sâmbătă, 27 iunie 2015

Gheorghe Mencinicopschi:




„Sarea integrală marină, mai bună decât cea rafinată”


„Consumul excesiv de sare, zahăr sau grăsimi dăunează grav sănătăţii”! Ați tot auzit asta, nu? Ei bine, aflați că foarte mulţi medici recomandă pacienţilor regimuri total desodate, pentru a trata anumite boli. Pentru că nimic nu se compară însă cu „sarea-n bucate”, profesorul Gheorghe Mencinicopschi mi-a vorbit în urmă cu ceva vreme despre acest aliment atât de controversat, îndemnându-ne să nu renunţăm definitiv la el, dar să îl consumăm totuşi cu măsură.
Iată care este părerea profesorului:

Regimurile hiposodate provoacă tensiune
„Omul n-a consumat mereu sare extrafină, şi de aceea nu o recomand nici eu. Cea rafinată e, practic, clorură de sodiu, în timp ce sarea integrală marină e mult mai sănătoasă, deoarece pe lângă clor mai conţine şi alte zeci de mii de micro şi macroelemente, printre care şi magneziu, potasiu sau ion natural”, ne-a spus profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit acestuia, regimurile nu trebuie să fie complet desodate, deoarece sarea brută, nerafinată - pe care o recomandă, conţine unele elemente care nu trebuie să lipsească din alimentaţie, însă trebuie consumată în cantităţi mici. Dacă o excludeţi de tot din alimentaţie, pot apărea dereglări metabolice, iar la polul opus - dacă faceţi abuz, e bine să ştiţi că regimurile hiposodate provoacă tensiune.


Nu consumaţi mai mult de 5-6 grame pe zi
Pentru adulţi, cantitatea recomandată este de 5-6 grame de sare pe zi, din toate alimentele, iar pentru copii limita este de maximum 2 grame. Potrivit unui studiu însă, în Uniunea Europeană se consumă, în medie, 18-24 de grame de sare/om/zi, iar aportul mare de substanţă e adus în special de alimentele procesate. De aceea, specialistul recomandă să fiţi atenţi la alimentele deja sărate şi la aditivii alimentari! Legumele, fructele şi chiar carnea conţin puţină sare de la natură. Produsele de patiserie, în schimb, conservele, murăturile, alimentele fast food sau junk food conţin deja foarte multă substanţă cristalizată. În cazul în care consumaţi un astfel de produs într-o zi, aveţi grijă să nu mai săraţi mâncarea, deoarece cantitatea pe care-o conţine acesta acoperă toată ziua. Într-un cuvânt, e vorba de alimentaţie echilibrată. „Eu recomand tuturor să mănânce din toate câte puţin, pentru că organismul uman e lăsat carnivor de la natură, aşa că nu încurajez nici regimurile vegetariene, nici pe cele desodate - în cazul nostru. Fiecare persoană trebuie să ia din toate câte puţin, ca să acopere necesarul organismului”, ne-a mai spus profesorul.

Substanţa cristalizată reţine apa în organism
Obiceiul de a mânca mai sărat, dulce sau acru, se datorează educaţiei alimentare a fiecăruia dintre noi. „Se ştie că gravidele care au poftă de dulce-sărat vor aduce pe lume copii cu gusturi exact la fel, care vor căuta aceleaşi senzaţii gustative. Încercaţi însă următorul experiment: mâncăţi fără sare o lună şi după acest termen veţi observa că nu veţi mai simţi nevoia, ci veţi consuma produsele mai natural. Dacă totuşi nu vă puteţi abţine, consumaţi sare brută, pentru că nu e foarte iodată! E bună şi sarea de normandia, de himalaya sau cea îmbogăţită în ion cu praf de alge marine! De asemenea, dacă veţi condimenta alimentele nu mai veţi simţi nevoia acută de sărat”, a mai declarat profesorul Mencinicopschi. În plus, excesul de sare de bucătărie îngreunează vindecarea bolilor şi reţine apa în organism. Prin îmbogăţirea apei cu sare, specialiştii în domeniul farmaceutic pot prepara soluţii izotonice, hipotonice sau hipertonice. Soluţiile izotonice se folosesc la transfuzii, cele hipotonice potolesc setea, iar soluţiile hipertonice deshidratează corpul şi de regulă se folosesc doar pentru uz extern.

Provoacă foame şi sete
Potrivit medicului german Ernst Gunter „iubitorul de sare de bucătărie este chinuit de foame şi de sete. Din cele 15-20 de grame pe care le mănâncă în mod normal, rinichii sănătosi pot elimina doar 5-7 grame. Acesta e motivul pentru care oamenii transpiră anormal şi nu suportă căldura". Mai mult, medicul susţine că sarea de care omul are nevoie se află în cantitate suficientă în hrana crudă, drept dovadă stând indienii şi alte popoare cu un mod de viată natural, care nu ştiu nimic de sarea de bucătărie. Potrivit lui Gunter, aceasta e otravă curată. Astfel, oricine „se poate sinucide cu un pahar de soluţie concentrată de sare de bucătărie” scrie el în cartea sa - „Hrana vie”.

În combinaţie cu apa, produsul poate desfunda nasul
În ceea ce priveşte dantura, puţină substanţă cristalină pusă pe periuţa de dinţi este suficientă pentru igiena adecvată a dinţilor. În plus, apa cu sare vă poate scăpa de mătreaţă. Această soluţie este utilă şi în caz de răceală, infecţii gripale care implică dureri de cap sau înfundarea nasului. Iată cum trebuie să procedaţi pentru inhalaţii: dizolvaţi două-trei linguri din acest produs în jumătate de litru de apă, turnaţi într-un vas întins şi aplecaţi-vă deasupra lui, acoperindu-vă cu un prosop mare, astfel încât să inhalaţi vaporii timp de 10-20 de minute. Apoi, folosind un picător nazal, picaţi uşor o cantitate mică de soluţie într-o nară, pentru a desfunda nasul. Soluţia prezentată în concentraţia de mai sus este indicată şi pentru gargară – în cazul în care aveţi dureri de gât. Persoanele care dorec să elimine excesul de apă din corp trebuie să facă băi în care se pune acest produs. Puteţi folosi sare din Marea Moartă sau săruri de baie. Teoretic, funcţionează şi cea de bucătărie la fel de bine. Puneţi între un sfert şi jumătate de kilogram de substanţă cristalină într-o cadă plină cu apă caldă, îmbăiaţi-vă timp de 20 de minute, după care vă clătiţi bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu