miercuri, 26 noiembrie 2014

Cum poti trai dincolo de moarte

Pentru unii, donarea de organe poate parea o idee aberanta. Si cand spun asta am in minte cateva exemple clare, cu bunicute de la tara, care isi creeaza in minte scenarii de genul:
- persoana va fi ciopartita, inima va fi donata cuiva, un rinichi va merge la altcineva...
- sau nu vreau ca X sa moara inainte de vreme. Daca mai are sanse sa se trezeasca, iar noi il deconectam de la aparate?!
Ei bine, pentru prima afirmatie am un argument foarte clar: ce parere aveti despre sfintii ai caror moaste sunt impartite in sute si mii de bucatele, si duse in toata lumea? Credeti ca parintii lor ar fi fost de acord ca trupul copilului (al sfantului), in acest caz, sa fie impartit in mii de bucatele?! Indiferent ca veti raspunde cu Da sau Nu, ideea mea ramane aceeasi: in ambele cazuri deciziile se iau pentru un scop nobil (ajutorarea semenilor spiritual sau fizic, trupeste). Iar la cea de-a doua situatie nici nu-i nevoie ca donatorul sa fie privat de un mormant. Din contra, el poate fi ingropat normal, crestineste sau cum doreste fiecare, daca asta este dorinta voastra.
Cat despre decesul inainte de vreme... nu cred ca medicii ar decide decuplarea de la aparate in cazul in care mai exista sperante. Iar daca tot nu sunteti convinsi ca este intr-adevar asa, nu uitati ca aveti dreptul la second opinion. Cereti si sfatul unui alt medic, sa fiti convinsi ca ati luat decizia corecta!
Si nu uitati! Dincolo de moarte, viata voastra sau a celor din jur poate salva multe alte vieti! Lasati ceva bun in urma, dati dovada de rationament, ci nu de egoism!
Mai departe... o scrisoare deschisa primita pe mail!


SCRISOARE DESCHISA


Povestea lui Impreuna si a lui Multumesc

Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.”, desfasurata sub auspiciile Ministerului Sanatatii, isi propune –prin activitai anuale - sa construiasca constiinte, sa insufle altruism si acceptare, sa transmita ca o decizie de acceptare sau refuz pentru donarea de organe, trebuie luata in mod informat, iar toate acestea se pot realiza numai Impreuna.
In 2014 s-au alaturat initiativei Asociatiei Transplantatilor din Romnia (ATR) si echipei de voluntari care au participat la Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.”, pacienti cu transplant sau cu nevoie de transplant, medici si autoritati locale din orasele strabatute, reprezentanti ai clerului, ai studentilor medicinisti, ai sistemului de sanatate, ai Guvernului si Parlamentulu etc.
Multumesc! spune ATR tuturor si apreciaza ca le-a pasat de pacientii de pe listele de asteptare, de pacientii care au venit la intalniri, de voluntarii care au mers – indiferent de intemperii – la Oradea, Arad si Timisoara si nu in ultimul rand de membrii comunitatii.
Impreuna, voluntarii ATR si pacientii au fost:
·        la Oradea, la conferinta de presa, cu dr. Carmen Pantis – coordonator de transplant, dr. Claudia Cladovan – manager Spitalul Municipal de Urgenta, conf. dr. Ladislau Ritli – fost ministru al sanatatii, dep. Florica Chereches, prof. dr. farmacist Laura Vicas – presedinte Colegiul Farmacistilor, Anamaria Pallag – prodecan UMF Oradea, pr. Jozsef Rajna – CARITAS Oradea;
·        la Arad, la conferinta de presa, cu dr. Viorel Pitea – nefrolog, coordonator dializa, Daniela Mot – coordonator de transplant, pr. Maris Cabriel Cosmin, dr. Precup Ioan – medic sef CJAS Arad, dr. Sebastian Ionescu – Universitatea “Vasile Goldis”, dr. Paul Deme – Asociatia Studentilor Medicinisti Arad, Oana Parvulescu – director general, Directia Dezvoltare si Asistenta Comunitara;
·        la Timisoara, la Conferinta Nationala “Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia”, cu prof. dr. Dorel Sandesc – ministru secretara de stat in Ministerul Sanatatii, presedinte Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, dr. Marius Filip – consultant CNAS, dr. Victor Zota – reprezentant Agentia Nationala de Transplant, dr. Carmen Orban – manager general IC Fundeni, dr. Dana Tomescu – IC Fundeni, dr. Cristian Oancea – coordonator Centrul Medical de Recuperare Respiratorie Timisoara, dr. Mihaela Popescu – medic de familie, asistent Dan Ilincariu – coordonator de transplant, dr. Gabriel Gurman – profesor emerit la Ben-Gurion University of the Negev, dr. Ovidiu-Horea Bedreag – secretar general Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva.

Multumesc! spune ATR si sponsorilor: Astellas Romania, Novartis Romania, Roche Romania, Simpa Trans, Carrefour Oradea, Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), Tourneo.ro

Multumesc! spune ATR Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva pentru activitatile comune.
Multumesc! spune ATR, nu in ultimul rand, reprezentantilor mass media care au facut posibil ca activitatile ATR din perioada 20 – 26 octombrie 2014 sa ajunga la un public mult mai larg decat cel intalnit de voluntari in activitatile de distribuire de materiale informative.
Inca un Multumesc! pentru echipa de la Huston NPA, spune ATR.
Multumesc! tuturor - mentionati si mai ales nementionati anterior, dar care au fost Impreuna cu ATR in perioada 20-26.10.2014,
In numele Asociatiei Transplantatilor din Romania,
Gheorghe Tache,
presedinte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu