duminică, 19 iulie 2015

Marius Mândroc, medic obstetrică-ginecologie, despre CEZARIANA


PARTEA I

Din dorința de a scăpa de orele lungi și dureroase de travaliu, multe gravide aleg să nască prin cezariană, în ciuda cicatricilor inestetice, a recuperării mai dificile postoperator sau a comp
licațiilor ce pot apărea. Căci, deși fug de problemele ce pot apărea în timpul metodei clasice, multe femei ignoră faptul că și cezariana are complicații. Doctor Marius Mândroc, medic obstetrică ginecologie la Spitalul CF2, din București, mi-a spus mai multe despre toate acestea.

 „Durere postoperatorie de lungă durată”
-Domnule doctor, care sunt avantajele şi dezavantajele naşterii prin cezariană pentru mamă?
- Indiferent că nasc natural sau prin cezariană,multe femei rămân cu regretul că nu au ales varianta corectă, gândindu-se că poate ar fi suferit mai puțin dacă ar fi făcut invers.E adevărat că astăzi tindem spre creşterea numărului de operaţii cezariene. Însă fiind o intervenţie chirurgicală majoră,statistic vorbind,şi numărul complicaţiilor este în creştere. E vorba de probleme legate de anestezie, complicaţii infecţioase, hemoragice, embolii amniotice (din fericire rare), leziuni de intestin, vezică urinară sau ureter...
-Fătul are de suferit în vreun fel?

 
- Da. Există și complicații ce îl vizează direct. Poate fi vorba de diverse leziuni traumatice în momentul mobilizării, date de bisturiu, sau poate fi vorba de un copil prematur, încă nepregătit pentru viaţă extrauterină...
- Întoarcându-ne puțin la mamă... e foarte cunoscut faptul că recuperarea este mai greoaie comparativ cu naşterea pe cale naturală.
- Exact, durerea postoperatorie este de lungă durată, recuperarea este mai greoaie; plus că pot apărea tulburări de lactație; complicaţii tromboembolice (respectiv cheaguri pe vasele de sânge) - ca urmare e lipsei de mobilizare rapidă - şi terenul tarat (n.r. – organism bolnav)- sunt alte câteva exemple.

„Nou născutul trebuie pus la sân cât mai des”
- Că tot ați amintit de tulburările de lactație... intervenția chirurgicală afectează în vreun fel alăptarea?
- Pot exista diferențe. Efectuarea intervenției pentru o indicație precisă impune intrarea în sala de operație înainte de intrarea pacientei în travaliu și efectuarea metodei „la rece” cum o numim noi, medicii. În aceste condiții lactația survine mai greu. De aceea e nevoie de stimularea manuală a sânului sau cu ajutorul unor pompe speciale, de folosirea diferitelor ceaiuri și stimulente de lactație, punerea cât mai des la sân a nou născutului. Toate acestea duc la descărcarea de prolactină și oxitocină, ce duc la declanșarea lactației. Ca o comparație, în timpul nașterii naturale lactația survine practic imediat după naștere: travaliul, contracțiile pregătesc sânul pentru producerea laptelui prin prolactina și oxitocina descărcate în această perioadă.

„Mișcarea ajută la reluarea tranzitului intestinal
- Care este starea pacientei imediat după operație și cât de repede își poate relua activitățile obișnuite? Multe se tem că nu pot ridica greutăți și, implicit, nu-și vor putea ține copilul în brațe.
- Recuperarea depinde de la caz la caz. Pragul la durere e diferit de la om la om. Plus că intervin și alți factori: pierderea de sânge intraoperator; boli asociate pacientei, confort psihic, oboseală, ajutorul acordat de cei din jur. Dar ținând cont și de câteva sfaturi medicale, putem să grăbim recuperarea. Mai exact, la 12- 24 ore postoperator pacienta trebuie încurajată să facă primii pași. Folosirea calmantelor și scoaterea sondei urinare încurajează lăuza pentru o însănătoșire grabnică. Apoi, îi explicăm că mișcarea ajută la reluarea tranzitului intestinal, stimulează circulația sangvină generală, crește tonul musculaturii generale, scade riscul de formare a cheagurilor de sânge în vase, grăbește procesul de vindecare al plăgii operatorii.
- Obstetricienii nu recomandă mai mult de două-trei nașteri prin cezarină, din cauza complicațiilor ce pot apărea ulterior. Vă rog să ne spuneți însă care este perioada de pauză ce trebuie făcută între sarcini!
- Ideal ar fi ca după reluarea vieţii sexuale, la șase săptămâni după naștere (interval corespunzător perioadei de lăuzie) să se folosească o metodă de contracepţie.Vindecarea cicatricii uterine postcezariană  se face într-un timp mai lung, în acest caz impunându-se o perioadă de recuperare de unul-doi ani până la următoarea concepţie.

puteti citi si: partea a II-a
puteti citi si:  partea a III-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu