miercuri, 22 octombrie 2014

Purtătorii de stomă nu sunt extratereștri!



După o perioadă de câteva luni, sau ani, purtătorii de stome se consideră persoane normale, ce pot face aproape aceleași activități ca semenii lor. În multe cazuri nici măcar pungile bine lipite de piele, pe care le poartă în permanență, nu le mai amintește de pericolul care cândva le amenința viața. Nu același lucru se poate spune și despre concepția greșită a oamenilor despre acești pacienți. De multe ori din simplă ignoranță, aceștia îi judecă și îi compătimesc, fără să-și dea seama că le fac rău prin comportamentul lor.



Știați că...
Aproximativ zece de mii de români sunt, în acest moment, purtători de stome cutanate, ca urmare a unor boli autoimune sau a unor forme de cancer?


Dacă până la sfârșitul anilor 90 acest domeniu a fost cam neglijat, din anul 2000 CNAS a reabilitat/normalizat situația, iar purtătorii de stome cutanate care au statutul de asigurați le primesc gratuit. Există un plafon de circa 60 de euro pe lună pentru un pacient, sumă care, în general, este suficientă pentru purtătorii de colostome. Poate la ileostome sau la pacienții care vor stome de o calitate mai bună sau conexe (inele, pastă, odorizant etc.) să fie necesar să și le cumpere.
1% din cei 900 de membri ai Asociației Purtătorilor de Stomă Cutanată din România sunt copii și în cazul lor este posibil să fie nevoie de mai multe stome decât oferă gratuit CNAS. De asemenea, salariații care devin pensionari până se clarifică situația și se definitivează dosarul de pensie, pot beneficia de stome din aceste donații.
Pungile de stomă NU se reutilizează! Pacienții români nu sunt astfel într-o situație care ar fi dramtică și ar favoriza infecțiile.


Mic dicționar medical
Colostomă:
Deschidere a colonului la piele pentru a crea un anus artificial;
Ileostomă: Operație prin care se realizează un anus contra naturii la nivelul ileonului (porțiune terminală a intestinului subțire);
Urostomă: Stomă ce ajută la eliminarea urinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu