joi, 16 februarie 2017

Top 10 sfaturi - Ce faci cand nu ai chef de nimic

Astazi nu am chef de nimic. M-am trezit si ridicat din pat ca un robotel, am trecut in graba pe la bucatarie - unde am ciugulit ceva, apoi mi-am facut agale ritualul de pregatire pentru pornit la drum. Am iesit pe usa fix la ora la care mi-am propus. Nu imi permiteam sa mai trag de timp, fiindca in drum spre serviciu am mai avut de facut o oprire, pentru a cumpara ceva. "Nu puteti plati cu cardul", mi-a replicat vanzatoarea, asa ca i-am multumit frumos si am raspuns ca voi reveni pe seara. Nu stiu daca si asta a contribuit la starea mea, dar sigur trebuie sa gasesc ceva util de facut, pentru a nu rataci fara obiectiv pe internet toata ziua, tinand cont de faptul ca la serviciu este o perioada foarte lejera - o pauza temporara binevenita, daca as sti sa o folosesc cu cap...

Top 10 sfaturi utile pentru zilele in care nu avem chef sa facem nimic (acasa, la serviciu etc.):

1. Alocati-va minim jumatate de ora pentru a face o introspectie asupra starii emotionale. Poate reusiti sa va dati seama ce anume cauzeaza lipsa de chef si daca situatia are o rezolvare care tine sau nu de voi!
2. Odata ce ati lamurit acest aspect incercati sa realizati o lista cu activitatile care va fac placere si cu care v-ati putea umple timpul liber! Atentie insa, acestea trebuie sa fie si utile, nu doar relaxante si consumatoare de timp!
3. Nu stati in fata televizorului/calculatorului mai mult de o ora sau cat dureaza un film! Dupa acest interval de timp fie luati neaparat pauza de minim 10-15 minute, fie schimbati activitatea cu alta care va face placere. Poate reusiti sa imbinati si utilul cu placutul. Daca sunteti acasa puteti: citi, gati, strange rufe, aseza jucariile copilului, va puteti juca sau va puteti apuca de gatit ceva rapid si sanatos, udati florile, etc. La birou, profitati de momentele de pauza de la calculator pentru a face plimbari usoare sau exercitii de stretching. In acest fel va protejati si spatele si va relaxati si ochii. Udati florile, vizitati-va colegii din celelalte birouri daca nu sunteti intr-un cadru "open space" si profitati pentru a socializa. Perioada de pauza de la lucru poate fi un bun prilej pentru a face schimb de experienta, idei etc.
4. De cate ori nu v-ati mintit singuri ca nu mergeti la sala fiindca nu aveti timp sau ca seara sunteti mult prea obositi pentru a face gimnastica?! Ei bine, acum nu mai aveti scuza. Daca tot nu aveti chef de nimic, decat sa picati in plasa jocurilor pe internet 8 ore mai bine va alocati o ora si pentru miscare. Nu e un capat de tara daca faceti asta, nu?
5. Iesiti la aer! Cand ati fost ultima oara intr-un parc? Cand v-ati plimbat ultima oara cel putin o ora? Daca sunteti la birou, acest lucru e putin mai dificil, insa nu imposibil. Profitati de pauza de masa pentru a merge afara, iar daca regulamentul nu va permite acest lucru iesiti cel putin pe balcon sau deschideti larg ferestrele pentru a aerisi.
6. Reluati proiectele pe care le-ati lasat balta cand ati avut mult de lucru sau ganditi-va la unele noi si viabile! Aceste momente de respiro, in care nu aveti chef de nimic, pot fi o sursa de inspiratie pentru proiecte cu potential urias. Trebuie doar sa fiti mai "open mind" si sa actionati! Daca stati de fiecare data sa cantariti consecintele nu va veti mai apuca de nimic.
7. Socializati! Dar nu in sensul sa incingeti messengerul, chatul de la Facebook sau aplicatia What's up! Dati 2-3 telefoane scurte in care sa propuneti intalniri si vedeti-va cu oamenii face to face! Schimbul de idei face bine intotdeauna!
8. Dormiti la pranz! E posibil ca lipsa de chef sa vina din sfera nerealizarii pe un anumit plan, dar si din cauza odihnei insuficiente.
9. Nu mancati mai mult decat de obicei! Din dorinta de a avea o activitate, indiferent care ar fi ea, multe personae (inclusiv eu) se trezesc mancand fara sa le fie foame. Asadar, atentie la acest aspect!
10. Daca se intampla sa nu aveti chef cand aveti totusi de lucru, atunci trebuie sa va ganditi de ce ati ales activitatea respectiva, ce anume v-a atras initial catre ea si ce s-a intamplat pe parcurs!? Daca va regasiti motivatia initiala, lucrurile e posibil sa intre pe fagasul normal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu