miercuri, 26 noiembrie 2014

O fapta buna la capat de linie... Salveaza o viata

 Am vorbit in acest articol despre importanta donarii de organe. Nu doar ca salvati una sau mai multe vieti, dar veti face si o fapta bune, care va cantari mult Dincolo. Donarea de organe se poate face in timpul vietii (daca e vorba de un rinichi, spre exemplu), sau inainte de deces (in caz de accident al unei persoane tinere, perfect sanatoase, dar si a persoanelor cu diverse probleme, dar care au unele organe in stare perfecta, etc).
De aceea, mi se pare important sa cunoasteti legislatia in vigoare.
Iata, asadar, cateva informatii de interes!

In Romania, ″Ministerul Sănătăţii a emis o ordonanţă de urgenţă prin care sunt stabilite condiţiile în care se poate face donarea de organe în ţara noastră.
Donarea de organe de la o persoană decedată se poate face numai cu acordul familiei şi fără acordul familiei dacă donatorul a semnat un act notarial prin care îşi exprimă dorinţa ca organele să îi fie prelevate după deces.
Astfel, potrivit documentului, prelevarea de organe, ţesuturi şi/sau celule de la persoanele decedate se face numai cu consimţământul scris a cel puţin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor, în următoarea ordine: soţ, părinte, copil, frate, soră.
În absenţa acestora, consimţământul va fi luat de la persoana autorizată, în mod legal, conform legislaţiei în domeniu, să îl reprezinte pe defunct.
În ordonanţa de urgenţă se menţionează că prelevarea se poate face fără consimţământul membrilor familiei dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea în favoarea donării, printr-un act notarial de consimţământ pentru prelevare.
Prelevarea nu se poate face sub nici o formă dacă, în timpul vieţii, persoana decedată şi-a exprimat deja opţiunea împotriva donării, prin act de refuz al donării.
Actul de refuz al donării, va fi prezentat de către aparţinători coordonatorului de transplant.
În ordonanţa de urgenţă sunt prevăzute şi condiţiile în care se poate face prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană de la donatorul în viaţă.
Astfel, prelevarea se poate efectua de la persoane majore în viaţă, care au capacitate de exerciţiu deplină şi numai după obţinerea consimţământului informat, scris, liber, prealabil şi expres al acestora.
Consimţământul se semnează numai după ce donatorul a fost informat de medic, asistentul social sau alte persoane cu pregătire de specialitate asupra eventualelor riscuri şi consecinţe pe plan fizic, psihic, familial şi profesional, rezultate din actul prelevării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu