Înainte aveam doar impresia că în Bucureștiul zilelor noastre totul se întâmplă pe fugă. Acum pot spune că într-adevăr așa stau lucrurile. Și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. E suficient să vă opriți pentru câteva minute într-o intersecție mare, oriunde doriți, și să priviți cum oamenii aleargă în toate direcțiile. Iar trist este că mulți dintre ei nici nu au treabă, dar simplul fapt că se găsesc în mijlocul mulțimii îi face să țină pasul cu ea. La fel se întâmplă și cu sănătatea.
Cât timp oamenii sunt sănătoși, nu se interesează de prevenție sau de metodele noi de tratament, iar după ce primesc diagnosticul intră în marea horă a sistemului sanitar românesc. Pentru început, mulți români au probleme legate de alegerea clinicii și medicului corespunzător. În urmă cu câțiva ani buni, e adevărat că în clinicile private serviciile erau de primă mână, se economisea timp și, chiar dacă tarifele erau mai mari, pacientul pleca acasă liniștit. În prezent, însă, au fost multe cazuri în care chiar și din clinicile particulare pacienții au plecat nemulțumiți (spre exemplu în cadrul conferinței organizate cu prilejul lansării campaniei: Mamografia salvează vieți, pacienta Raluca Iliescu a povestit că medici de la o clinică renumită din țară au trimis-o acasă, asigurând-o că este sănătoasă. Norocul ei a fost însă că a mai cerut o părere la o altă clinică privată, unde a avut șansa să dea peste medici profesioniști, care i-au pus diagnosticul de cancer la timp și astfel i-au salvat viața).
Dar au fost și sunt și cazuri în care pacienții au ales spitale de stat, și au fost foarte mulțumiți. Căci, până la urmă, majoritatea medicilor de la privat lucrează și la stat, iar Ministerul Sănătății a făcut eforturi mari să doteze cu aparatură modernă cât mai multe spitale. Așa se face că, din fericire pentru noi, se pot efectua și în România multe proceduri la standardele din străinătate.
Spre exemplu, în cei 55 de ani de funcţionare, Institutul Clinic Fundeni a demonstrat o înclinaţie continuă spre dezvoltare şi inovaţie, prin numeroasele proiecte demarate în premieră, precum şi prin implementarea unor tehnici şi proceduri medicale inovatoare.
„Anual avem peste 80.000 de pacienţi în regim de spitalizare continuă, în timp ce în regim de spitalizare de zi vorbim deja de sute de mii de persoane care se adresează institutului. Numai în acest an, până acum, s-au realizat peste 100 de transplanturi renale şi aproape 100 de tranplanturi hepatice. De asemenea, nu putem să nu menţionăm şi activitatea de transplant medular din cadrul Institutului, care din 2001 de când a fost demarată şi până în prezent a înregistrat peste 600 de transplanturi medulare. Şi nu ne oprim aici”, a declarat conf. dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
Așadar, puteți merge cu încredere să vă tratați în unitățile de stat! Și nu uitați: indiferent de importanța jobului sau a altor treburi zilnice, VIAȚA ARE PRIORITATE!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu