Pacientii care nu pot sa respire bine (deci acuza lipsa de aer) chiar si in conditii de efort fizic normal, cei care se confrunta cu tuse uscata cu debut lent, oboseala sau/si depresie pot fi suspecti de fibroza pulmonara idiopatica (FPI). Aceasta este o boala cronica rar intalnita, iar simptomul principal (dispneea) se accentueaza progresiv.
Din pacate, cauzele nu sunt cunoscute, insa ceea ce se stie este faptul ca ea afecteaza plamanii si determina in timp cicatrizarea lor.
Potrivit unui raport al "The National Institute for Health and Care Excellence (Marea Britanie)", din 2013, intrucat e putin intalnita chiar si de medici multe cazuri raman inca nediagnosticate.
In aceste conditii, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA – in colaborare cu Societatea Romana de Pneumologie (SRP) a dorit sa traga un semnal de alarma prin intermediul campaniei #RespiraSperanta.
In timpul campaniei, specialistii in domeniu au diseminat informatii despre boala, astfel incat romanii sa poata identifica in timp util simptomele si sa se prezinte la medic pentru tratament. Afectiunea este mai frecvent intalnita in randul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, iar speranta de viata este, in medie, intre trei si cinci ani.
Fibroza pulmonara idiopatica este o forma de pneumonie interstitiala cronica, progresiva si fibrozanta. Afectiunea are o evolutie clinica imprevizibila, caracterizata prin declinul progresiv al functiei ventilatorii pulmonare, agravarea fibrozei si deces.
Chiar daca sunt necunoscute cauzele bolii, unii specialisti sunt de parere ca fibroza pulmonara idiopatica ar fi consecinta unor micro-leziuni repetate la nivelul plamanilor, iar lipsa interventiei la timp conduce la pierderea ireversibila a functiei pulmonare.
Fibroza pulmonara idiopatica se poate manifesta diferit de la o persoana la alta. In timp ce unii pacienti pot manifesta doar simptome usoare ani la rand, in cazul altora boala poate progresa rapid.
Mai ales dupa utilizarea oxigenoterapiei, pacientii se confrunta si cu o pierdere treptata a independentei personale, care coincide cu deteriorarea starii de sanatate si cresterea incapacitatii de a efectua activitati cotidiene de rutina.
"Fibroza pulmonara idiopatica este o boala crunta si, in același timp, dificil de diagnosticat. Sunt convins ca toate aceste eforturi (n.r.- masurile luate in cadrul campaniei #RespiraSperanta) ii vor ajuta nu doar pe cei care au fost diagnosticati, ci si pe cei care prezinta riscuri, sa-si imbunatateasca intr-o mai mare masura calitatea vietii,” a declarat prof. univ. dr. Voicu Tudorache, seful catedrei de pneumologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu