marți, 11 noiembrie 2014

Învață cum să spui STOP roaderii unghiilor!

Știați că obiceiul unei persoane de a-și roade unghiile se numește onicofagie? Și că este mai mult decât un gest neplăcut, aparent inofesiv? Onicofagia ne poate afecta pe toți la un moment dat în viață, direct sau indirect, începând din copilărie sau mai târziu. În viziunea psihologilor, roaderea unghiilor devine o tulburare comportamentală dacă se prelungește la maturitate și dacă persoanele afectate mărturisesc că, deși uneori ajung să-și roadă unghiile până la sânge, nu pot scăpa de acest tic nervos. Cu toate acestea, există o soluție care acționează mai presus de voința persoanei și reușește să pună capăt roaderii unghiilor.
 
Un obicei care debutează în copilărie, dar și la maturitate
A avea mâini frumoase începe prin a avea unghii impecabile. Totuși, pentru o treime dintre femei acest lucru este aproape imposibil din cauza faptului că obișnuiesc să-și roadă unghiile. Onicofagia afectează în egală măsură și bărbații, dar cum în cazul multora dintre ei aspectul unghiilor nu este chiar așa de important, acest obicei poate fi ușor ignorat.

Cauzele onicofagiei sunt multiple și, în general, de natură psihologică. Cel mai frecvent, obiceiul roaderii unghiilor debutează în copilărie, pur și simplu din plictiseală, din cauza foamei sau din pricina frustrării. Peste 60% dintre copii obișnuiesc să-și roadă unghiile sau să țină degetul în gură ca mijloc de autoalinare, liniștire. Incidența onicofagiei este din ce în ce mai mică în cazul persoanelor peste 18 ani. Totuși, în jur de 25-30% dintre adulți obișnuiesc să-și roadă obsesiv unghiile. Când onicofagia debutează la maturitate, cauzele sunt legate de stres, de probleme la locul de muncă sau de anumite evenimente din cadrul familiei. Psihologii vorbesc în aceste cazuri despre o tulburare de comportament manifestată printr-un gest obsesiv. Onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alături de răsucirea și ruperea firelor de păr (tricotilomania), scărpinarea și lezarea pielii (dermatilomania). 

Consecințe asupra sănătății
Onicofagia nu este doar o problemă estetică la nivelul unghiilor, această tulburare poate avea consecințe atât asupra stării de sănătate, cât și asupra vieții sociale. Unele persoane ajung să-și roadă unghiile până la sânge, altele chiar și în somn. Rezultatul: vârfurile degetelor sunt inflamate și foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne și au un aspect urât. Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecții la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură și invers. În cazuri extreme pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate și roșii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecții ale gingiilor și favorizează apariția cariilor. Pe plan psihologic, onicofagia influențează în mod negativ calitatea vieții persoanelor afectate, care conștientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relațiile sociale. 
 
Sfaturi pentru a opri roaderea unghiilor
Există mai multe metode blânde și non-invazive pentru a pune capăt obiceiului roaderii unghiilor. Dacă ne gândim că onicofagia este strâns legată de stres, psihologii le recomandă persoanelor în cauză să încerce diverse activități relaxante, precum practicarea unui sport, lectura. Totodată, încercați să înlocuiți obiceiul de a vă roade unghiile cu altă acțiune. Ori de câte ori simțiți nevoia de a vă roade unghiile, faceți altceva pentru a vă ține mâinile ocupate: jucați-vă cu o minge antistres sau petreceți câteva minute jucându-vă pe tabletă sau telefon. Dar metoda clasică și cu o eficiență incontestabilă în oprirea roaderii unghiilor constă în aplicarea unei soluții cu gust foarte amar, care are o funcție repulsivă, împiedicând imediat obiceiul respectiv.
Aplicată zilnic pe întreaga unghie și pe cuticule, soluția amară dă rezultate în scurt timp. În trei săptămâni, unghiile pot deveni din nou mai lungi și mai frumoase. Psihologii spun despre o astfel de soluție, care este fără culoare și fără miros, că acționează precum un gardian invizibil și reprezintă puterea voinței într-o sticluță. Cu ajutorul acestei soluții, femeile pot începe din nou să se bucure de aspectul frumos și îngrijit al unghiilor, iar bărbații pot depăși jena de a-și roade unghiile.
În cazul copiilor și adolescenților care au obiceiul de a-și roade unghiile sau de a ține degetul în gură, mamele pot găsi foarte folositor un astfel de produs cu gust amar. Agenții extrem de amari din compoziția soluției sunt siguri în administrarea la copii, dacă produsul este utilizat conform instrucțiunilor. Totuși, acesta nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 3 ani, avertizează reprezentanții publicației DOCTORUL MEU. 

Mai multe detalii pe www.gotosolution.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu