duminică, 19 iulie 2015

Marius Mândroc, medic obstetrică-ginecologie, despre CEZARIANA

PARTEA a II-a

Din dorința de a scăpa de orele lungi și dureroase de travaliu, multe gravide aleg să nască prin cezariană, în ciuda cicatricilor inestetice, a recuperării mai dificile postoperator sau a complicațiilor ce pot apărea. Căci, deși fug de problemele ce pot apărea în timpul metodei clasice, multe femei ignoră faptul că și cezariana are complicații. Doctor Marius Mândroc, medic obstetrică ginecologie la Spitalul CF2 si la Clinica Anima Titan, din București, mi-a spus mai multe despre toate acestea.
 
„Femeile, speriate de timpul lung al travaliului”
- Mi-ați vorbit data trecută despre dezavantajele acestei intervenții. 
Totuși, sunt și avantaje ce merită amintite, altfel nu ar apela nici medicii, nici pacientele la tăietură, în locul nașterii pe cale naturală.
- Femeile optează pentru cezariană fiindcă sunt speriate de durerea şi timpul lung al travaliului (ce depășește uneori chiar şi 20 de ore ). E adevărat, întrucât sunt bărbat obstetrician, ci nu femeie, nu pot compara o durere viscerală sau somatică pe care corpul meu o poate suferi, la un moment dat în viaţă,cu durerea dată de o naştere. Totuși, studiile au dovedit (iar acest lucru este simțit de paciente pe pielea lor) că naşterea prin operaţie de cezariană scuteşte viitoarea mămică de durerea prvocată de travaliu, dar și de rupturile necontrolate de canal vaginal sau chiar controlate (prin tranşă de epiziotomie), de pierderile de urină la strănut/tuse/efort și, mai rău,de rupturile anale, de pierderi de materii fecal; apariţia de hemoroizi; coborârea organelor genitale ca urmare a rupturilor musculare/structurilor de rezistenţă survenite în timpul efortului de împingere din travaliu: vezica urinară (cistocel), uter (prolaps). Avantajele naşterii naturale sunt mult mai multe, însă întotdeauna medicul trebuie să aleagă împreună cu pacienta punând în balanță riscurile și beneficiile.

„E greu de verificat cicatricea uterină”
- În popor circulă tot felul de mituri: dacă prima oară ai născut prin cezariană, a doua oară nu poţi naşte natural, sau invers... E adevărat? Care sunt explicaţiile?

 
- Părerile sunt împărțite. Personal, prefer nașterea tot prin operație cezariană după o prealabilă naștere prin operație cezariană. Totul se leagă de cicatricea uterină. E greu să verificăm calitatea ei, modul de comportate în timpul travaliului chiar și în lipsa unei soluții de continuitate și aspectul ei ecografic foarte bun. Nu reprezintă un criteriu cert în acest sens. Cicatricea este o zonă de fibroză, care întrerupe continuitatea fibrelor musculare și nervoase. Cicatricea funcționează ca o barieră în propagarea undei contractile. Rezultatul: distocie de dilatație și de col uterin; lipsa evoluției travaliului, cu rezultat de multe ori ruptură uterină. Să nu descurajăm totuși femeile ce vor să nască natural după o intervenție chirurgicală prin operație cezariană. Dacă intervenția s-a realizat pentru o cauză tranzitorie: de exemplu suferință fetală; hipertensiune arterială indusă de sarcină; placenta praevia; prezentație pelviană; sarcină gemelară și nu avem indicație absolută de cezariană (de genul: disproporție cefalopelvică prin bazin chirurgical; bazin în general strâmtat sau bazin turtit anteroposterior) se poate tenta nașterea naturală printr-o prealabilă probă de travaliu.

„Pacientele cu placenta previa nu pot naște natural”
- În urmă cu câțiva ani buni, specialiștii aduceau pe lume copiii cu ajutorul bisturiului numai în situații excepționale. Cu riscul de a relua o parte din diagnosticele amintite, vă rog să ne spuneți cele mai importante astfel de situații!
- De obicei se optează pentru cezariană în cazul în care mărimea sau forma pelvisului ar determina o naștere naturală prea dificilă; când placenta este prea jos în uter (diagnostic cunoscut sub numele de placenta praevia) și avem risc de sangerare foarte mare; când gravida are gemeni sau tripleți - iar unul dintrei ei ar putea fi într-o poziție problematică, dacă bebelușul este întins în aria uterului sau este cu picioarele înainte; dacă în timpul travaliului fătul  da semne de suferinta fetala sau nu solicita colul uterin in timpul travaliului .  De asemenea, se impune operația în cazul gravidelor care suferă de eclampsie sau preeclampsie (valoare crescută a tensiunii arteriale), a celor cu diverse hernii sau dioptrii mari, a gravidelor cu diverse infecții –care în timpul expulzării pe cale naturală pot trece la bebeluș – și așa mai departe. De aceea e bine ca gravida să fie supravegheată pe toată perioada sarcinii, să-și facă analizele indicate de medic și să se consulte cu acesta asupra metodei pe care o vor alege împreună pentru a aduce copilul pe lume.

puteti citi si: partea I
puteti citi si: partea a III-a

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu