Vreți să tratați o infecție/inflamație și nu reușiți,
în ciuda tratamentelor puternice pe bază de antibiotice pe care le luați? E
posibil ca problema să nu dispară fiindcă este întreținută de stilul alimentar.
Oamenii de știință atrag atenția că afecțiunile se dezvoltă în mediul acid, așa
că e important să asigurați menţinerea unui mediu intern uşor alcalin. Cum
puteți face acest lucru? Având grijă la alimentație. La ora actuală există
dovezi clare că aciditatea din corp este terenul ideal pentru apariţia şi
multiplicarea infecțiilor, inflamațiilor, dar și a celulelor maligne.
Renunțați la
aditivii alimentari
La apariţia acidităţii contribuie atât alimentele
ultraprocesate și toxinele din mediu, precum şi substanţele nocive care ajung
în contact cu pielea. În categoria factorilor care favorizează mediul acid
intră şi cei peste 3.000 de aditivi alimentari inventaţi de om, sedentarismul
şi excesele de grăsimi animale şi de carne roşie. Mai mult, dietele
hiperproteice pe care unele persoane le aleg pentru scăderea rapidă în greutate
determină aciditatea mediului intern. Atenţie însă şi la băuturi!
Spre
deosebire de orice alt alcool, berea produce suplimentar o aciditate marcată în
sânge. Organismul încearcă s-o elimine printr-o producţie mare de urină, iar
pentru a evita deshidratarea masivă corpul va reduce din cantitatea de lichide
eliminate prin transpiraţie. Un alt mecanism prin care organismul înceracă să
se reechilibreze este absorbția apei de la nivelul intestinului gros, deci din
materiile fecale, ceea ce duce la constipaţie.
Excludeți din
meniu cartofii
Alimentele care produc un mediu alcalin, în care
organismul se simte bine, sunt legumele şi fructele crude, în special cele de
culoare verde. Chiar şi citricele, desi sunt acre la gust, au efect alcalin
după metabolizare. Din dieta pentru un mediu intern alcalin nu trebuie să
lipsească nici fructele oleaginoase: nuci, alune, fistic, migdale şi nici
leguminoasele – fasole, mazăre, linte, năut. Dacă mâncaţi grăsimi animale,
combinaţi-le întotdeauna cu o cantitate foarte mare de legume, excluzând însă
cartoful.
Legumele din familia cruciferelor alcalinizează
puternic mediul intern şi conţin compuşi cu sulf, necesari în faza a doua de
detoxifiere pe care o realizează ficatul. În această etapă, ficatul trebuie să
elimine produşii intermediari rezultaţi după digestia cărnii sau a alcoolului
spre exemplu, care sunt mai periculoşi decât toxinele iniţiale. Din familia
cruciferelor fac parte varza, conopida, gulia, broccoli, rucola. În cee ace
privește băuturile, nu uitați să consumați minim doi litre de apă pe zi, cu Ph
crescut, iar dacă beţi cafea ori bere luați obligatoriu după un pahar mare cu
apă.
Uitați de:
dulciuri, carne, ouă, lactate sau cereale
Dacă ar trebui să realizăm un top al celor mai
alcaline produse alimentare, acesta ar cuprinde: smochine, caise, pepene verde,
broccoli, ceapă verde, țelină, soia boabe, sâmburi de dovleac, praf de copt,
sare marină, iar dintre ceaiuri: coada șoricelului și crețușca. La categoria
aceasta nu există produse din categoria: dulciuri, carne, ouă, lactate sau
cereale.
Recomandate ca fiind mult alcaline sunt și: stafidele,
măslinele, mango, sfecla roșie, gulia, usturoiul, alunele, condimente precum piperul,
ceaiurile, melasa, lemnul dulce. Aici nu sunt incluse produse din categoria:
cereale, lactate, carne, ouă, leguminoase.
La categoria mijlociu alcaline intră: mere, curmale,
alune, pere, papaya, varză, cartofi, castraveți, salată, grâu încolțit, ulei de
pește, ulei de primula, ouă de prepeliță, plante, oțet de mere, ceai verde,
Shatavari. Sunt excluse leguminoasele, lactatele, carnea, dulciurile.
Din lista cu alimente slab alcaline fac parte:
piersici, nucă de cocos, struguri, banana, căpșuni, citrice, pepene roșu,
ananas, varză de Bruxelles, morcovi, mezeluri din soia, ovăz, ulei de floarea
soarelui presat la rece sau de măsline, ouă de rață, lapte de mamă, spirulină.
De evitat în continuare: băuturile,
dulciurile și carnea.
Practic, din cele patru mari categorii: cereale,
lactate, carne, dulciuri, sunt premise doar: grâu încolțit și ovăz, melasă.
Fără pâine, prăjituri din comerț ori de casă sau proteine de origine animală.
Topul
produselor acide
Trecând la categoria cealaltă, sunt slab acide: roșiile și spanacul gătit, fasolea albă și
lintea, orezul brun, uleiul rafinat de floarea soarelui, măslinele, untul,
iaurtul, orezul cu lapte, ouăle de găină, peștele, mierea.
Mijlociu acide sunt: prunele, brânza de soia, grâul,
orezul, nucile, laptele de vacă nefiert, smântâna, carnea de miel, vanilia,
alcoolul, antiinflamatoarele și antihistaminicele.
În categoria mult acide intră: coacăzele, merișorul,
bananele verzi, laptele de soia, mălaiul, orzul, arahidele prăjite,
brânzeturile, laptele fiert, carnea de porc, aspartamul, cafeaua, zaharina,
sedativele tranchilizante.
La extrema cele mai acide alimente se încadrează:
gemurile și dulceața, bulionul de roșii, pâinea și patiseria, brânza topită și
înghețata, carnea de vită, stridiile și pudingul, jeleurile, drojdia de bere,
zahărul, cacao și ciocolata, antibioticele și aspirina. Așadar, pentru a vă
alcaliniza renunțați complet cel puțin la această categorie pentru început,
după care, treptat, puteți exclude și celelalte produse din alimentație.
Alternative
sănătoase la 6 categorii inflamatorii care vă pot îmbolnăvi
Zahărul procesat – poate fi înlocuit cu miere, stevia
lichidă sau fructe.
Sarea de masă – consumați în locul ei sare de mare ori
roz de Himalaia. Atenție! Multe produse procesate din comerț conțin acest
ingredient, așa că trebuie să le eliminați implicit pe acestea.
Făina de grâu – folosiți în locul ei făină de migdale
sau nucă de cocos.
Uleiurile rafinate – înlocuiți-le cu ulei de rapiță,
de șofrănel, cel extra-virgin de cocos, de măsline, de semințe de cânepă, de
chia, de avocado.
Lactatele – dacă vreți neapărat să consumați, optați
pentru cele din oaie sau capră. Alcoolul – îl puteți schimba cu apă gazoasă,
băuturi pe bază de Kombucha, ceai sau sucuri presate la rece. Alcoolul este pe
primul loc în categoria produselor inflamatorii și toxice mai ales imediat după
sărbători.
!
Specialiștii susțin că pentru echilibrarea Ph-ului e
necesar să aveți un aport de minim 75% produse alcaline zilnic și doar 25%
acide
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu