Alimentația echilibrată
poate fi considerată o adevărată provocare
în zilele noastre, în contextul în care excesele pot influența negativ starea
de sănătate a publicului larg, atrag atenția specialiștii. Aici intervin medicii de familie, care au un rol
deosebit de important în promovarea
stilului de viaţă sănătos, bazat de o alimentaţie echilibrată şi exerciţii
fizice regulate, pentru prevenirea şi tratarea numeroaselor probleme de
greutate.
„ROLUL MEDICILOR DE FAMILIE în procesul de
educaţie nutriţională a populaţiei este unul primordial. Medicul de familie este
primul specialist cu care pacientul intră în contact şi cu toţii ştim că între
cei doi există o relaţie strânsă - în anumite cazuri putem vorbi chiar de
familiaritate. Tocmai din acest considerent, medicii nutriţionişti trebuie să
colaboreze îndeaproape cu medicii de familie. Pe de o parte vorbim de promovarea unui stil de viață sănătos
ca mijloc de prevenție și menținere a greutăţii, iar pe de altă parte discutăm de
identificarea și ajutarea persoanelor cu
probleme de greutate în atingerea unei greutăți sănătoase”, a
declarat prof. univ. dr. Nicoale Hâncu,
membru de onoare al Academiei Române.
Orice
întâlnire între medicul de familie şi pacientul său poate fi momentul potrivit
pentru a evalua starea de greutate a
pacientului şi pentru a-i oferi sfaturi
de bază legate de un stil de viață sănătos. Întrebarea este: câți medici fac asta?
Dacă este nevoie, medicul de familie ar trebui să îndrume pacienții cu probleme de nutriție către specialiștii avizați. Mesajul care trebuie să ajungă la fiecare persoană în parte este că alimentaţia sănătoasă este un aliat şi un prieten, care ne oferă în schimb un beneficiu de nepreţuit: menţinerea sănătăţii.
Dacă este nevoie, medicul de familie ar trebui să îndrume pacienții cu probleme de nutriție către specialiștii avizați. Mesajul care trebuie să ajungă la fiecare persoană în parte este că alimentaţia sănătoasă este un aliat şi un prieten, care ne oferă în schimb un beneficiu de nepreţuit: menţinerea sănătăţii.
„Pentru anumite
persoane, a fi sănătos înseamnă exact ceea ce spunea celebrul scriitor Mark
Twain, şi anume că: ‹‹singurul mod prin care te poţi menţine sănătos este să
mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce ai
prefera să eviţi››. Ei bine, eu consider că a fi sănătos înseamnă exact opusul.
Poţi mânca şi bea ceea ce îţi face plăcere, însă cu moderaţie”, explică prof. univ. dr. Nicoale Hâncu.
O
alimentaţie este cu adevărat sănătoasă atunci când este echilibrată, asigură un aport
caloric corespunzător necesarului fiecărei persoane şi conţine toate substanţele nutritive în proporţii
adecvate. Este recomandat ca aportul de sare să nu depăşească 5-6 grame pe zi,
iar consumul de lichide să fie de minimum doi litri. Concret, o alimentaţie
sănătoasă înseamnă o greutate sănătoasă, iar aceasta din urmă presupune o greutatea normală, însoţită de cele mai reduse riscuri pentru
sănătate, de o stare de bine, cu o calitate optimă a vieţii.
Importanţa implicării medicului de familie în
promovarea stilului de viaţă sănătos a fost discutată în cadrul seriei de
simpozioane „Nutriţie, Sănătate şi Longevitate”, dedicate medicilor de
familie.