V-ați gândit vreodată că suferințele digestive pot avea legătură cu psihicul?
Doctor Natasha Campbell-McBride, originară din Rusia și stabilită în Marea
Britanie în urmă cu 20 de ani, unde a înființat Clinica de Nutriție din
Cambridge, a studiat în profunzime acest aspect, împinsă fiind de o problemă
familială. Așa a luat naștere cartea „Sindromul GAPS – Sistemul Digestiv și
Problemele Psihologice”, cea mai cunoscută lucrare despre autism.
În momentul în
care a devenit mamă, iar fiul său a fost diagnosticat cu autism, Doctor Natasha
Campbell-McBride, medic licențiat în nutriție și neurologie, a început să
studieze cauzele acestei boli și a descoperit că nutriția joacă un rol decisiv
în procesul de recuperare. Cu foarte multă determinare, ea a reușit să îl
salveze pe fiul său din ”ghearele” bolii. Metoda folosită o pune în practică în
prezent în clinica sa din Cambridge, unde tratează copii și adulți cu autism,
tulburări neurologice, digestive și imunitare. Experiența, cunoștințele și
observațiile sale clinice sunt reunite în cadrul cărții „Sindromul GAPS –
Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice”.
„Asistăm la o veritabilă epidemie de autism ce cuprinde întreaga lume”,
semnalează încă de la începutul cărții doctor Natasha Campbell-McBride.
În urmă cu
aproximativ 20 de ani, în țările vestice, incidența autismului era în medie de
un copil la 10.000. Acum, cele mai recente date de la Centrul pentru Controlul
Bolilor din Atlanta arată că, în lume, unul din 78 de copii este diagnosticat
cu autism. În România, conform datelor Ministerului Sănătății, în anul 2012
erau înregistrați circa 8.000 de copii cu tulburări din spectrul autismului,
însă numărul real al acestora ajunge la 15.000 de persoane, care nu figurează
în statisticile oficiale din cauza subdiagnosticării. Practic, în orice
grădiniță și în orice școală din România există cel puțin un copil cu autism.
Vestea bună este că autismul nu mai este considerat un diagnostic fără
speranță. „Copiii diagnosticați astăzi sunt mult mai norocoși decât cei din
urmă cu 15 ani, deoarece părinții din zilele noastre au acces la atât de multe
informații încât pot începe să îi ajute imediat. Părinții copiilor nou
diagnosticați nu mai au timp să deznădăjduiască – au prea multe de învățat!”,
susține doctor Natasha Campbell-McBride.
Fiind ea însăși
părintele unui copil care și-a revenit, autoarea britanică împărtășește prin
intermediul cărții informații valoroase și bine documentate privind cauzele
autismului și tratamentul natural care oferă mari șanse de recuperare copiilor
cu tulburări din spectrul autismului. Doctor Campbell-McBride a descoperit că
autismul și alte afecțiuni precum dislexia, dispraxia, ADHD, diferite tulburări
de comportament și de învățare se întrepătrund și se suprapun cu boli aparent
fără legătură cum sunt alergiile, eczemele sau astmul. Există o suprapunere de
aproximativ 50% între dislexie și dispraxie și de 30-50% între ADHD și
dislexie. Copiii cu eczeme grave în perioada de sugar prezintă un risc crescut
de a dezvolta autism în următorii ani. Care este elementul comun al acestor
afecțiuni? Sistemul digestiv al copilului ne poate da cheia asupra dezvoltării
sale mentale. „Problemele psihologice își au originea în intestin”, susține
specialista. Ea a denumit această condiție clinică Sindromul GAPS (Gut and
Psychology Syndrome), tradus prin Sistemul Digestiv și Problemele Psihologice.
Pornind de la
constatarea că toți copiii cu autism au tulburări digestive, uneori severe,
doctora demonstrează în paginile cărții că adevărata cauză a autismului nu se
află în creier, ci în intestin. Motivul? Microbiomul intestinal al copiilor cu
autism este profund dezechilibrat, iar din această cauză devine o sursă de
toxicitate pentru întregul organism, inclusiv pentru creier. Neurotoxinele sunt
produse de flora intestinală anormală a acestor pacienți, care apoi trec
dincolo de peretele intestinal distrus și ajung la creier prin circulația
sangvină.
Dieta GAPS, pusă
la punct de doctor Campbell-McBride la clinica din Cambridge are ca scop
detoxifierea organismului, pentru a scăpa de balastul toxic de pe creier și a-l
lăsa să se dezvolte și să funcționeze în mod corespunzător. Alimentele
recomandate în cadrul dietei GAPS sunt: carne de pasăre, vită, porc, vânat,
organe și pește (proaspete, neconservate), ouă, lactate fermentate (iaurt,
sana, kefir, smântână), unt și alte grăsimi naturale, legume proaspete, toate
fructele, nuci și semințe, miere. Sunt total excluse din această dietă
alimentele procesate, mezelurile, zahărul, grâul și produsele de panificație,
cartofii sau soia. Cartea prezintă în detaliu aspectele nutriționale importante
în terapia autismului, informații prețioase despre cum pot fi corectatate
deficitele de vitamine, minerale și acizi esențiali pe care le au copiii cu
autism, sfaturi utile privind planul de introducere a alimentelor recomandate
și rețete nutritive și gustoase, care restabilesc echilibrul florei
intestinale. Fiind o lucrare bine documentată, ea se adresează nu doar
familiilor cu pacienți, ci și medicilor și altor specialiști care se ocupă de
copii cu tulburări din spectrul autismului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu