duminică, 7 iunie 2015

Noutăți în terapia durerii de spate


Durerea de spate este cea mai răspândită boală din lume. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, între 70% și 85% din populația Terrei suferă cel puțin o dată în viață un episod dureros mai lung de 5 zile. Astfel, durerea de spate (lombalgia) reprezintă a doua cauză de prezentare la medic, după răceală și gripă. Durerea de spate se asociază cu scăderea calității vieții persoanelor afectate și cu limitarea activităților zilnice. În stadiu cronic, durerea de spate poate duce la dizabilitate și pierderea capacității de muncă.
În țara noastră, durerea de spate este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate raportate în rândul persoanelor active. Aproximativ 42% dintre angajații români suferă cel puțin o dată pe an din cauza durerii de spate. Aceasta se află printre cele mai ridicate proporții din țările europene.
Sedentarismul, boala omului modern
Numărul persoanelor care suferă din cauza durerii de spate este în continuă creștere în ultimii 20 de ani, mai ales în țările industrializate și în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Este interesant de remarcat faptul că, deși nivelul de muncă fizică a scăzut în ultimele decenii, numărul cazurilor de lombalgie a crescut semnificativ. Astfel s-a ajuns la concluzia că sedentarismul este una dintre principalele cauze ale apariției durerilor de spate. Dacă în trecut cei care sufereau dureri de spate erau în principal oameni cu meserii ce presupun suprasolicitare fizică, în prezent majoritatea celor care acuză dureri de spate lucrează mult timp la birou, sunt persoane afectate de stres și de sedentarism.
Tratament conservator
Ghidurile europene de tratament prevăd o nouă abordare a durerii de spate ce presupune tratamentul conservator. În lipsa unei boli grave ca și cauză de lombalgie (traumatism, afectare neurologică, durere constantă non-mecanică, cancer ș.a.), strategia conservatoare presupune administrarea unui tratament local și general, ce are următoarele obiective:
  1. reducerea durerii și a inflamației,
  2. redobândirea mobilității,
  3. menținerea pacientului în activitate.
3 sfaturi pentru calmarea durerii de spate
1. Consultă medicul!
Durerea acută de spate necesită un consult medical de specialitate pentru a exclude o posibilă cauză gravă și pentru a beneficia de o terapie corectă și precoce.
2. Evită repausul la pat!
Potrivit ghidurilor terapeutice recente, repausul la pat nu este recomandat ca și tratament, dimpotrivă, studiile au arătat că imobilizarea în pat se asociază cu o recuperare slabă și prelungită. Pacienții sunt încurajați să își continue activitatea zilnică, inclusiv serviciul. În schimb, nu li se recomandă efort fizic, gimnastică medicală, masaj – în faza acută a bolii.
3. Utilizează terapia prin căldură
Medicii recomandă aplicarea locală a unei creme încălzitoare cu triplă acțiune: analgezic, revulsiv, anestezic. Aceasta acționează exact la nivelul spatelui având dublu efect: reduce rapid durerea și redă mobilitatea. Crema încălzitoare poate fi utilizată cu succes în caz de: lombosciatică, durere și rigiditate musculară, fibromiozită, durere post-luxație, dureri reumatice.

Cremă încălzitoare cu triplă acțiune
Crema încălzitoare este indicată în caz de: lombosciatică, durere și  rigiditate musculară, fibromiozită, contuzii, durere post-luxație, dureri reumatice. Crema încălzitoare conține 4 substanțe active (salicilat de metil, ulei de eucalipt, ulei de terebentină, mentol), care împreună au 3 acțiuni:
• ANALGEZIC
• REVULSIV
• ANESTEZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu