„Sarea integrală
marină, mai bună decât cea rafinată”
„Consumul excesiv de sare, zahăr sau grăsimi dăunează grav
sănătăţii”! Ați tot auzit asta, nu? Ei bine, aflați că foarte mulţi medici recomandă pacienţilor regimuri total
desodate, pentru a trata anumite boli. Pentru că nimic nu se compară însă cu
„sarea-n bucate”, profesorul Gheorghe Mencinicopschi mi-a vorbit în urmă cu ceva vreme despre acest aliment atât de
controversat, îndemnându-ne să nu renunţăm definitiv la el, dar să îl consumăm
totuşi cu măsură.
Iată care este părerea profesorului:
Regimurile hiposodate
provoacă tensiune
„Omul n-a consumat mereu sare extrafină, şi de aceea nu o
recomand nici eu. Cea rafinată e, practic, clorură de sodiu, în timp ce sarea
integrală marină e mult mai sănătoasă, deoarece pe lângă clor mai conţine şi
alte zeci de mii de micro şi macroelemente, printre care şi magneziu, potasiu
sau ion natural”, ne-a spus profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi. Potrivit
acestuia, regimurile nu trebuie să fie complet desodate, deoarece sarea brută,
nerafinată - pe care o recomandă, conţine unele elemente care nu trebuie să
lipsească din alimentaţie, însă trebuie consumată în cantităţi mici. Dacă o
excludeţi de tot din alimentaţie, pot apărea dereglări metabolice, iar la polul
opus - dacă faceţi abuz, e bine să ştiţi că regimurile hiposodate provoacă
tensiune.
Nu consumaţi mai
mult de 5-6 grame pe zi
Pentru adulţi, cantitatea recomandată este de 5-6 grame
de sare pe zi, din toate alimentele, iar pentru copii limita este de maximum 2
grame. Potrivit unui studiu însă, în Uniunea Europeană se consumă, în medie,
18-24 de grame de sare/om/zi, iar aportul mare de substanţă e adus în special
de alimentele procesate. De aceea, specialistul recomandă să fiţi atenţi la
alimentele deja sărate şi la aditivii alimentari! Legumele, fructele şi chiar
carnea conţin puţină sare de la natură. Produsele de patiserie, în schimb,
conservele, murăturile, alimentele fast food sau junk food conţin deja foarte
multă substanţă cristalizată. În cazul în care consumaţi un astfel de produs
într-o zi, aveţi grijă să nu mai săraţi mâncarea, deoarece cantitatea pe care-o
conţine acesta acoperă toată ziua. Într-un cuvânt, e vorba de alimentaţie
echilibrată. „Eu recomand tuturor să mănânce din toate câte puţin, pentru că
organismul uman e lăsat carnivor de la natură, aşa că nu încurajez nici
regimurile vegetariene, nici pe cele desodate - în cazul nostru. Fiecare persoană
trebuie să ia din toate câte puţin, ca să acopere necesarul organismului”, ne-a
mai spus profesorul.
Substanţa
cristalizată reţine apa în organism
Obiceiul de a mânca mai sărat, dulce sau acru, se
datorează educaţiei alimentare a fiecăruia dintre noi. „Se ştie că gravidele
care au poftă de dulce-sărat vor aduce pe lume copii cu gusturi exact la fel,
care vor căuta aceleaşi senzaţii gustative. Încercaţi însă următorul experiment:
mâncăţi fără sare o lună şi după acest termen veţi observa că nu veţi mai simţi
nevoia, ci veţi consuma produsele mai natural. Dacă totuşi nu vă puteţi abţine,
consumaţi sare brută, pentru că nu e foarte iodată! E bună şi sarea de
normandia, de himalaya sau cea îmbogăţită în ion cu praf de alge marine! De
asemenea, dacă veţi condimenta alimentele nu mai veţi simţi nevoia acută de
sărat”, a mai declarat profesorul Mencinicopschi. În plus, excesul de sare de
bucătărie îngreunează vindecarea bolilor şi reţine apa în organism. Prin
îmbogăţirea apei cu sare, specialiştii în domeniul farmaceutic pot prepara
soluţii izotonice, hipotonice sau hipertonice. Soluţiile izotonice se folosesc
la transfuzii, cele hipotonice potolesc setea, iar soluţiile hipertonice
deshidratează corpul şi de regulă se folosesc doar pentru uz extern.
Provoacă foame
şi sete
Potrivit medicului german Ernst Gunter „iubitorul de sare
de bucătărie este chinuit de foame şi de sete. Din cele 15-20 de grame pe care
le mănâncă în mod normal, rinichii sănătosi pot elimina doar 5-7 grame. Acesta
e motivul pentru care oamenii transpiră anormal şi nu suportă căldura". Mai
mult, medicul susţine că sarea de care omul are nevoie se află în cantitate
suficientă în hrana crudă, drept dovadă stând indienii şi alte popoare cu un
mod de viată natural, care nu ştiu nimic de sarea de bucătărie. Potrivit lui
Gunter, aceasta e otravă curată. Astfel, oricine „se poate sinucide cu un pahar
de soluţie concentrată de sare de bucătărie” scrie el în cartea sa - „Hrana
vie”.
În combinaţie cu
apa, produsul poate desfunda nasul
În ceea ce priveşte dantura, puţină substanţă cristalină
pusă pe periuţa de dinţi este suficientă pentru igiena adecvată a dinţilor. În
plus, apa cu sare vă poate scăpa de mătreaţă. Această soluţie este utilă şi în
caz de răceală, infecţii gripale care implică dureri de cap sau înfundarea
nasului. Iată cum trebuie să procedaţi pentru inhalaţii: dizolvaţi două-trei
linguri din acest produs în jumătate de litru de apă, turnaţi într-un vas
întins şi aplecaţi-vă deasupra lui, acoperindu-vă cu un prosop mare, astfel
încât să inhalaţi vaporii timp de 10-20 de minute. Apoi, folosind un picător
nazal, picaţi uşor o cantitate mică de soluţie într-o nară, pentru a desfunda nasul.
Soluţia prezentată în concentraţia de mai sus este indicată şi pentru gargară –
în cazul în care aveţi dureri de gât. Persoanele care dorec să elimine excesul
de apă din corp trebuie să facă băi în care se pune acest produs. Puteţi folosi
sare din Marea Moartă sau săruri de baie. Teoretic, funcţionează şi cea de bucătărie
la fel de bine. Puneţi între un sfert şi jumătate de kilogram de substanţă
cristalină într-o cadă plină cu apă caldă, îmbăiaţi-vă timp de 20 de minute,
după care vă clătiţi bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu