duminică, 29 martie 2015

Ai furat? Inapoiezi banii, plus dobanda, abia apoi platesti cu inchisoare si amenda


A trecut multa vreme de cand nu m-am mai uitat la un jurnal complet de stiri la TV. Imi provoaca repulsie stirile de genul: X a violat o tanara de 16 ani, Y si-a lasat copilul nesupravegheat si a fost muscat de caine/a cazut de la etaj..., Z a omorat o batrana pentru 2 oua si asa mai departe. M-am saturat ca, in orice directie intorc capul, sa aud numai voci pesimiste , dar de unde atata optimism, cand justitia in Romania functioneaza doar pentru unii?!

Iata un exemplu concret, care nu-mi da pace de cateva zile, de cand aud peste tot vorbindu-se /scriindu-se despre stabii de pe la noi care au furat pana nu au mai putut, dar carora NU li se cer banii inapoi.
Daca un amarat care nu are ce manca fura o gaina de la cineva, la politie va fi pus nu doar sa dea pasarea inapoi, dar i se plica si o amenda, etc.
De ce nu functioneaza aceasta regula si in cazul romanilor care au furat zeci/sute de milioane de euro? Pe langa pedeapsa stabilita de justitie (ma refer la inchisoarea pe 1-2-X ani, unde oricum o duc regeste si mai devin si autori apreciati) mi s-ar parea corect sa li se puna sechestru pe bunuri pana inapoiaza statului banii furati, iar pe langa asta sa li se aplice si o amenda considerabila. Abia atunci cand vor da din ce-au strans ei prin munca (desi ma indoiesc ca e asa) vor simti ca li s-a aplicat o pedeapsa. Altfel, nu-i doare burta (cum e obisnuit romanul sa spuna), fiindca oricum nu dau de la ei...


An de an aud ca nu sunt bani la Sanatate, in Invatamant si alte ministere. Pai cum sa fie, oameni buni, daca noi prindem hotul, dar nu-i scoatem ochii? Inteleg ca suntem in mileniul 3, si avem drepturi, dar n-ar trebui sa avem drepturi cu totii?
E corect ca unii sa-si frece coatele pe bancile facultatilor ani la randul, pentru ca mai apoi sa  ajunga la catedra, unde zi de zi se chinuie sa educe cateva zeci de elevi (toti cu drepturi - ca asa-s invatati de acasa -, dar fara obligatii), iar la final de luna sa le intre in cont doar 9 sute lei?
Sau e corect ca o bunica amarata de la tara sa mearga la medic si sa fie pusa sa cumpere medicamentele (pentru ca nu sunt bani suficienti pentru toata lumea)?
In timp ce toate acestea si multe altele se intampla, fie ca vreti sa le vedeti sau nu, unii dorm la propriu pe banii pe care i-au luat de la amaratii de mai sus. Nu credeti ca banii furati ar trebui sa se intoarca acolo unde e nevoie de ei, adica la cei care au cotizat la stat ani la rand?
Sper sa se face dreptate inr-un fel sau altul. Daca nu aici, cu siguranta intr-o alta dimensiune fiecare va avea parte de ceea ce merita!

P.S. Intrebare: Daca ati avea ocazia sa furati 1 milion de euro de la stat astazi, sa-i impartiti pe unde stiti voi mai bine (rude, prieteni, ii ascundeti unde va „plimba“ imaginatia), iar la anul stiti sigur ca ati face inchisoare 1 an pentru fapta voastra (dar fara sa dati banii inpoi, ca nu-i mai aveti, evident), ati face acest lucru?
Astept cu nerabdare comentarii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu