Cauzele infertilitatii sunt diverse si uneori atat de bine ascunse incat multi medici le trec la capitolul "neexplicabile". Pentru cei care isi doresc cu ardoare sa devina parinti acest lucru este chiar mai greu de suportat decat un diagnostic grav, fiindca nu stiu cu ce au de-a face. Acesta este si cazul celulelor Natural Killer.
Cunoscute si sub numele de celule NK, ele se gasesc in mod normal in corpul uman si au rolul de a lupta cu infectiile sau tumorile care intentioneaza sa patrunda/se instaleze in organism. In cazul unei dereglari, cand celulele NK sunt in numar crescut (peste 12%, desi intervalul de referinta este pana la 18%) ele ataca tot ce le apare in cale, adica inclusiv embrionul care e pe cale sa se implanteze in endometru. Procesul se poate repeta la infinit. Luni si ani la rand bebelusii intarzie sa apara, fiindca nu au nicio sansa in fata acestor celule "criminale", dupa cum le spune si numele. In tot acest timp, pacientele sunt linistite de medic ca totul este ok, intr-o zi minunea se va intampla, fiindca toate celelalte analize sunt bune.
Concluzia?
Daca sunteti intr-o astfel de situatie, daca asteptati de cativa ani sa deveniti parinti si nu obtineti sarcina intrebati medicul de Imunofenotiparea limfocitara. Asa se numeste analiza pe care trebuie sa o faceti. E o simpla proba de sange, care costa in jur de 300 de lei si care poate elucida misterul. Din pacate, in Romania medicii ginecologi o recomanda destul de tarziu, abia dupa ce vad ca esueaza procedurile de reproducere umana asistata (FIV), care sunt mult mai costisitoare. De asemenea, intrebati medicul si de dozarea Anticorpilor dublucatenari, fiindca si acestia pot da toxicitate in organism si pot respinge sarcina.
E adevarat ca un diagnostic pozitiv va poate deziluziona, fiindca aflati practic ca micutii vostri nu au avut NICI macar o sansa la viata pana acum, insa trebuie sa priviti partea buna a lucrurilor. Suntem norocosi ca in prezent exista tratament pentru aceasta problema (perfuzii cu Intralipid, Prednison etc.). Daca ne-am fi nascut in urma cu 10-15 ani, lucrurile poate nu ar fi fost la fel de simple.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu