joi, 28 aprilie 2016

Denia din Joia Mare - Cele 12 Evanghelii pe scurt

Desi se fac slujbe si denii chiar din ziua de Florii, deniile mari incep din Joia Mare.
In aceasta seara preotii citesc Cele 12 Evanghelii, in care se vorbeste despre ultimele zile din Saptamana patimilor, petrecute de Iisus alaturi de ucenicii sai; despre tradarea Mantuitorului si rastignirea acestuia in cele mai mari chinuri si umilinte. Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca Evangheliile in intregime si nici nu au timp sa mearga la biserica, am facut un rezumat.

Asadar:


Evanghelia 1
Iisus le vorbeste ucenicilor in pilde despre moartea si invierea sa, iar ei nu pricep ce vrea sa le zica: "Ce este aceasta ce ne spune: Puţin şi nu Mă veţi mai vedea, şi iarăşi puţin şi Mă veţi vedea, şi că Mă duc la Tatăl?"
Ii indeamna sa se iubeasca intre ei si sa ceara Domnului in numele Lui, pentru ca astfel vor primi.
Invataturile spun ca la fel trebuie sa facem si noi.

Evanghelia 2
Iuda il vinde pe Iisus. Iisus e dus la Caiafa, arhiereul anului aceluia, caruia ii spune: "Eu am vorbit pe faţă lumii; Eu am învăţat întotdeauna în sinagogă şi în templu, unde se adună toţi iudeii şi nimic nu am vorbit în ascuns". Pentru "jignirile" aduse arhiereului, Iisus primeste o palma.

Evanghelia 3
In timp ce Iisus este cercetat si hulit de oameni, Simon-Petru asteapta verdictul in gradina. Recunoscut de slugi, se leapada de 3 ori de Iisus inainte  de cantarea cocosului, asa cum fusese avertizat ca o va face, desi nu a crezut.

Evanghelia 4
Incoronat cu cununa de spini, Iisus este dus dis de dimineata la pretoriu, la Pilat. In ciuda faptului ca acesta nu-i gaseste nicio vina, cedeaza presiunii iudeilor si il elibereaza pe Baraba, un talhar, Iisus fiind condamnat la rastignire.

Evanghelia 5
Vazand ca Iisus e condamnat, Iuda se caieste ca l-a vandut, inapoiaza argintii primiti drept rasplata pentru tradarea lui Iisus si apoi se spanzura. Pilat incearca sa convinga poporul ca Iisus e nevinovat, insa intr-un final cedeaza presiunilor multimii si spune: "Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea!"

Evanghelia 6
Este rastignit pe cruce alaturi de 2 talhari, ce I-au stat de-a stanga si de-a dreapta. Batjocorit si hulit, poporul ii striga: "Huu! Cel care dărâmi templul şi în trei zile îl zideşti.  Mântuieşte-Te pe Tine Însuţi, coborându-Te de pe cruce! "

Evanghelia 7
Iisus rezista torturilor la care este supus (i se da sa bea otet, etc). Pe la ceasul al 9-lea, El striga: "Eli, Eli, lama sabahtani?" adică: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit? Cei din jur credeau ca il striga pe Ilie sa ii vina in ajutor si glumeau pe seama aceasta, insa in scurt timp Iisus striga din nou si isi da duhul, moment in care se cutremura pamantul, pietrele se despica iar catapeteasma templului se sfasie in doua de sus pana jos.

Evanghelia 8
Este reluata descrierea Evangheliei 7, la care sunt adaugate detalii. Spre ex., in momentul in care si-a dat duhul Iisus a strigat: "Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu". Iar din cauza cutremurului si  intunericului multi oameni au crezut atunci in El, zicand: "Cu adevărat, Omul Acesta drept a fost".

Evanghelia 9
Pe cruce, Iisus este impuns cu sulita in coasta, dar Scriptura s-a implinit: "Nu I se va zdrobi nici un os". In schimb, a tasnit din El sange si apa, cele vazute de ostas stand marturie la aceste fapte.

Evanghelia 10
Iosif din Arimateea merge la Pilat sa ceara trupul lui Iisus. Acoperit cu giulgiu, acesta este coborat in mormant, iar la usa e pusa o mare piatra. Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iosif, priveau unde L-au pus.

Evanghelia 11
Se reiau informatiile din Evanghelia 10, cu cateva detalii: Iisus este uns de Iosif din Arimateea si Nicodim cu circa 100 de litre de amestec de smirne si aloe. Se specifica faptul ca mormantul in care a fost pus era unul nou, sapat chiar in gradina in care a fost rastignit.

Evanghelia 12
Amintindu-si fariseii si arhiereii ca a zis Iisus: "Dupa 3 zile ma voi scula", ii cer lui Pilat sa puna straja la mormant ziua si noaptea, iar Pilat incuviinteaza.


Din punctul meu de vedere, aceasta este una dintre cele mai frumoase denii. Pe langa informatiile pretioase impartasite crestinilor si lumanarile aprinse in timpul citirii fiecarei evanghelii, fiind la cateva zile distanta de Pasti, de obicei este liniste in biserica si chiar te poti concentra asupra slujbei.
Doamne ajuta!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu