duminică, 27 noiembrie 2016

SOS! Mortalitatea prin cancer pulmonar a crescut cu peste 17 procente din 2012

Dintre toate tipurile de cancer, se spune ca cel pulmonar este cel mai necrutator. Se instaleaza treptat, pe nesimtite, iar de la diagnosticare evolueaza intr-un timp atat de alert ca pacientul de multe ori nu apuca sa realizeze ce l-a lovit si... se duce.
 Realitatea este trista, si din pacate statisticile nu sunt nici ele imbucuratoare. Potrivit INS Romania fata de anul 2012, numarul deceselor prin cancer pulmonar a crescut in 2015 cu 17,5 procente.

Pentru a veni in sprijinul pacientilor diagnosticati cu acest tip de boala, Fereratia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) impreuna cu Societatea de Medicina Familiei si cu Societatea Romana de Pneumologie a lansat de curand Grupul de Lucru pentru un management eficient și rapid al pacientului diagnosticat cu cancer pulmonar.


Scopul grupului nou creat este acela de a elabora un document care sa vina in sprijinul Ministerului Sanatatii pentru implementarea unui program complex de depistare precoce, tratament si monitorizare eficienta a cancerului pulmonar. Acesta se va baza pe:

•    o strategie de a preventie pe termen scurt, mediu si lung, bazate pe studii de impact si analize cost-beneficiu, bazate pe o abordare multidisciplinara si statistici relevante;
•    elaborarea unui plan de implementare a strategiei bazat pe adaptarea clara si coerenta a cadrului legislativ;
•    responsabilizarea decidentilor, de ei depinzand continuitatea si consecventa strategiei, dar si a comunitatii, populatiei si a cadrelor medicale, de care depind rezultatele imediate si de impact ale strategiei;
•    asigurarea si alocarea adecvats a resurselor umane, materiale, de timp, financiare precum si elaborarea de instrumente, metodologii si indicatori specifici;
•    controlul riguros si permanent al utilizarii resurselor, respectiv evaluarea periodica a impactului strategiei asupra starii de sanatate a populatiei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu