marți, 2 mai 2017

Anormali genetic o saptamana din cauza Medicover

Vreme de o saptamana am trait spaima vietii noastre. Dupa ce ca au intarziat cateva zile, rezultatele cariotipului genetic (analiza cromozomilor din sange periferic /cuplu) ne-au spulberat visele, ne-au facut sa reconsideram toate strategiile si planurile, sa trecem prin toate fazele agoniei si sa reconfiguram un traseu ce parea lung, si pe alocuri imposibil, pentru a ne vedea visul implinit... Am fost daramati psihic, la un pas de depresie sau poate chiar cuprinsi de ea, caci, asa cum spuneau cu ceva vreme in urma la o conferinta de presa specialistii in domeniul psihiatriei, multi nu recunosc acest fenomen, sau cel putin le e greu sa il recunoasca.
Dar cand viata iti da asa o palma, de ti se clatina tot universal, cum sa nu te certi cu toata lumea, si in primul rand cu Dumnezeu, care a permis asa ceva?! Pe de alta parte, dupa ce am asimilat vestea proasta si am inghitit lacrima dupa lacrima am inteles, in sfarsit, ca timpul isi urmeaza cursul indiferent de dorintele noastre si ca zbaterile nu-si mai au sensul.
Se va intampla ceea ce trebuie sa se intample... Despre ce este vorba? Doar timpul va decide.
Dupa ce am digerat bine vestea si am trecut-o prin toate simturile, un inger cu chip de om (doctor Valentina Uscatescu, Institutul Clinic Fundeni) si-a dat seama ca ceva e in neregula. Asa se face ca dimineata ne-am prezentat la centrul medical unde am recoltat impreuna cu sotul proba de sange si am cerut buletinele medicale parafate si interpretate. Surpriza a fost imensa cand receptionera ne-a printat 2 rezultate perfect normale si a ridicat usor din umeri cand i-am aratat print-screenul facut la informatia afisata in contul online pe care ne-au Obligat sa il folosim (desi am solicitat rezultatele pe mail in mod repetat). Am trait o mie de stari in acel moment..., simteam cum pulsul imi zvacneste in tample, nestapanit de bucuria emotiilor, si in acelasi timp incercam sa ma stapanesc sa nu fac o criza de nervi: suntem inca vii si ne-am jelit o saptamana. De ce? Cum e posibil? Cineva face o gluma proasta cu noi? Sunt gresite primele analize sau acestea? Suntem bine sau nu? Visez oare? Atatea intrebari se derulau rapid in minte ca nu am mai avut putere sa ma cert cu nimeni. Am intrebat-o totusi pe domnisoara de la receptie unde au fost lucrate analizele: "In strainatate", ne raspunde. Deci ne-au recoltat sange la MEDICOVER si ne-au zis ca le fac la Synevo (care e un etaj mai jos), dar de fapt le-au lucrat, prin Synevo, in strainatate... Cred ca ne puteau spune de la inceput, la fel cum ne puteau spune si ca nu le functioneaza sistemul electronic in care isi OBLIGA pacientii sa primeasca rezultatele, rezultate ce se afiseaza incorect si incomplet.
Eu nu sunt medic. In consecinta, cand vad scris pe un buletin medical: "metoda identifica anomaliile cromozomiale... ... Pentru interpretarea in context clinic a rezultatelor se recomanda consult genetic" ma gandesc, evident, la anomalii cromozomiale. Nu am de unde sa stiu ca e de fapt doar o parte din rezultat si ca trebuie sa mai apara scris si numarul de cromozomi, numarul de benzi utilizate etc. Ma bucur enorm ca rezultatele sunt normale si ca am tras doar o sperietura. Dar... cu ce drept face asta Medicover? De ani buni fac analize in alte clinici si in 90% din cazuri printam rezultatele de pe mail sau direct din contul online. Daca acum as fi avut ghinionul de a merge pe acelasi principiu ne-am fi considerat in continuare batuti de soarta si probabil in acest moment am fi in cabinetul geneticianului, pregatindu-ne sa ii platim consultatia si strangand bine la piept lista cu alte analize pe care ni le-ar fi recomandat, mult mai costisitoare decat acestea. No comment...

 
Acum ne rugam doar sa fie bune rezultatele primate de la receptie, sa nu ne fi dat unele la intamplare, doar asa, sa scape de gura noastra... Romania e tara tuturor posibilitatilor!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu