duminică, 19 iulie 2015

Marius Mândroc, medic obstetrică-ginecologie, despre CEZARIANA

PARTEA a III-a

Din dorința de a scăpa de orele lungi și dureroase de travaliu, multe gravide aleg să nască prin cezariană, în ciuda cicatricilor inestetice, a recuperării mai dificile postoperator sau a comp
licațiilor ce pot apărea. Căci, deși fug de problemele ce pot apărea în timpul metodei clasice, multe femei ignoră faptul că și cezariana are complicații. Doctor Marius Mândroc, medic obstetrică ginecologie la Spitalul CF2 si la Clinica Anima Titan, din București, mi-a spus mai multe despre toate acestea.


„Întotdeauna a existat o indicație relativă sau absolută”
- La un moment dat se vorbea de o lege potrivit căreia gravidele nu mai au voie să facă această intervenție decât dacă prezintă într-adevăr risc, iar restul, care vor să se opereze la „cerere” să plătească. Ce se mai aude de asta?

- S-a discutat mult pe tema aceasta. Însă trebuie lămurit faptul că, cel puțin în sistemul de stat, cezariana nu a fost o intervenție la cerere . Întotdeauna a existat o indicație relativă sau absolută. În spitatele private, pacienta poate să aleagă, la un anumit preț, nașterea ce și-o dorește. Bineînțeles, asta cu condiția ca medicul să se asigure că nu îi pune viața în pericol.

„Intervenția crește riscul afectării sistemului imunitar al bebelușului”
- E adevărat că din cauza anestezicului bebeluşii născuți prin cezariană nu sunt la fel de vioi ca cei veniți pe lume prin metoda clasică, naturală?
- Depinde foarte mult de motivul pentru care se optează pentru intervenția chirurgicală, de complicațiile care apar și, mai ales, de vârsta gestațională. Căci nu-i totuna să vorbim de un bebeluș născut la termen, cu o greutate de peste trei kilograme, spre exemplu, sau de unul născut cu multe săptămâni înainte de termen, care cântărește poate doar câteva sute de grame. Pe de altă parte, sunt și mulți copii născuți pe cale naturală, dar care tot nu primesc nota zece la naștere.
- Se spune că în timpul naşterii naturale nou născutul îşi întăreşte imunitatea şi e mai pregătit pentru viaţă decât copilul născut prin cezariană, care nu face niciun efort să iasă... E adevărat?
- Potrivit cercetătorilor, nașterea prin cezariană crește riscul afectării sistemului imunitar al bebelușului, acesta fiind mult mai predispus la anumite afecțiuni decât copiii născuți pe cale vaginală. În timp, aceștia pot dezvolta diabet de tip 1 sau o simptomatologie ușoară de astm, motiv pentru care, pentru a preîntâmpina astfel de cazuri OMS recomandă metoda clasică, iar intervenția chirurgicală doar în cazuri restrânse.


„Alimentația, bogată în lichide necarbogazoase”
- Ținând cont de faptul că trebuie să și alăpteze, ce sfaturi alimentare le dați proaspetelor mămici?
- Alimentația trebuie să fie bogată în lichide necarbogazoase, supe, vitamine, legume și fructe proaspete, ouă, brânză, carne de pasăre... Toate acestea stimulează tranzitul, elimininând constipația și balonarea postanestezie, implicit scăderea durerii de natură intestinală. Apoi, și odihna are un rol important în refacere. Simplul fapt că stă liniștită câteva minute sau zeci de minute o ajută să-și recapete confortul psihic, stabilitatea emoțională și scade riscul de a face depresie postpartum. Cât despre greutăți și efort fizic intens, lăuza trebuie să evite circa două luni, dar asta nu înseamnă că nu pot ține în brațe nou-născutul.

Pentru consultații , doctorul Marius Mândroc poate fi găsit la Spitalul CF 2, la Clinica Anima Titan din București și la singurul spital privat din Ploiești!

Sănătate!

puteti citi si partea a II-a
puteti citi si partea I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu