joi, 29 octombrie 2015

“Organismul uman poate lupta împotriva cancerului”



Leon Dănăilă, unul dintre cei mai buni neurochirurgi ai lumii: “Organismul uman poate lupta împotriva cancerului”

Cancer… Un cuvânt care provoacă șoc, panică și o durere de nedescris. Cu atât mai mult dacă maladia afectează creierul unui copilaș ce abia a împlinit un an de viață. Pentru micuții diagnosticați cu meduloblastom, locul de joacă este salonul de spital, iar fiecare zi în plus e un dar neprețuit. Grație tehnicilor medicale actuale, peste jumătate dintre pacienți supraviețuiesc cel puțin cinci ani de la momentul depistării tumorii, iar cei foarte puțini vindecați rămân cu sechele. Pentru a înțelege mai bine această boală, Gabriel Tudor a vorbit cu cel mai bun neurochirurg din Europa. Academicianul profesor doctor Leon Dănăilă este supranumit „sculptorul de creiere”.

Ce este meduloblastomul?
Este o tumoră cerebrală care se dezvoltă din celulele nervoase. De obicei, la copii se întâlnește și sub formă benignă și malignă. Ca tratament, intervenția chirurgicală este obligatorie. După aceea, dacă tumora este malignă se indică radioterapia și chimioterapia. La copii, din păcate, tumorile sunt în general maligne, se dezvoltă mai repede, dau recidive și pun probleme deosebite. Dar cu tehnicile moderne de astăzi se pot trata în condiții destul de bune.

miercuri, 7 octombrie 2015

Cum se poate „trata“ „cocoașa”


„Stai drept!”, ”Nu mai sta cocoșat!”, ”Îndreaptă umerii!”. Dacă auzi frecvent astfel de îndemnuri ori i le tot spui copilului, află că nu e suficient ca cel căruia îi sunt adresate să se corecteze pe moment. Dr. Ilie Roșca, specialistul Bio Ortoclinic susține că poate fi vorba de scolioză sau de cifoză, devieri ale coloanei vertebrale extrem de frecvente, care pot fi corectate prin decompresie și mobilizare vertebrală, fizioterapie și exerciții speciale.


Scolioza
Potrivit ultimelor date făcute publice de Fundația Națională de Scolioză din Statele Unite, această boală afectează circa 3% din populație, aproximativ 7 milioane de americani de toate vârstele, de la adolescenți la persoane mature, din toate păturile sociale, recurgând la tratamente pentru a o corecta sau măcar pentru a o opri din evoluție. Vârsta la care debutează scolioza este cuprinsă între 10 și 15 de ani și afectează în mod egal ambele sexe. Cu toate acestea, conform acelorași statistici, în cazul femeilor sunt de opt ori mai multe sanse de a atinge un grad de deformare care să necesite tratament.