joi, 18 februarie 2016

Dintii inghesuiti se strica cel mai repede. Oare?!

Eu am avut (inca am cativa, ca nu s-au indreptat toti nici cu aparatul dentar) dinti inghesuiti si crescuti stramb, motiv pentru care am fost frustrata mare parte a copilariei. M-am chinuit cam 2 ani cu aparatul dentar, care nu a reusit sa indrepte decat putin un dinte de sus (e drept ca l-am pus destul de tarziu, prin liceu), iar singurul avantaj al aparatului, pe langa cel mentionat, a fost albirea tuturor dintilor. Nici nu-i de mirare, daca eram tot timpul cu periuta in mana, fiindca trebuia sa ma spal si dupa ce mangam un biscuit... Insa de cariat... nu pot spune ca s-a cariat vreunul dintre dintii inghesuiti. Dar poate sunt eu un caz mai aparte. Caci vad ca medicii spun altceva.
Gasiti mai jos un comunicat in acest sens.
Vedem rareori adulți și copii purtând aparate dentare iar aceștia sunt doar o mică parte dintre cei care ar avea nevoie urgentă de tratament ortodontic. Dr. Iulia Popescu, specialist în ortodonție și ortopedie  dento-facială la clinica Art Implant susține că oamenii amână vizita la stomatolog, pentru că nu cunosc problemele grave pe care li le poate provoca mușcătura incorectă sau înghesuirea dentară.
Primul lucru care îi deranjează pe cei care nu pot mesteca normal din cauza poziției dinților și a
maxilarelor este partea estetică, dar o consideră o motivație insu&cientă pentru a recurge la tratamentul ortodontic, este de părere dr. Iulia Popescu. ”Pentru cei mai mulți dintre pacienți se aplică vorba aceea , ”cine mă place, mă place și așa”. Oamenii nu se gândesc însă că partea estetică este poate cea mai mică dintre probleme. Sunt cazuri în care efectul anomaliilor ortodontice asupra dinților și maxilarelor poate ajunge până la pierderea totală a dinților, declară medicul clinicii Art Implant, din București.
Potrivit specialistului, există cel puțin 7 consecințe ale necorectării poziției maxilarelor și dinților, în afara problemei estetice:
1. Acumularea de tartru
2. Apariția cariilor
3. Probleme ale gingiilor
4. Dureri ale arculației temporo-mandibulare și ale mușchilor masticatori
5. Di&cultăți în mestecarea alimentelor
6. Tulburări de vorbire
7. Parodontoză
”Dinții înghesuiți rețin particule de mâncare ce favorizează depunerea tartrului, apariția cariilor și
probleme gingivale. De asemenea, în cazul înghesuirii dinților, distribuirea forțelor în timpul masticației nu se realizează uniform pe toți dinții, unii dintre ei &ind suprasolicitați, iar alții solicitați prea puțin. Toate acestea vor determina în mp instalarea bolii parodontale, caracterizată prin retracții ale gingiei, sângerări gingivale, apariția sensibilității dinților lângă gingie, tocirea dinților, pierderea osoasă graduală însoțită de apariția mobilității dinților și, la un moment dat, de pierderea acestora”, subliniază dr. Iulia Popescu.
Cu cât problemele de creștere osoasă sau de lipsă de spațiu se corectează mai devreme, în așa fel încât dinții permanenți să erupă cât mai aproape de poziția lor corectă, cu atât stabilitatea dinților pe termen lung este mai bună. Asta înseamnă că prima vizită la medicul ortodontic ar trebui făcută în jurul vârstei de 7 ani, când medicul poate lua măsuri de prevenție, pentru ca anomaliile dento-maxilare grave să nu se poată instala. În privința adulților, nu există restricții de vârstă când vine vorba de rezolvarea acestui tip de probleme, dar e bine să se mergă la o consultație înainte ca dinții să înceapă să cadă.
”Durata de purtare a aparatului dentar variază în funcție de complexitatea problemelor, dar cel mai
important avantaj constă în obținerea unei mușcături corecte și a unui zâmbet fără cusur. În plus,
datorită evoluției tehnologiei, problemele dentare se pot corecta cu aparate foarte puțin vizibile sau
chiar invizibile, în cazul celor care vor să păstreze secret tratamentul”, a mai spus dr. Iulia Popescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu