miercuri, 21 iunie 2017

In cazul unei sarcini normale, calatoria cu avionul nu afecteaza fatul

A inceput sezonul vacantelor, iar multe femei insarcinate se intreaba daca trebuie sa renunte la sejurul mult visat, pe care l-au achitat cu mult timp inainte de a afla ca vor deveni mame. "Calatoria cu avionul poate afecta fatul sau poate influenta in vreun fel evolutia sarcinii?!" Doctor Marilena Baluta, reprezentanta Asociatiei "Si eu am dreptul sa fiu parinte" va ofera cateva informatii pe aceasta tema.
 
Cine ARE voie si cine NU
Sarcina este un fenomen fiziologic in viata unei femei, iar studiile facute pana in prezent nu au dovedit ca folosirea avionului ca mijloc de transport prezinta vreun pericol pentru mama sau copil. In plus, filtrele de control de la aeroport si radiatiile de la inaltimea de croaziera nu influenteaza sarcina in calatoriile ocazionale. Aceste aspecte sunt general valabile pentru gravidele sanatoase.

In schimb, calatoria cu avionul nu este indicata femeilor care asociaza o patologie de sarcina sau celor care au afectiuni cronice ce se pot decompensa in cursul celor 9 luni de graviditate.
Fiecare persoana este unica, astfel ca recomandarea este ca femeia insarcinata sa isi consulte medicul curant si sa afle direct de la el despre permisiunea sau interdictia de a zbura.
 
Pozitia companiilor aeriene
Majoritatea companiilor aeriene permit imbarcarea gravidelor care au pana in
36 saptamani de sarcina. Din acest motiv, este bine sa solicitati medicului obstetrician care va monitorizeaza o scrisoare medicala cu datarea corecta a sarcinii, pe care sa o aveti asupra dv. in momentul imbarcarii. Oricum, pentru a evita situatiile neplacute, inainte de a achizitiona un bilet de avion (sau de a va prezenta la aeroport in cazul in care aveti deja biletul) este indicat sa verificati ce politica are compania aeriana privitor la accesul la bord a femeilor insarcinate.
 
Ce spune medicul
 
"Multe femei insarcinate ma intreaba daca pot pleca in vacanta in luna a 7-a sau a 8-a, ca au cunostinte care au facut asta... De fiecare data incerc sa le explic pacientelor mele ca nu exista o regula generala, si ca decizia se ia tinand cont atat de varsta gestationala, cat si de starea de sanatate a fiecareia si de eventualele riscuri pe care le prezinta. Sunt persoane care pot calatori si in luna a 8-a - daca le permite compania aeriana sa urce la bordul aeronavei, si persoane carora nu le este indicat sa zboare nici macar in luna a 4-a sau a 5-a. Fiecare caz trebuie atent analizat, punandu-se de fiecare data pe primul loc sanatatea mamei si a fatului" (Dr. Marilena Baluta, Asociatia "Si eu am dreptul sa fiu parinte", Medic specialist obstetrica-ginecologie, Embriolog senior)
 
Ce trebuie sa mai luati in calcul
- Majoritatea urgentelor obtetricale apar in trimestrul I si III de sarcina. Asadar, daca nu este neaparat nevoie sa zburati in perioada respectiva, evitati sa o faceti!
- Durata calatoriei este un alt factor care trebuie luat in calcul atunci cand planificati o calatorie cu avionul. Umiditatea scazuta si modificarile de presiune, precum si imobilizarea prelungita in scaun pe durata zborului pot creste riscul de tromboze. Pentru a preveni o astfel de situatie neplacuta este bine sa folositi ciorapi elastici, sa va hidratati si sa faceti miscari regulate pe parcursul calatoriei. Mai mult, pentru un confort sporit este indicat sa folositi imbracaminte adaptata pentru varsta gestationala si sa evitati hainele foarte stranse, care creeaza discomfort!
- Este bine sa evitati calatoriile in zonele cu epidemii, iar daca este absolut necesar sa mergeti intr-un astfel de loc consultati medicul curant cu privire la vaccinare inainte de a porni la drum!
 
Calatorie placuta!
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu