vineri, 3 octombrie 2014

Mamografii gratuite pentru femeile cu venituri sub 1.000 lei



Femeile cu vârsta peste 40 de ani au indicația de a realiza anual o mamografie, pentru a-și verifica sănătatea sânilor, eventual pentru a depista în stadiu incipient cancerul mamar. Din păcate, din lipsa timpului, dar și a banilor, multe doamne ignoră sfaturile medicilor. Pentru a veni în sprijinul acestora a fost lansată campania socială Mamografia Salveaza Vieți „Dăruiește un LIKE și salvează o viață”, prin care femeile peste 50 de ani, cu venituri sub pragul de 1.000 de lei, pot primi mamografii pe o perioadă nedeterminată.
Potrivit organizatorilor, în prima lună vor fi acordate 50 de mamografii gratuite primelor femei înscrise în program, urmând ca ulterior beneficiarele mamografiilor gratuite să fie selecționate prin tragere la sorți. Mai exact, la fiecare 250 de like-uri primite pe Facebook va mai fi desemnată o câștigătoare. Condițiile înscrierii în campanie sunt: femeie peste 40 de ani, cu venituri reduse, care să nu fi făcut o altă mamografie în ultimul an.

Femeile care doresc să beneficieze de o mamografie gratuită se pot înscrie completând formularul de pe site-ul www.mamografiasalveazavieti.ro sau dând like paginii de Facebook a campaniei

Cancerul de sân nu doare și nu se vede


Initiațiva campaniei aparține medicului Elena Claudia Teodorescu, care în cei 15 ani de experiență în Imagistica Sânului a constatat nevoia esențială de depistare precoce a cancerului mamar pentru salvarea de vieți și, mai mult, pentru supraviețuirea în condiții aproape normale a femeilor afectate de această boală. „Cancerul de sân reprezintă circa 25% dintre cancere. Din păcate, nu poate fi prevenit, dar există metode de diagnosticare în stadiu zero, incipient, așa că trebuie să profitați de ele. Cancerul nu ocolește pe nimeni. Spre exemplu, numai în 2012 la nivel mondial s-au înregistrat circa 1,67 milioane de cazuri noi, din care s-au înregistrat 0,52 milioane de decese, ceea ce înseamnă o rată medie de mortalitate de 31%. Totodată, statisticile arată că în țările dezvoltate mortalitatea este de 25%, pe când în cele slab dezvoltate aceasta este de 39%. În România, lucrurile se prezintă astfel: opt mii de femei diagnosticate anual, din care 36% decese în 2012. Din păcate, mai mult de 50% dintre cazuri sunt descoperite în stadii avansate. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă acest lucru: supraviețuirea pentru pacientele diagnosticate în stadiul zero, incipient, este de 93%, în timp ce pentru cele diagnosticate în stadiul patru este de doar 15%. Așadar, nu uitați: mamografia salvează vieți”, a declarat doctor Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală și fondatorul Donna Medical Center.


„Multe paciente ne sugerează să le lăsăm să facă investigații mai puțin invazive – căci nu e un secret pentru nimeni că mamografia este dureroasă. Gradul de suportabilitate diferă de la o pacientă la alta, dar rezultatele sunt mult superioare celorlalte metode de diagnosticare. Aceasta este singura investigație care poate evidenția microcalcificările - care de multe ori sunt singurele semne de cancer, deși nu dau niciun semn și nu sunt palpabile. Apoi, este bine să menționăm că e nevoie nu doar de aparatură performantă, ci și de un specialist care să interpreteze corect rezultatele. Căci acele mici puncte de pe film nu pot reprezenta nimic sau pot fi debutul unei catastrofe. Așa că medicii trebuie să ia măsuri rapid, a spus și profesor universitar doctor Alexandru Blidaru. 

„Prioritară e viața, apoi reconstrucția
În general, orice aspect nou apărut pe film trebuie tratat cu suspiciune. Nu lăsați timpul să treacă, pentru a vede dacă este prieten sau dușman, pentru că poate fi prea târziu. „Executăm operații cât mai mici și adresate tumorii respective. Facem tot posibilul să nu ajungem la mastectomie, pentru că atunci lucrurile se complică, iar supraviețuirea trebuie să recunoaștem că nu este grozavă. În plus, de câțiva ani încercăm să ne ocupăm și de estetică în timpul aceleiași intervenții, în sensul că dacă sânii sunt foarte lăsați îi putem ridica, sau dacă e nevoie de reconstrucție pacienta se trezește cu sâni noi. Legat de reconstrucție, aș vrea să adaug faptul că jumătate din timpul meu îl petrec convingându-le pe paciente să facă ce este mai bine pentru ele. E ca și cum undeva ar fi un incendiu, iar când vin pompierii proprietarul îi oprește la ușă să le spună: «să nu-mi murdăriți covorul..., și dacă tot ați venit, haideți să vedem cum am putea aranja apoi mobila în living». Ei bine, asta încerc să le explic pacientelor. În cazul lor prioritar este să-și salveze viața. Apoi... vom vedea ce e de făcut, a adăugat profesorul Blidaru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu