vineri, 12 februarie 2016

Sa ai CANCER nu e o rusine. Cereti ajutor!

A doua persoana in doua zile despre care aflu ca are CANCER.

Ieri am aflat ca o fosta colega de serviciu sufera de cancer la san. Dupa atatia ani de presa medicala, as fi fost tentata sa o incurajez, fiindca la majoritatea conferintelor de presa medicii vorbeau despre sansa vindecarii daca afli de boala in stadiu incipient. Numai ca nu e cazul ei, iar acest lucru ma revolta cu atat mai tare cu cat femeia a fost constiincioasa si si-a facut periodic analizele, in scop preventiv.
In momentul in care i s-a comunicat diagnosticul, medicul s-a purtat foarte urat, aproape ca a jignit-o ca a stat nepasatoare atata timp. Bulversata de veste, femeia nu a mai avut putere sa spuna nimic si a parasit cabinetul "inecata" de lacrimi. Ajunsa acasa, si-a revenit cat de cat, a luat dosarul si s-a prezentat din nou la medic.

Vazand ecografiile si mamografiile facute in fiecare an la un celebru centru privat de sanatate din Bucuresti, medicul si-a cerut scuze si I-a spus raspicat: "Asa ceva nu este posibil. Ori ii dai tu in judecata, ori o fac eu!" Analizele aratau ca e perfect sanatoasa, astfel ca ea dormea linistita si astepta urmatorul control, pe care il platea cu bani grei.
Trece prin momente foarte grele. Chimioterapia a dus rapid la caderea parului si are nevoie de peruca.Un alt lucru care m-a miscat este modul in care a descoperit boala.
Fara niciun simptom care sa dea vreo banuiala ca ar avea probleme la sani, fara niciun nodul palpabil, intamplarea a facut sa ajunga la radiografie din cauza unor dureri de spate. Acolo s-au vazut chisturile pe coloana, metastaze ale bolii...
Sper ca Dumnezeu stie ce face, cu ea si cu noi toti.

Astazi am aflat ca mama unei prietene sufera de cancer la colon in ultimul stadiu, cu metastaze osoase si la ficat. Si ea a aflat diagnosticul tot in urma cu cateva zile, in urma unei hemoragii aparute pe nepusa-masa. Avea si ea analizele la zi? veti intreba. Ei bine, cu ce a ajutat-o pe colega ca a dat banii pe analize. Cred ca tine mai putin de investigatii si mai mult de noroc.
Dar, cu toate astea, nu neg ca sunt adepta efectuarii analizelor uzuale, cel putin o data pe an. Caci analizele facute punctual, pentru fiecare organ in parte, nu doar ca sunt costisitoare, dar presupun si mult timp si birocratie - daca vreti sa le faceti la stat (o parte cel putin).

Cati dintre noi pot spune ca fac annual analizele de sange decontate prin CAsa de ASigurari de Sanatate si la ce ajuta cu adevarat, doar Dumnezeu stie.

Intre timp, nu ne ramane decat sa ne rugam! Si daca aveti nevoie de ceva, nu ezitati sa cereti ajutor! Sa ai cancer nu e o rusine, e un ghinion care spulbera vieti si visele celor ramasi in urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu