joi, 5 martie 2015

Despre apendicita - cu Dr. Militaru Marius Mugurel, medic specialist chirurgie pediatrică, Spitalul de Pediatrie MedLife

Chiar daca voi v-ati operat probabil de apendicita, cu siguranta ati uitat detaliile si starile simtite in timpul operatiei, asa ca va ofer cateva raspunsuri care va pot improspata memoria. Nu se stie niciodata cand va pot folosi informatiile.

1.    Cum se manifestă durerea apendicelui, unde doare, cât de tare, cu cât timp înainte de diagnostic se manifestă durerea?
- Cel mai frecvent, durerea debutează busc, cu intensitate medie, descrisă de copil ca fiind localizată periombilical. Ulterior, crește în intensitate, fiind în final resimțită la nivelul cadranului abdominal inferior drept (fosa iliacă dreaptă), putând avea și iradieri mai mult sau mai puțin tipice. Evoluția durerii și a simptomatologiei asociate este, în general, de scurtă durată, după aproximativ 24-48 de ore, starea generală fiind suficient de modificată încât să impună consultul într-un serviciu de specialitate.

2.    Ce simptome însoțesc durerea?
- De cele mai multe ori, durerea este însoțită de lipsa apetitului, grețuri, vărsături și modificarea persistentă a stării generale. Nu sunt excluse, uneori, nici simptomele urinare (polakiurie, disurie, hematurie).

3.    Ce complicații poate avea intervenția chirurgicală?
- Apendicectomia este un procedeu chirurgical frecvent utilizat și bine standardizat, astfel încât complicațiile sunt aproape inexistente. Acestea sunt tipice, practic, oricărei intervenții chirurgicale abdominale: sângerare, dehiscența bontului, supurație parietală, sindrom ocluziv în postoperatorul imediat/tardiv etc.

4.    Ce fel de anestezie se efectuează?
- Intervenția se practică sub anestezie generală.

5.    Care sunt consecințele pentru pacient, în cazul în care nu se prezintă la timp la medic?
- Prezentarea tardivă la medicul chirurg, și asfel întârzierea momentului operator, se traduce la final într-o intervenție chirurgicală mai dificilă, cu tratament postoperator și spitalizare de lungă durată și o recuperare lentă a pacientului.

6.    În ce constă recuperarea după operație?
- Postoperator este necesar repausul fizic și un regim alimentar strict, pe lângă îngrijirea riguroasă a plăgii, până la cicatrizarea acesteia.

7.    Care sunt recomandările după operație?
- Recomandările după intervenția chirurgicală sunt:
a. Repaus la domiciliu, cel puțin șapte zile
b. Evitarea efortului fizic intens cel puțin 30 de zile
c. Regim alimentar de crutare digestivă cel puțin 14 zile
d. Tratament conform recomandărilor
e. Toaleta riguroasă a plăgii
f. Efectuarea controlului medical conform programării sau la nevoie

8.    La ce vârste se operează cel mai des de apendicită copiii din România?
- Apendicita acută este mai frecventă după vârsta de doi ani, atingând un vârf în jurul vârstei de 8-10 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu