Un
consum crescut de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2,
arată mai multe studii, printre care şi unul foarte recent condus de
cercetătorii de la Universitatea Cambridge. Deşi deocamdată nu există o explicaţie
exactă a mecanismelor prin care iaurtul reduce riscul de diabet zaharat, nimeni
nu poate nega impactul benefic al acestui aliment simplu şi gustos asupra
sănătăţii.
Legătura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 şi consumul de lactate, în general, şi de iaurt, în special, a reprezentat subiectul a numeroase cercetări. De exemplu, studiul EPIC-Interact, realizat cu participarea a mai mult de 16.000 de persoane din opt ţări europene, a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic. De asemenea, studiul EPIC-Norfolk, publicat în 2014 în revista Diabetologia, a demonstrat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu un conţinut scăzut de grăsime (iaurt, brânză proaspătă – respectiv 4-5 porţii de 125 g pe săptămână) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2. În cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%. Cercetarea a cuprins 4.000 de subiecţi, care au fost urmăriţi pe o perioadă de 11 ani.
„Iaurtul este un aliment cu numeroase beneficii pentru
sănătate, fiind clasat pe locul doi după legume şi fructe în topul alimentelor
dense în nutrienţi. Prin urmare, nu este de mirare că o dietă bogată în iaurt are
un rol important în prevenirea diabetului zaharat. Lactatele, deci şi iaurtul, sunt o sursă bogată de calciu şi
magneziu, iar aceste minerale sunt
recunoscute pentru susţinerea funcţiei celulelor pancreatice şi a
sensibilităţii la insulină”, a declarat prof.
univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, adăugând că
înlocuirea unei gustări nesănătoase dintre mese cu un iaurt reprezintă o metodă
eficientă şi deloc constisitoare de a reduce riscul de diabet zaharat tip 2 şi
de a ne menţine sănătoşi.
Una
dintre concluziile studiului EPIC-Norfolk este că
înlocuind în dieta zilnică o porţie de chips-uri cu un iaurt s-a redus riscul
de diabet tip 2 cu 47%.
Totodată,
iaurtul este considerat un aliat de încredere şi în lupta cu kilogramele în
plus. Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat în cea mai mare măsură cu pierderea în greutate,
atât la femei, cât şi la barbaţi. Acesta este şi motivul pentru care medicii
nutriţionişti recomandă consumul zilnic de iaurt.
„Iaurtul
este un aliment valoros, bine echilibrat nutriţional, sursă valoroasă de proteine, carbohidraţi, vitamine şi
minerale. Este un aliment care se poate integra foarte uşor în alimentaţie, la
orice masă: dimineaţa, la micul dejun, asociat cu cereale, peste zi, putem
consuma un iaurt cu fructe ca desert sau la gustarea dintre mese, iar seara,
iaurtul simplu poate completa o cină uşoară. Deşi unii sunt sceptici în
privinţa lui, iaurtul cu fructe este o alegere bună pentru a satisface pofta de
dulce, având puţine calorii, în raport cu alte deserturi, aproximativ un sfert
din aportul caloric al unei prăjituri. Avantajul caloric la iaurtului cu fructe
vine in principal din conţinutul mult mai redus de grăsimi şi de zaharuri,
comparativ cu deserturile tradiţionale. De exemplu, 100 grame de cozonac aduc
cca 370 de kilocalorii, pe când 100 grame de iaurt cu fructe aduc sub 100 de
kilocalorii”, a explicat prof.
univ. dr. Nicolae Hâncu.
Explicarea
importanţei consumului zilnic iaurt, ca parte a unei alimentaţii sănătoase şi
echilibrate, este principalul obiectiv al campaniei educaționale „1 iaurt pe zi, sănătatea
ți-o menții”, inițiată
de Danone, cel mai mare producător român de iaurturi. Campania se bucură
de susţinerea Societăţii de Nutriţie din România, a Asociaţiei Române pentru
Studiul Obezităţii, a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
şi a domnului prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei
Române.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu