marți, 26 iulie 2016

Doctor Marilena Băluță: Fertilizarea in Vitro, pas cu pas – Partea a II-a

Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM), care ne-a vorbit rândul trecut despre Fertilizarea in Vitro, ne-a povestit de data aceasta ce se întâmplă după transferal embrionilor în uter.
 
- Teoretic, ce ar trebui să se întâmple în uter?
- Următorul pas: implantarea, adică depozitarea embrionilor în uter. * Embrionul îşi începe implatarea din ziua a cincea, de la stadiul de blastocist. Acesta este ultimul stadiu care poate fi cultivat în laborator.
 
- De ce se transferă maxim trei ovocite? Care sunt riscurile, în afară de sarcina cu tripleţi...
- Din păcate, în România nu este încă reglementat un număr de embrioni care poate fi transferat.
Numărul de embrioni care se transferă este o dicizie comună luată de către clinician – cuplu – embriolog, iar dintre factorii care depind de decizie enumarăm: vârsta doamnei, calitatea embrionilor, rezultatele procedurilor anterioare, numărul de embrioni.

Doctor Marilena Băluță: Fertilizarea in Vitro, pas cu pas – Partea I

În condițiile în care tot mai mulți români au probleme în conceperea unui copil pe cale naturală, Fertilizarea in Vitro a devenit un proces comun și în țara noastră. În urma acestei proceduri au fost născuți mii de copii perfect sănătoși, iar cuplurile în cauză sunt împlinite că și-au împlinit visul de a deveni părinți. Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM) ne-a spus mai multe despre acest subiect.
 
- Pentru început, ce investigaţii sunt necesare înainte de a începe procedura pentru FIV? Ştiu că diferă de la pacient la pacient, dar spre exemplu în lista de la Programul Naţional de Fertilizare in Vitro (unde statul suportă o parte din banii pentru procedură) am văzut că sunt unele analize obligatorii.
- Există un barem minim de investigaţii pentru infertilitate, adresate ambilor parteneri. Pentru parteneră se testează rezerva ovariană prin dozarea unor hormoni în ziua a doua, a treia sau a patra a ciclului menstrual; se fac culturi din col, histerosalpingografie, analize serologice pentru hepatită B, C, HIV şi VDRL. În funcţie de antecedente şi istoric medical se pot adaugă şi alte investigaţii, cum ar fi teste pentru boli autoimmune, histeroscopie, laparoscopie. Pentru partener, prima analiză este spermograma. Dacă valorile sunt bune și nu există un istoric cu probleme de fertilitate nu se mai recomandă alte investigaţii.

vineri, 22 iulie 2016

Histeroscopia, investigatie a uterului

Unele femei nu au ajuns niciodata la medic, desi au nascut acasa cate 3, 4 sau 10 copii. Altele s-au oprit la ginecolog doar pentru un control de rutina, pe care l-au gasit oricum neconfortabil. Si, din pacate, mai este si categoria celor care au apucat pe lungul si anevoiosul drum al investigatiilor aparent fara sfarsit..., consumatoare de bani, timp si mai ales energie.
Mai devreme sau mai tarziu, multe dintre femeile prezentate in cea din urma categorie ajung sa fie supuse unei investigatii numita histeroscopie, despre care multi dintre voi cu siguranta nici macar nu ati auzit pana acum.
Ei bine, histeroscopia este o analiza prin care poate fi vizualizata cavitatea uterina in interior. A nu se confunda cu Laparoscopia exploratorie, care vede uterul si celelalte organe ale aparatului reproducator (trompe, ovare) din exterior.
De ce e nevoie de o astfel de analiza?

marți, 19 iulie 2016

"Echilibrul nu trebuie cautat in exterior, el se gaseste in interiorul nostru" - Andreea Raicu


Ce înseamnă să trăiești frumos? A trăi frumos egal a trăi conștient, a trăi în concordanță cu tine, cu cine ești tu cu adevărat și cu nevoile tale. Mai exact, este vorba de echilibru. Cum îl căutăm, cum îl găsim și mai ales cum îl păstrăm? Despre toate acestea a vorbit vedeta Andreea Raicu la conferința susținută de celebrul Doctor Oz.

Trăim în vremuri în care accesul la informație se face extrem de ușor, în doar câteva secunde putând accesa internetul cu ajutorul telefonului, i-padului sau altui gadget. "E pentru prima oară în istorie când informațiile ajung la noi chiar și când nu ne dorim, și ajung să ne otrăvească. Să ne imaginăm că mulți dintre dumneavoastră au telefonul la ei. Cine l-an folosit în ultimele 15 minute?", așa și-a început discursul Andreea Raicu, care a subliniat faptul că a fi multitasking e uneori obositor și ne face să uităm de noi.

luni, 18 iulie 2016

Cum recunoastem HIPERtiroidismul

Cunoasteti pe cineva cu probleme ale tiroidei? Nici nu-i de mirare. In ultima vreme s-au inmultit foarte tare cazurile de hipertiroidie si hipotiroidie. Sau poate vorbim de un exces de zel al medicilor, care recomanda medicamente chiar si atunci cand rezultatele analizelor sunt in limite normale. Despre ce analize e vorba? Va va spune, punctual, orice endocrinolog sau medic de familie, dar e bine sa stiti si voi. Pentru inceput se recomanda o mica proba de sange, numita TSH. Iar valorile acesteia (fie sub limita minima, fie peste limita maxima) va vor conduce catre diagnostic: hipertiroidie sau hipotiroidie, mai ales daca prezentati si o parte dintre simptomele de mai jos.

Hipertiroidism -boala a tiroidei in care se produc in exces hormoni tiroidieni.
Simptome:
– oboseala,
– agitatie,
– iritabilitate,
– nervozitate,
– insomnia,
– tremuraturi ale mainilor,
– tahicardie (ritm cardiac crescut),
– transpiratii,
– tegumente umede,
– balonare,
– scadere in greutate,
– cresterea dimensiunilor glandei tiroide (umflatura la baza gatului),
– unghii groase,
– exoftalmie (ochi bulbucati),
– intoleranta la caldura (nu suporta caldura).

Cititi AICI despre simptomele HIPOtiroidismului!

Cum recunoastem HIPOtiroidismul

Spre deosebire de HIPERtiroidism - cand glanda tiroida secreta hormoni in exces, HIPOtiroidismul inseamna prea putini hormoni tiroidieni. La fel cum am amintit si AICI, pentru diagnostic este nevoie de o analiza de sange numita TSH.
Chiar daca medicul e posibil sa puna diagnosticul doar in urma anamnezei si consultului (de obicei prin pipairea gatului pacientului), va spun din experienta ca e indicat sa asteptati rezultatul probei de laborator inainte de a lua medicatia prescrisa, de a trece la ecografie, etc. Medicamentele pe baza de hormoni pot da reactii foarte urate in organism. Sper sa revin curand cu o postare pe aceasta tema. Pana atunci, insa, sa trecem in revista simptomele Hipotiroidismului.
 
Hipotiroidismul - boala a tiroidei caracterizata prin secretie insuficienta de hormoni tiroidieni.
Simptome:
– oboseala,
– stare de slabiciune,
– crestere in greutate,
– uscaciunea pielii,
– intoleranta la frig (nu suporta frigul),
– dificultati de concentrare,
– constipatie,
– bradicardie (ritm cardiac redus),
– unghii friabile,
– depresie.

Cititi AICI despre cum recunoastem Hipertiroidismul!

duminică, 10 iulie 2016

Dieta GAPS, tratament natural pentru autism


V-ați gândit vreodată că suferințele digestive pot avea legătură cu psihicul? Doctor Natasha Campbell-McBride, originară din Rusia și stabilită în Marea Britanie în urmă cu 20 de ani, unde a înființat Clinica de Nutriție din Cambridge, a studiat în profunzime acest aspect, împinsă fiind de o problemă familială. Așa a luat naștere cartea „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”, cea mai cunoscută lucrare despre autism.

În momentul în care a devenit mamă, iar fiul său a fost diagnosticat cu autism, Doctor Natasha Campbell-McBride, medic licențiat în nutriție și neurologie, a început să studieze cauzele acestei boli și a descoperit că nutriția joacă un rol decisiv în procesul de recuperare. Cu foarte multă determinare, ea a reușit să îl salveze pe fiul său din ”ghearele” bolii. Metoda folosită o pune în practică în prezent în clinica sa din Cambridge, unde tratează copii și adulți cu autism, tulburări neurologice, digestive și imunitare. Experiența, cunoștințele și observațiile sale clinice sunt reunite în cadrul cărții „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”.  „Asistăm la o veritabilă epidemie de autism ce cuprinde întreaga lume”, semnalează încă de la începutul cărții doctor Natasha Campbell-McBride.