luni, 24 noiembrie 2014

Cum măsurăm corect pulsul



Uneori, semnalul electric din inimă poate să circule prost și să determine o bătaie neobișnuită, fie prea tare, fie prea lent sau neregulat. Acest lucru se numește aritmie sau tulburare de ritm. 
Persoanele cu aritmie se pot simți obosite, cu răsuflarea tăiată, cu capul greu, pot leșina, sau în unele cazuri pot simți dureri în piept. 
Aceste senzații nu sunt deloc plăcute, dar dacă vă veți adresa medicului veți găsi soluția cea mai potrivită.

Ce este pulsul?
Pulsul este bătaia, frecvența sau ritmul inimii. Locul în care acesta se simte cel mai ușor este la încheietura mâinii, imediat deasupra degetului mare. Pulsul se poate simți și în alte regiuni ale corpului, cum sunt încheietura cotului, încheietura inghinală sau în spatele genunchiului.
De ce și când să vă verificați pulsul? 
Ei bine, este important să vă cunoașteți pulsul pentru că acesta poate indica tulburări ale frecvenței sau ritmului inimii. Este bine să încercați să vă luați pulsul în diferite momente ale zilei (înainte și după diverse activități). Frecvența pulsului se modifică pe parcursul unei zile în funcție de activitățile pe care le efectuați. Acest fenomen este normal. Însă pentru a afla pulsul dumnevoastră de referință este indicat să îl măsurați dimineața, imediat la trezire, sau seara, înainte de culcare, când sunteți relaxați că ziua obositoare a trecut.

Limita normală, între 60 și 100 bătăi pe minut
Pulsul normal variază între 60 și 100 de bătăi pe minut. Există, totuși, condiții în care pulsul poate fi mai rapid sau mai lent. Acestea pot fi determinate de vârstă, medicamente, cafeină, gradul de antrenament fizic, orice boală – incluzând boli de inimă, stres, anxietate. Trebuie să vă adresați medicului în următoarele situații: dacă pulsul se accelerează/este prea lent ocazional sau permanent și nu vă simțiți bine sau dacă pulsul este neregulat, și cu toate acestea vă simțiți bine. Însă cum fiecare persoană este diferită, este greu să se traseze o regulă strictă. 
Neregularitatea pulsului este greu de evaluat, deoarece chiar și pulsul normal este puțin neregulat, modificându-se odată cu fazele respirației. Numeroase persoane au pulsul mai mare de 100 de bătăi pe minut sau mai mic de 60 de bătăi pe minut. Însă nu e bine ca limitele să fie mult depășite. Astfel, dacă ajungeți la 120 de bătăi/minut sau la mai puțin de 40 trebuie să vă adresați de urgență medicului.

E bine să stați așezați pe un scaun
Cu ocazia conferinței de presă organizată de Asociața Pacienților cu Aritmii, pe tema: „Fibrilația atrială, cauză majoră de accident vascular cerebral”, specialiștii au oferit pacienților câteva sfaturi referitor la măsurarea corectă a pulsului. Astfel, iată care sunt pașii ce trebuie urmați în acest scop.

1 În primul rând, faceți rost de un ceas, apoi stați cinci minute pe scaun înainte de a vă măsura pulsul la încheietura mâinii. Însă nu uitați că orice stimulente consumate înainte (de genul cafeinei, nicotinei) vor influența rezultatul, așa că e bine să vă abțineți de la consumul acestora cu câteva ore înainte de efectuarea măsurătorilor.

2 Dacă ați respectat aceste reguli, puteți trece la pasul doi. Pregătiți ceasul și așezați palma stângă sau dreaptă în sus, cu cotul ușor îndoit.

3 Următorul pas: amplasați degetele arătător și mijlociu ale celeilalte mâini la baza degetului mare de la mâna la care se face măsurătoarea. Degetele trebuie să se găsească între osul de la marginea încheieturii și tendonul care merge spre degetul mare. S-ar putea să fie nevoie să mișcați puțin degetele până să simțiți pulsul, dar la fel de important este că pielea nu trebuie doar atinsă, dar nici apăsată foarte tare.

4 Pentru a vă fi mai ușor, numărați bătăile timp de 30 de secunde, apoi înmulțiți cu doi, pentru a afla câte bătăi aveți pe minut. Iar dacă ritmul inimii este neregulat, faceți un efort și numărați până la un minut.



„Sănătatea/viața e a pacientului, nu a medicului
Exercițiul măsurării pulsului poate fi făcut de oricine, oriunde. Toată lumea trebuie să știe să-și monitorizeze starea de sănătate, și să se adreseze medicului imediat ce observă că ceva este în neregulă. „Nu uitați că deciziile vă aparțin. În măsura în care un pacient, din nefericire, nimerește într-o conjunctură medicală nefavorabilă (în sensul că medicul poate e prea obosit să se gândească la cea mai bună variantă sau poate nu e la curent cu ultimele noutăți) sănătatea e a lui, și viața e tot a lui. Deci dacă nu mai cere o părere atunci când nu e convins că lucrurile stau bine, dacă nu ia măsuri să afle diagnosticul corect și apoi să urmeze tratamentul corespunzător cu consecvență doar el are de suferit, a declarat doctor Anca Dan, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic Colentina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu