Țigările electronice nu mi-au plăcut niciodată. Și nu o spun la modul că aș fi încercat, și nu am rezonat cu diversitatea de arome, că doar aș fi avut de unde alege... ci pentru că pur și simplu le văd ca pe o soluție de evadare către un alt «drog». Ce-i drept, unul parfumat, dar tot drog. Și unde mai pui că, dacă înainte fumătorii se mai fereau cât de cât de cei din jur, și nu vroiau să îi deranjeze... acum nu au nicio jenă în a le sufla în față un fum fals... poate se înțelege mai bine de ce tonul meu este atât de radical în această privință.
Cu ocazia celui de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societății Române de Pneumologie - intitulat „Plămânul și legăturile sale primejdioase”, prof. dr. Florin Mihălțan, dr. Ioana Munteanu și dr. Antigona Trofor au prezentat auditoriului conceptul de „smoke free houses”, care își propune să fie un alt mod de abordare a problematicii fumatului din perspectiva categoriilor vulnerabile, al riscului și al drepturilor. „Acesta este un concept care deschide drumul nu numai către un control mai eficient al tabagismului, dar şi către eliminarea lui completă” , a menționat prof. dr. Florin Mihălțan.
În plus, lectorii simpozionului au punctat cât de importantă este legislaţia privind controlul tabagismului, care este abordarea „controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului, dar și cum țigara electronică poate fi atât o metodă de sevraj pentru părinţi, cât și o inițiere a fumatului pentru adolescenți.
Tot legat de fumat, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat acum ceva vreme că țigara electronică este “o modă stupidă și inutilă, care nu-i ajută deloc pe fumători să se lase de fumat și nu sunt nici pe departe inofensive”.
„În această țigară electronică, prin cartușul de nicotină s-au găsit reziduri de substanțe carcinogenetice, adică substanțe care induc cancerul pulmonar”, a declarat într-un interviu pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.
În plus, țigările electronice nu scapă fumătorul de gest și în cele din urmă acesta se reapucă de țigările normale. „Fumătorii care vor să renunțe la fumat trebuie să se
adreseze medicilor care fac consiliere, unde primesc asistență
psihologică și asistență medicamentoasă. Recomandare mea este ca fumătorul, întâi, să încerce mijloacele de asistare prin medicație utilizate pe trei luni” este sfatul prof. univ. dr Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.
Întorcându-ne, însă, la Congres, ar mai fi multe de spus, dar vă mai rețin atenția doar cu asta:
„Bolile respiratorii cronice se numără
printre afecţiunile care au un impact puternic negativ asupra calităţii vieţii
pacienţilor, precum şi asupra vieţii economice şi sociale. Sunt printre bolile
cu cea mai mare rată de mortalitate în lume. De exemplu, bronhopneumopatia
obstructivă cronică (BPOC) nu este numai una dintre cele mai frecvente
afecţiuni respiratorii, ci este şi a patra cauză de deces la nivel mondial. Trebuie
să ne unim forţele şi să abordăm multidisciplinar afecţiunile respiratorii. Şi
pentru că schimbul de idei şi informarea stau la baza formării noastre
profesionale, am adus anul acesta la Congresul Societăţii nume mari ale
pneumologiei internaţionale”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de
Pneumologie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu