marți, 16 decembrie 2014

Cancerul pulmonar, condamnare la moarte în maxim 1 an


Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar are în România (ca de altfel și la nivel mondial) cea mai mare frecvență și cea mai ridicată rată a mortalității. Potrivit celor mai recente statistici Globocan, în 2012 incidența a fost de 11.644, iar mortalitatea de 10.071.

În plus, prevenția pentru acest tip de boală trebuie făcută cu atât mai mult cu cât speranța de viață la un an, din momentul diagnosticării, este aproape egală cu zero, iar dintre cei care totuși reușesc să depășească acest prag, doar 5% mai rezistă cinci ani, și asta se întâmplă de obicei în cazurile în care printre cauzele principale ale declanșării bolii nu se numără fumatul. Medicii afirmă că pentru acest tip de cancere (căci și cancerul pulmonar e de mai multe tipuri) mai există soluții, pe când pentru cele cauzate de fumat, nu prea...Foarte TRIST.
Ca să fie mai clar de atât: dacă o persoană este diagnosticată cu cancer de sân, spre exemplu, poate spera să se facă bine, însă dacă primește diagnosticul de cancer pulmonar, nu prea mai există drum de întoarcere, întrucât nu s-au descoperit încă tratamente performante.
Ce rămâne de făcut? 
PREVENȚIE! 
Renunțați la fumat, indiferent că e activ sau PASIV! 

p.s.  Din nefericire, am asistat la drama unor vecini care și-au pierdut tatăl (avea în jur de 45 de ani) în doar câteva luni de când a primit diagnosticul. Știu doar că era o persoană sănătoasă, nu fusese internată niciodată; dar fuma circa 1-2 pachete de țigări pe zi. A lăsat în urmă 2 copii și multă durere. Din păcate, uneori țigările fac mai mult rău celor din jur, decât fumătorului! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu