luni, 13 octombrie 2014

Prebioticele și probioticele luptă cu infecțiile de sezon

Probioticele sunt acele bacterii „bune”, care au capacitatea de a menține și de a restabili echilibrul florei intestinale și de a susține sistemul imunitar. Aceste microorganisme vii sunt de mai multe tipuri, fiecare având proprietăți specifice. Cele mai cunoscute tulpini de bacterii benefice sunt Bifidobacterium și Lactobacillus.

Prebioticele sunt substanțe nedigerabile care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice (bifidobacterii și lactobacili). Ele sunt de fapt „hrana” pentru probiotice. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructooligozaharidele (FOS), care sunt utilizate la nivelul colonului pentru dezvoltarea și menținerea probioticelor din organism.
Produsele care conțin probiotice și prebiotice se numesc simbiotice. Studiile clinice arată că simbioticele au o eficacitatea crescută pentru îmbunătățirea imunității organismului.

Beneficiile probioticelor și prebioticelor
O floră intestinală sănătoasă este esențială pentru menținerea și îmbunătățirea imunității. Această floră împiedică agenții patogeni care pătrund zilnic în organism să se fixeze la nivelul tractului digestiv. Este vorba despre „efectul de barieră”. Flora intestinală stimulează de asemenea formarea celulelor imunitare și le face mai active.

Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale. Ele îmbunătățesc activitatea barierei intestinale contra agenților patogeni externi. Totodată, probioticele stimulează sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor de sezon.
Prebioticele favorizează înmulțirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecțiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanțe nocive cum ar fi toxinele cu potențial cancerigen sau colesterolul rău.
De exemplu, s-a demonstrat că probioticele Institutului Rosell și prebioticele din sfeclă de zahăr reduc semnificativ durata și severitatea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale în cazul copiilor preșcolari și școlari. 

Surse de probiotice și prebiotice
Principalele probiotice fiind bacterii lactice, ele se găsesc în lactatele fermentate: iaurturi, sana, kefir, brânză de vaci fermentată. Acestea trebuie consumate într-o cantitate suficientă astfel încât să aducă beneficii sănătății. O sursă importantă de probiotice sunt iaurturile, însă nu toate cele din comerț sunt sănătoase. Un iaurt cu valoare de probiotic nu trebuie să conțină: lapte praf, arome, coloranți, agenți de îngroșare, fructe, zahăr sau îndulcitori (glucoză, fructoză). Cât despre prebiotice, surse naturale sunt: ceapa, prazul, cicoarea, rădăcinile de sfeclă, guliile, bananele.
Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Astfel suntem siguri că beneficiem de cantitatea optimă care ne asigură efectele binefăcătoare așteptate. În cazul protejării contra infecțiilor de sezon, acum este momentul să începeți o cură cu probiotice și prebiotice, pentru ca acestea să aibă suficient timp pentru a-și face efectul. Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu