vineri, 19 decembrie 2014

A fost adus în România laserul care vă scapă de dioptrii


Doctor Andrei Filip:
„ Operațiile cu laser, pentru reducerea dioptriilor, vă scapă de ochelari în circa zece minute”

Doctor Andrei Filip, medic primar specialist oftalmolog la clinica AMA Optimex, din Capitală, vine cu vești bune. De curând a fost adus în România cel mai modern laser care corectează dioptriile. Interventiile se fac cu anestezie cu picaturi și durează doar câteva minute. Practic, după aceste intervenții pacienții pleacă de la clinică văzând fără ochelari.
IATA INTERVIUL pe care domnul doctor a avut amabilitatea să mi-o acorde:



„Stabilitatea mare a corneei, postoperator”
- Domnule doctor, stim că de curând în clinica dumneavoastră există un nou laser, ultraperformant, care poate scăpa oamenii de ochelari.
- Este vorba despre VisuMax, cel mai performant, precis și sigur laser cu femtosecunde al momentului. Este conceput de catre compania germana, Carl Zeiss Meditec, lider mondial in chirurgia refractiva cu laser.  In momentul de fata exista doar trei astfel de aparate în Europa Centrala si de Est, dintre care unul în clinica noastră. Acest laser permite realizarea operațiilor de reducere a dioptriilor printr-un tratament rapid si personalizat, prin tehnicile ReLEx Smile si FemtoLasik cu VisuMax. Odată cu achiziția acestui echipament, clinica noastră a devenit primul și singurul centru de chirurgie refractivă din România care oferă soluții complete pentru corectarea tuturor tipurilor de dioptrii, exclusiv prin tehnica furnizata de catre compania germana Carl Zeiss Meditec.

- Acesta nu este singurul aparat performant pe care îl aveți.
- Așa este. Clinica noastra este dotata cu cele mai performante echipamente, de la cele pentru investigatii, pana la cele folosite in sala de operatii.

- Care sunt avantajele tehnicilor ReLEx Smile si FemtoLasik, spre deosebire de Lasek/PRK?
- ReLEx Smile si FemtoLasik sunt operatii prin care putem corecta dioptrii mai mari decat prin PRK/Lasek. Sunt fara durere, iar recuperarea este mai rapida.
Diferenta intre tehnicile existente este reprezentata de modul in care este pregatita corneea inaintea aplicarii laserului. In functie de afectiunea oftalmologica de care sufera si de particularitatile anatomice ale ochiului se decide tehnica potrivita fiecarui pacient. 
În timpul intervenției ReLEx Smile, cu ajutorul laserului cu femtosecunde VisuMax se realizeaza o lenticula tridimensionala in grosimea corneei care este extrasa ulterior printr-un canal in forma de tunel  de numai 4 mm,. Precizia cu care este efectuata lenticula este de sub un micron. Astfel, stratul cornean protector este pastrat in totalitate, sunt stabilizate straturile corneene externe si un numar mare de nervi responsabili pentru lacrimare raman intacti, ceea ce inseamna ca afectarea biomecanicii corneene este minima. ReLEx Smile este una dintre cele mai precise si sigure tehnici ale momentului. Este o interventie minim invaziza, intr-o singura procedura, fara decuparea si expunerea corneei, fara durere si recuperare rapida. La FemtoLasik se realizează un flap (capac) cornean personalizat,  cu o precizie de sub un micron, ce respectă curbura naturală a ochiului şi care are margini verticale, ce conferă o stabilitate mare a corneei, postoperator. Operaţia se desfăşoară fără durere; recuperare este rapidă; disconfortul postoperator este minim; complicațiile au incidenţă redusă; la fel ca riscul de regresie a dioptriilor.
 Celelalte doua tehnici, PRK si Lasek, nu presupun taierea corneei, ci se bazeaza pe proprietatea primului strat al corneei (epiteliu) de a se regenera. Practic, la PRK se indeparteaza epiteliu definitiv si apoi se aplica laserul cu excimeri pentru corectarea dioptriilor, iar la Lasek epiteliul nu este indepartat complet, ci dupa aplicarea laserului cu excimeri este reasezat la loc. Aceste doua tehnici prezinta avantajul afectarii minime a biomecanicii corneene, insa in prima saptamana dupa operatie sunt prezente fenomene ca: dureri oculare importante, fotofobie, variatii mari de acuitate vizuala, iar recuperarea este mai de durata.

„Se pot corecta miopiile de până la zece dioptrii”
- Cum trebuie să se pregătească pacienții înainte de operaţie?
- Adepții lentilelor de contact trebuie să înceteze purtarea lor cu șapte-zece zile înainte de efectuarea investigaţiilor necesare şi a operaţiei. În plus, înainte cu două zile de operaţie toți pacienții vor începe un tratament cu antibiotic picături şi vitamina C.

- Câte dioptrii se pot corecta prin această tehnică?
- Prin tehnica ReLEx Smile se pot corecta miopiile de pana la 10 dioptrii si astigmatismele miopice de pana la 5 dioptrii. Prin tehnica FemtoLASIK se pot corecta: miopiile de până la 7 dioptrii; hipermetropiile de până la 5 dioptrii și astigmatismele de până la patru dioptrii.

- Cât de stabile sunt dioptriile după intervenția cu noul laser?
- În mod normal, odată ce forma corneei a fost modificată, cu toate că ochiul face parte dintr-un organism viu, dioptriile tind să rămână stabile. E adevărat că pacienții de peste 40 de ani, la un moment dat vor începe să poarte ochelari pentru aproape. Însă în rest regresia dioptriilor apare extrem de rar, iar incidența crește cu cât dioptriile corectate sunt mai mari. Însă și această regresie poate fi tratată tot cu laser.

„Anestezia este locală, realizată cu picături”
- Cum se desfăşoară, mai exact, operaţia?
- La FemtoLasik primul pas constă în realizarea flapului cornean cu ajutorul laserului cu femtosecunde VisuMax. Apoi, laserul cu excimeri şlefuieşte suprafaţa corneei pentru a corecta dioptriile, după care flapul cornean se închide perfect, ca în cazul unui dop.
La ReLEx Smile, procedura se desfasoara intr-un singur pas, cu laserul cu femtosecunde se decupeaza lenticula in grosimea corneei, care ulterior este extrasa.

- Cam cât durează intervenția?
- Operaţia ReLEx Smile durează aproximativ 5 minute pentru un ochi şi se face la ambii ochi în aceeaşi şedinţă. Operaţia FemtoLasik durează aproximativ 15  minute in total şi se face la ambii ochi în aceeaşi şedinţă.

- Ce simte pacientul în acest timp? Ce fel de anestezie folosiți?
- Anestezia este locală, realizată cu picături, iar operaţia nu doare!

- Dacă o persoană e mai fricoasă de fel, i se poate face anestezie generală?
- Nu, fiindcă în timpul intervenției eu am nevoie să privească în direcția pe care i-o indic. Evident că în timpul anesteziei nu vede ceea ce fac, ci doar lumini, așa că nu trebuie să se sperie. Pacientul pleacă acasă în aceeași zi, dar fără ochelari. Desigur că va avea nevoie de cineva care să îl însoţească, pentru că nu va putea conduce maşina. Va simţi o senzaţie de disconfort sau de corp străin în prima zi după operaţie.

Ochiul incepe sa „uite” de operație cam după trei luni
- Deci nu trebuie să se îngrijoreze dacă nu vede perfect...
- Nu. La femtoLasik, in primele 24 de ore vederea poate fi înceţoşată şi fluctuantă sau instabilă, însă în mod normal ea se stabilizează imediat şi va continua să se îmbunătăţească pe zi ce trece. Dacă pacientul urmează întocmai instrucţiunile medicului şi își administrează tratamentul prescris, nu vor fi probleme. La ReLEx Smile acuitatea vizuala e buna la 1-2 zile dupa operatie si se reecupereaza complet la cateva saptamani.

- Dar, cam la cât timp după operație va vedea perfect fără ochelari? Când putem spune, practic, că a scăpat de dioptrii?
- De dioptrii scapă imediat după operație, doar că rămâne un mic disconfort, in primele zile. Vindecarea completă şi stabilizarea vederii durează aproximativ trei luni. Atunci va „uita” ochiul de intervenție. Însă atenție: nerespectarea indicaţiilor medicului are un impact negativ asupra rezultatului operaţiei!

Privitul la televizor e permis imediat
- Care sunt indicațiile de care trebuie să țină cont, post-operator?
- După operaţie trebuie să evite să se frece la ochiȘi dacă li se pare că evoluţia nu este normală sau dacă au probleme, este extrem de important să anunţe de urgență personalul clinicii. Eu mereu le spun pacienților: „mai bine mă suni și vii să te văd degeaba, chiar dacă nu ai nimic, decât să-ți fie teamă să mă deranjezi și să regretam apoi”.

- Mai sunt și alte indicații?
- Pacientul trebuie să poarte ochelari de soare de calitate și să nu facă eforturi fizice mari. În cazul în care confortul vizual permite, se poate uita la televizor, poate lucra la calculator şi chiar citi - imediat după operaţie. Însă în prima  luna după intervenţie se recomandă ajutor la spălatul pe cap, pentru a nu intra apă în ochi. Trebuie evitate locurile cu praf și sauna, etc., dar la plecarea din clinică pacientul primește toată lista cu recomandările și interdicțiile.

„Incidenţa complicaţiilor este extrem de rară”
- Ce complicaţii pot apărea?
- În cazul în care chirurgul este experimentat, echipamentele sunt de cea mai bună calitate, iar pacientul respecta recomandarile, incidenţa complicaţiilor este extrem de rară. Poate fi vorba spre exemplu de vindecare vicioasă; reducerea sensibilităţii la contrast; sensibilitate la lumini şi faruri; regresia dioptriilor; cazuri în care trebuie anunțat de urgență medicul.

- Există și riscul pierderii vederii?
- Dacă medicul este experimentat, iar pacientul îi respectă recomandările întocmai, riscul de pierdere a vederii este egal cu zero.

Procedura, interzisă persoanelor cu herpes
- Există persoane care nu au voie să scape de dioptrii pri această proceduri medicale?
- Operaţile acestea se adresează persoanelor sănătoase care doresc să scape de ochelari. Nu sunt recomandate: pacienților care suferă de Keratoconus; au afecțiuni autoimune; ale țesutului conjunctiv sau diabet. De asemenea,  sunt contraindicate celor care își administrează corticosteroizi sau agenţi antimetabolici; persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale anterioare de glob ocular sau cornee efectuate asupra ochiului ce urmează a fi tratat. Nu pot scăpa de ochelari pe aceaste cai nici cei cu astigmatism neregulat; suspiciune de glaucom sau presiune intraoculară mai mare de 21 mm Hg; antecedente de herpes simplex sau herpes zoster; femeile însărcinate sau lăuzele; pacienţii cu vârstă sub 18 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu