Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate de cancer anual, România se situează peste media Uniunii Europene din punct de vedere a ratei mortalității prin cancer, se arată într-un comunicat publicat pe siteul Ministerului Sănătății. Mai mult de atât, în țara noastră diagnosticarea în stadii avansate este predominantă în mai multe tipuri de cancer.
În cazul cancerului pulmonar, spre exemplu, care înregistrează cea mai crescută incidență în România – 7 din 10 pacienți români depistează boala abia în stadiul IV. De asemenea, 1 din 5 cazuri de cancer de sân este descoperit în stadiul II sau III.
În aceste condiții, MS a prezentat primul Plan Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC). Acesta înglobează strategii noi de control în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului, conform direcțiilor comune de la nivel european.
Planul include programe prin care se urmăresc reducerea mortalității și a incidenței cancerului, precum și îmbunătățirea stării de sănătate a populației la risc și creșterea calității vieții bolnavilor de cancer.
O componentă importantă a acestuia o reprezintă promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populației în vederea evitării factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum și prin politici de vaccinare împotriva hepatitei B și a infecțiilor cu virus HPV.
Puțin... și nici măcar acest puțin nu-i gata încă! Mai e mult până a cânta victorie, fiindcă mai întâi Ministerul Sănătății trebuie să propună Planul spre adoptare, prin Hotărâre de Guvern, pe agenda de lucru a Secretariatului General al Guvernului. Asta se va întâmpla abia în luna iunie, iar de acolo până la publicarea în Monitorul Oficial mai prăpădim alte două-trei pâini.
Între timp, propun ca fiecare să aibă grijă de el, pe cont propriu, și Dumnezeu cu mila...!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu