marți, 2 decembrie 2014

Teodorina Hulpe, medic stomatolog: „Netratarea afecţiunilor ortodontice poate cauza dureri ale articulațiilor”




Din ce în ce mai multi copii, adolescenți, dar și adulți își pun aparat dentar. Este însă acesta eficient chiar și la vârste înaintate? Se pare că da. Doctor Teodorina Hulpe, medic stomatolog, specialist ortodonție și ortopedie dento-facială la DENT ESTET 4 Teens, singura clinică stomatologică din Europa dedicată adolescenților, ne-a spus mai multe în acest sens.

„Problemele cu mușcătura pot fi redresate și mai târziu”
- Doamna doctor, cunosc multe persoane care și-au pus aparat dentar la maturitate. Mai au vreo speranță să obțină rezultate bune?
- Dinții se mișcă toată viața, deci redresările ortodontice pot avea loc oricând, chiar și la 70 de ani. Există însă perioade favorabile și mai puțin favorabile realizării unor astfel de tratamente ortodontice.

- Mai există oameni cu dinții lor naturali la 70 de ani?
- În țările în care se face profilaxie dentară serioasă dinţii naturali se pot păstra toată viaţa. De aceea, dacă există probleme cu mușcătura ele pot fi redresate și mai târziu.

- În ce constă profilaxia?
- Controale regulate la șase luni, şedinte de igienizare profesională, dietă echilibrată și așa mai departe.

- De obicei oamenii se adresează medicului din rațiuni estetice, când n-au dinții drepți pe arcadă. Mai sunt și alte motive?
- Sunt două motive: rațiunile estetice și funcționalitatea. Dar dacă funcționalitatea e rezolvată, estetica vine de la sine. O muşcatură corectă duce la o fizionomie armonioasă. Noi facem o monitorizare foarte atentă a copiilor, pedodonții ne trimit imediat copiii care au probleme cu mușcătura, iar noi - ortodonții - le spunem părinților care e momentul optim să intervenim. Sunt anomalii care se pot rezolva foarte repede, însă la unele trebuie să așteptăm puseul de creștere pubertar pentru etapa a doua a tratamentului.

- Care este limita inferioară a vârstei la care trebuie să se facă un consult ortodontic?
- În jurul vârstei de șase-șapte ani este perioada ideală, recomandată chiar de Academia Americană de Stomatologie Pediatrică.

„Pot apărea și probleme ale coloanei”
- În ce perioadă se rezolvă cel mai bine problemele ortodontice?
- Între 10 şi 15 ani tratamentele ortodontice sunt extrem de eficiente. De ce? Pentru că rata metabolismului este foarte accentuată și creșterea este mai spectaculoasă decât oricând. Putem obține os, lucru care se poate realiza mai târziu numai pe cale chirurgicală și putem crea spațiu pentru alinierea corectă a dinților permanenți. De asemenea, putem remedia și dezechilibrele dintre bazele osoase.
Când se finalizează procesul de creștere e mult mai greu să obții lucrul acesta. Dar trebuie menționat faptul că unele anomalii pot fi rezolvate mult mai repede.

- De ce e important să ai dinții drepți?
- Pentru că îți oferă confort. Dacă muști corect masticația se face corect, înseamnă că toată digestia se desfăşoară în condiţii bune. Dacă masticația e făcută corect, celelalte organe ale tractului gastro-intestinal funcţionează corespunzator, fără a fi suprasolicitate. Când maxilarul și mandibula nu se suprapun cum ar trebui pot să apară dureri de cap, apar mai ușor cariile, gingiile se inflamează, dinţii se mişcă în alveolă, ajungând să se piardă efectiv. În plus apar probleme de vorbire și  fizionomia e afectată. Pe de altă parte, netratarea afecţiunilor ortodontice poate cauza dureri ale articulațiilor, probleme de postură corporală. Spre exemplu, dacă mandibula e mai în spate pot apărea și probleme ale coloanei, dureri de spate și probleme de respirație.

- Câți dintre adolescenți se adresează medicului pentru a-și pune aparate dentare?
- Cam 5%. Scopul nostru este tocmai acesta: de a trage un semnal de alarmă şi de a le arăta adolescenţilor beneficiile tratamentului ortodontic şi efectele pozitive de-a lungul întregii vieţi.

Există și aparate dentare invizibile
- Se poate pune aparat dentar și pe dinții de lapte?
- Absolut. În cazul ocluziei încrucișate sau inverse se pot pune și la cinci - șase ani. Avem aparate care se pot cimenta pe dinți, aparate de silicon care antrenează culoarul muscular, reeducă limba, reeducă funcțiile - respiraţie, deglutiţie, fonaţie - şi atunci implicit au un efect asupra culoarului dentar. Există aparate mobile cu care putem să facem lărgire de arcadă, putem să facem îndreptări minore de dinți, plus completarea de spaţii pentru o dantură perfect aliniată.

- Care sunt cele mai bune aparate dentare?
- Noi le punem la dispoziție pacienților toate tipurile de aparate: de la cele mobile, funcționale, la aparatele tip trainer, aparate  care se pot cimenta pe dinți sau chiar invizibile. Plus aparate integral fizionomice, de tipul bracketurilor din ceramică, safir sau cele linguale. Însă tratamentul e personalizat, fiecare copil şi adolescent evoluează individual și tratamentul se adresează strict anomaliei lui. De fiecare dată găsim soluția cea mai bună, care să pună în echilibru costul cu rezultatele maxime. Pentru noi e important acest lucru, ca să fie și părintele mulțumit.

- În ceea ce privește prețurile, îmi puteți spune un minim și un maxim?
- Avem prețuri aliniate pieţei şi, mai mult decât atât, punem la dispoziţia pacienţilor noştri soluţii financiare potrivite fiecarui caz: de la reduceri pentru plata integrală, la plata în rate sau accesarea unui abonament stomatologic. Mai mult, în cadrul campaniei educaţionale „Your Smile. Your Choice”, lansate odată cu deschiderea noii clinici „DENT ESTET 4 Teens” oferim consultații ortodontice gratuite, plus reducere de până la 20% la aparatul dentar, în funcție de tipul acestuia.


„Tendința naturală a dinților e să se miște toată viața”
- În cât timp are loc îndreptarea?
- Depinde de anomalie, de vârsta copilului, de tipul de aparat folosit. Pot fi purtate de la șase luni până la un an, sau de la unul la trei ani. Aparatul fix se ține un an și jumătate-doi ani, apoi încă un an pentru fixare, căci dinții sunt în continuă mișcare. Orice tratament ortodontic este urmat de o perioadă de stabilizare a rezultatelor. Căci, așa cum am spus, tendința naturală a dinților este să se miște toată viața. 


De reținut!
* Statisticile arată că 90% dintre adolecenți nu trec pragul unui cabinet stomatologic nici măcar o dată pe an și doar 5% dintre ei beneficiază de tratament.
*În lume există circa 640.000 de cazuri de cancer oral anual.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu