miercuri, 1 noiembrie 2017

Liber la inscrieri pentru FIV-uri gratuite

Asociatia  „Si eu am dreptul sa fiu parinte”, impreuna cu Clinica  „Medicum”, din Bucuresti, au dat startul Campaniei  „Newborn”, in cadrul careia vor fi efectuate gratuit proceduri de fertilizare in vitro pentru cuplurile cu probleme de infertilitate care au venituri mici. Persoanele interesate trebuie sa se grabeasca sa isi depuna dosarele, intrucat înscrierile sunt in plina desfasurare, termenul limita fiind 30 noiembrie 2017.

Pentru inceput, Asociatia va realiza gratuit 10 proceduri FIV. In cazul in care numarul dosarelor depuse si validate ca fiind complete va fi mai mare, castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti.

In cadrul campaniei cuplurile infertile vor putea beneficia in mod gratuit de urmatoarele facilitati:

miercuri, 2 august 2017

Marius Vornicescu, terapeut si instructor de yoga, e vegetarian de 20 de ani

Prezentator TV, dar înainte de toate terapeut și antrenor de yoga, Marius Vornicescu este o figură emblematică a vegetarianismului românesc. Anul acesta, odată cu lansarea celei mai recente cărți pe care a scris-o, numele său a răsunat puternic peste hotare. Ceea ce vă poate ghida către un nou stil de viață, fără stres și boli, este comprimat într-o poveste frumoasă, ușor de parcurs și de înțeles la orice vârstă. "Vegetarianul – Povestea Ta" este despre normalitate și ignoranță, despre concepte spulberate, credință și hrană spirituală, despre toxicitatea adusă în corp prin carne versus prospețimea pe care o primește organismul în urma renunțării la consumul de leșuri.
Am stat de vorbă cu Marius aproape 2 ceasuri, iar când am ajuns acasă i-am citit cartea pe nerăsuflate, în aceeași zi. Am râs, am plâns și am fost oripilată de realitatea crudă, pe care refuzăm să o vedem. Judecăm atât de des pe toți și toate, dar nu vedem bârna din ochii noștri - cum se spune, iar dacă din greșeală ajungem cu mâna la ea ne facem că nu e acolo și ne continuăm drumul ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat... Iată însă câteva frânturi din conversația noastră, care să vă ajute să îl descoperiți mai bine!
- Marius, spune-mi te rog despre emisiunea pe care o prezinți! Cum se numește și când se difuzează?

luni, 31 iulie 2017

Miastenia gravis, boala rara care poate imobiliza pacientul in mijlocul strazii

“Miastenia Gravis” se traduce prin slabiciune musculara severa. Starea nu este una permanenta. Apare la repetarea miscarilor si se amelioreaza la repaus. Insa marea problema a pacientilor este ca episoadele de miastenie se pot instala si brusc, lucru ce le afecteaza profund calitatea vietii. Ca sa intelegeti mai bine, exista cazuri in care omul merge linistit pe strada, dintr-o data se prabuseste si o vreme nu se mai poate misca. Nu doar pare, ci chiar ESTE socant ceea ce se intampla cu acesti pacienti. Mai grav este faptul ca, fiind o boala extrem de rara (gasiti date statistice pe siteul oficial al bolii: www.miastenie.ro), uneori si medicii de familie trec pe langa diagnostic.
Iata insa si alte date orientative despre aceasta afectiune.
Miastenia este o boala autoimuna neuromusculara, asta inseamna ca impulsul nervos nu se mai transmite de la nerv la muschi, find blocat de anumiti anticorpi specifici.

Aerul conditionat, prieten dar si dusman

Iubesc vara. Iubesc soarele care imi mangaie fata cu razele lui. Ador sa stau desculta in iarba verde si frageda, sa simt racoarea pamantului sustinuta de roua diminetii. Un fir de iarba ma gadila in talpa, iar salcâmul care imi tine umbra isi clatina usor crengile, sa imi faca vânt. E cald, dar iubesc caldura si adierea vantului si nu le-as da niciodata pe racoarea unui birou in care aerul conditionata functioneaza minim 6 ore din 8. Si totusi, alegerile nu sunt întotdeauna ale noastre in totalitate... In colectivitate trebuie sa te supui majoritatii, sa te pliezi pe dorintele si nevoile celorlalti, desi nu iti face întotdeauna placere. 
 
Stiu ca asa cum eu iubesc caldura, altii iubesc frigul. Asadar, nu incerc sa ma impun... Dar le explic colegilor ca trebuie sa ne acceptam cu bune si rele, iar asta inseamna sa pornim aerul conditionat doar când e strict necesar. In plus, negociem in privinta temperaturii. Am stat prea mult in preajma medicilor care spun ca aerul rece obtinut artificial nu face bine si ca trebuie sa respectam diferenta dintre temperatura dinauntru si cea din exterior.

luni, 17 iulie 2017

Pericol la locul de joaca?

Intr-o zi iesi cu familia la restaurant, iti lasi singurul copil la un loc de joaca special amenajat, in grija supraveghetorilor, si stai linistit de vorba cu cei din jur, ca atatea mii de oameni care fac asta zilnic. Se spune ca nu aduce anul ce aduce ceasul. Si e atat de adevarat. Intr-un moment, ramai fara copil, fara vise, fara tot ce aveai mai scump pe lume. Simti ca viata ti se scurge printre degete fara niciun motiv, fara nicio explicatie, fara nimic. Totul pare fara noima. E absurd si greu de digerat... prea greu pentru mine, care scriu, dar pentru tine, care fara nici cea mai mica atentionare din partea sortii ai ramas, dintr-o data, fara fiinta cea mai iubita din viata ta. Suflarea ei calda, zambetul inocent de copil cu care te trezeai in fiecare dimineata s-au stins in neant, trupul i s-a racit, buzele i s-au invinetit si ai ramas cu mainile goale. Mi te imaginez umbland cu mainile tremurande printre hainutele ei din dulap. O strigi sa o imbraci, iti doresti sa iti raspunda pentru a nu stiu cata oara ca nu rochita aceea o vrea, ci pe cealalta, cu nu stiu ce desene. Iti amintesti cum te enervai dimineata, cand facea asa, si te infurii pe tine ca nu i-ai acordat mai mult timp...

miercuri, 21 iunie 2017

In cazul unei sarcini normale, calatoria cu avionul nu afecteaza fatul

A inceput sezonul vacantelor, iar multe femei insarcinate se intreaba daca trebuie sa renunte la sejurul mult visat, pe care l-au achitat cu mult timp inainte de a afla ca vor deveni mame. "Calatoria cu avionul poate afecta fatul sau poate influenta in vreun fel evolutia sarcinii?!" Doctor Marilena Baluta, reprezentanta Asociatiei "Si eu am dreptul sa fiu parinte" va ofera cateva informatii pe aceasta tema.
 
Cine ARE voie si cine NU
Sarcina este un fenomen fiziologic in viata unei femei, iar studiile facute pana in prezent nu au dovedit ca folosirea avionului ca mijloc de transport prezinta vreun pericol pentru mama sau copil. In plus, filtrele de control de la aeroport si radiatiile de la inaltimea de croaziera nu influenteaza sarcina in calatoriile ocazionale. Aceste aspecte sunt general valabile pentru gravidele sanatoase.

In schimb, calatoria cu avionul nu este indicata femeilor care asociaza o patologie de sarcina sau celor care au afectiuni cronice ce se pot decompensa in cursul celor 9 luni de graviditate.

marți, 20 iunie 2017

Periplu pe la endocrinologi - Partea a II-a

Cine a spus ca romanul e inventiv nu a gresit deloc. De cand cu moda programarilor, ajungi rar la medic, sau chiar deloc daca n-ai putin noroc. Cum asa? Pai in principiu ar fi 2 variante:
- fie risti sa ramai fara job daca te tot invoiesti de la serviciu cand are doctorul program - si in acest caz degeaba ajungi la medic ca nu vei mai avea bani pentru consultatie, ecografii, analize etc.,
- fie risti sa mori pana isi face doctorul timp pentru tine in afara programului tau de lucru.
 
Vi se pare aberatie ceea ce spun?! Sunteti liberi sa ganditi ce vreti, dar eu la randul meu am libertatea de a expune fapte reale, care nu doar par, ci chiar sunt incredibil de mizerabile in contextual in care pe la conferintele de presa reprezentantii breslei medicale se tot lauda ca fac preventie si ca pacientii sunt de vina ca nu iau masuri din timp. Va contrazic, dragilor! Pacientul ar vrea sa ia masuri, dar de cele mai multe ori nu prea are cu ce si cu cine. A fost luat in deradere de atatea ori incat nu mai stie cui sa i se adreseze, ce drepturi are, cand sunt incalcate si cand nu, ce e normal si firesc si ce ar trebui sa dispara din peisaj si multe multe altele...
Sa continuam insa cu periplul meu pe la endocrinologi, poate cineva va citi si va lua aminte.

Periplu pe la endocrinologi

Sistemul public de sanatate ma dezamageste pe zi ce trece. Pe langa faptul ca vizita la medicul de familie a devenit un adevarat periplu (trebuie sa suni cu cateva saptamani/zile inainte pentru programare si sa te pliezi pe programul lui, ca si cand ai fi propriul tau patron si iti poti lua liber oricand de la job) am impresia ca si trimiterile catre medicii specialisti devin din ce in ce mai SF. Spun: "am impresia" fiindca sper sa fiu eu un caz izolat, dar nu m-as mira sa se intample asa peste tot. Sa trec insa la subiect, poate asa intelegeti mai bine:

TSH in limite normale, si totusi doctora endocrinolog de la Fundeni ma palpeaza in zona gatului si zice: "E clar. Tiroidita e in floare. Luati Eutirox de 50 mg/zi si programati-va la policlinica X, unde am cabinet, sa va fac si ecografie, dar sigur e asa cum am spus". De ce nu pot veni tot la spital, ma gandesc?! Poate s-a gandit la mine, sa nu mai bat atata drum pana aici, imi zic. Merg la serviciu si imi vad de ale mele. In aceeasi zi sau in urmatoarea sun constiincioasa la policlinica, pentru programare. In ziua stabilita ma prezint la ecografie si ce credeti?!

miercuri, 31 mai 2017

O donatie, cat de mica, ii poate aduce Anastasiei sănătatea

Anastasia Şoimu s-a născut aproape moartă. Avea cordonul ombilical înfăşurat în jurul gâtului, iar medicii s-au luptat 20 de minute pentru a o ţine în viaţă, însă lipsa de oxigen i-a afectat grav creierul, în special acei centri care ţin de coordonarea mişcării. Doctorii le-au comunicat părinţilor să se aştepte la ce e mai rău, căci şansele de supravieţuire erau minime, dar bebeluşa nu s-a dat bătută şi a luptat să fie alături de persoanele care i-au dat viaţă.
În prezent are 2 anişori, dar nu poate sta în șezut, nu poate spune ce o doare sau când îi e foame, nu merge şi nu ştie să se joace cu jucăriile. Părinţii nu s-au dat bătuţi, au căutat ajutor în stânga şi în dreapta, iar într-un final a primit un raspuns pozitiv din Turcia, de la Liv Hospital din Istanbul, unde au fost vindecaţi mai mulţi copii cu probleme asemănătoare. Tratamentul constă în transplant cu celule stem, iar doctorii turci au recomandat patru şedinţe de transfuzie, la o distanţă de patru luni, intercalate cu şedinţe de kinetoterapie pentru activarea noilor celule.

joi, 11 mai 2017

"Si eu am dreptul sa fiu parinte!" Redirectioneaza cei 2% ca sa ma ajuti!

Citind povesti cu zane si printi, care vin calare de departe in zare, pe un cal alb sau de alta culoare, gândurile fetitelor zboara departe. In linistea casei si sub aripa protectoare a parintilor, isi proiecteaza visele si cred in ele, fiindca asa sunt invatate de mici. Ce e de facut, insa, când anii trec si visele se indeparteaza tot mai tare? Nu si-au dorit palate si bijuterii scumpe, dar pentru unele dintre ele chiar si lucruri aparent simple si banale pentru altii, cum ar fi conceperea unui copil, sunt irealizabile. "De ce?", se intreaba disperate fiintele ajunse acum la varsta maturitatii si frustrate de neputinta lor. "De ce mi se intampla mie, cu ce am gresit?" Raspunsurile intarzie sa apara. Uneori, chiar si cei mai pregatiti medici ridica din umeri, iar visele se sfarma si sfasie sufletul in bucati mici. Cei din jur incearca in zadar sa il lipeasca la loc, fiindca un gest sau o privire - chiar si neintentionata a celor din jur - este de ajuns sa faca cicatricile sa supureze iar, si iar... "Si eu am dreptul sa fiu parinte!", striga disperat, dar intr-o tara in care statul deconteaza atat de putine analize, alearga peste tot si nicaieri, ajunge la limita disperarii si depresiei si se trezeste peste 5 sau 10 ani fix in acelasi loc. Povestea celor care nu reusesc sa devina parinti in primul an de incercari a devenit din ce in ce mai comuna in Romania.

luni, 8 mai 2017

"Daruieste timp" - e GRATIS

Vrei sa faci o fapta buna? Donand sange poti salva pana la 3 vieti. Daca nu ai timp sa te prezinti intr-un centru special de recoltare si nu iti plac spitalele, in weekendul 19-21 mai poti imbina utilul cu placutul, iar la finalul zilei vei vedea cat de minunat este sa te simti util.

Ce trebuie sa faci?
Sa iti propui sa iesi la o plimbare in centrul Sun Plaza, din Bucuresti. In intervalul orar 9.00-13.00, Sun Plaza si Asociatia React, in parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguina din Bucuresti (CTS Bucuresti) si Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria asteapta persoanele care doresc sa doneze sange pentru pacientii din spitale la intrarea principala –  Esplanada Sud. 

marți, 2 mai 2017

Anormali genetic o saptamana din cauza Medicover

Vreme de o saptamana am trait spaima vietii noastre. Dupa ce ca au intarziat cateva zile, rezultatele cariotipului genetic (analiza cromozomilor din sange periferic /cuplu) ne-au spulberat visele, ne-au facut sa reconsideram toate strategiile si planurile, sa trecem prin toate fazele agoniei si sa reconfiguram un traseu ce parea lung, si pe alocuri imposibil, pentru a ne vedea visul implinit... Am fost daramati psihic, la un pas de depresie sau poate chiar cuprinsi de ea, caci, asa cum spuneau cu ceva vreme in urma la o conferinta de presa specialistii in domeniul psihiatriei, multi nu recunosc acest fenomen, sau cel putin le e greu sa il recunoasca.
Dar cand viata iti da asa o palma, de ti se clatina tot universal, cum sa nu te certi cu toata lumea, si in primul rand cu Dumnezeu, care a permis asa ceva?! Pe de alta parte, dupa ce am asimilat vestea proasta si am inghitit lacrima dupa lacrima am inteles, in sfarsit, ca timpul isi urmeaza cursul indiferent de dorintele noastre si ca zbaterile nu-si mai au sensul.

marți, 18 aprilie 2017

Doctor Marilena Băluță - Cât costă FIV

Întrucât numărul cuplurilor cu probleme de fertilitate crește de la o zi la alta, tot mai mulți români apelează cu încredere și nerăbdare la medici pentru a-i ajuta să devină părinți. Dacă sarcina tot întârzie să apară după multiple investigații și tratamente, cele mai multe perechi au indicație să apeleze la procedurile de reproducere umană asistată (RUA). La aflarea veștii, cuplul se bucură pe de o parte că nu e totul pierdut, dar pe cealaltă parte este dezorientat din cauza costurilor financiare mari pe care le implică visul de a deveni părinți.

Doctor Marilena Băluță (medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM), a făcut un research despre costurile pe care le implică procedura și tratamentul aferent.
Iată ce spune specialista care a adus pe lume sute de bebeluși:
"S-a tot vorbit despre cât costă o procedură de fertilizare in vitro. În functie de respondent, tarifele au variat între 3000 și 5000 de euro și au inclus prețurile analizelor, investigațiilor (HSG, histeroscopie, laparoscopie), tratament și procedură. La aceste tarife se mai pot adăuga cheltuieli legate de deplasare și cazare pentru acele cupluri care aleg să facă procedura într-un alt oraș sau o altă țară. Nu se poate vorbi de un tarif standard pentru procedură, pentru că fiecare cuplu care este inclus în programul de fertilizare in vitro beneficiază de o schemă terapeutică individualizată, care atrage după sine investigații, tratamente pre-procedură (medicale și/sau chirurgicale), necesitatea repetării procedurii sau procedură cu ovocite sau spermă de la donator".  

miercuri, 15 martie 2017

Anestezia totala, intre durere si substante bine alese

"-Doamnei sa ii pui substanta din aia buna, ca mai vrea copii!" este replica unui medic roman, care imi rasuna in minte iar si iar.
Dupa ce ca a trecut prin trauma unei sarcini oprite in evolutie, cu ochii umflati de plans si cu nasul in batista, intr-o stare fizica lamentabila, pacienta a fost plimbata o bucata buna de vreme prin tot spitalul, pana cand doctorei care ii urmarise sarcina i s-a facut mila de ea si i-a zis:
"-Pana nu ii dai darul (n.r.-anestezistei), nu te baga in seama!" Nici nu se punea problema sa nu ii dea, fiindca stia foarte bine cum functioneaza lucrurile in sistemul public, dar ea era imbracata intr-un simplu halat de spital, fara buzunare, fara geanta si fara telefon. Afland adevaratul motiv pentru care era lasata sa sufere si mai tare, a plecat taras-grapis catre iesire, pentru a lua legatura cu sotul sau. Plicul era pregatit, asa ca se prezinta din nou la anestezista, care de data aceasta o bate usor pe umar si ii spune:

vineri, 10 martie 2017

"Stil de viata sanatos pentru rinichi sanatosi"

- Sunteti supraponderal/obez?
- Aveti hipotensiune arteriala?
- Sunteti diagnosticat cu diabet?
- Ati trecut de 50 de ani?
- Fumati?
- Vreunul dintre parinti a suferit de boli de rinichi?
Daca ati raspuns cu DA la cel putin una dintre intrebarile de mai sus e important sa va prezentati la medic pentru un control, fiindca aveti risc crescut pentru boala cronica de rinichi (BCR).
Efectuati analizele uzuale periodic si programati-va pentru un consult si daca descoperiti ca:
- aveti picioarele si mainile umflate,
- dureri de spate de o parte si de alta a coloanei,
- urinati frecvent, tulbure, inchis la culoare sau, dimpotriva, urina e decolorata ori cu urme de sange,
- prezentati stare de greata si/sau scaderea poftei de mancare.

De ce sa fii mamica tanara

"Niciodata sa nu spui niciodata!", zice o vorba din popor.
La putin peste douazeci de ani, viata e roz din toate punctele de vedere. Ai un job, un iubit, o familie sanatoasa. Totul este perfect si viitorul pare sa sune promitator, luand in calcul ca esti abia la inceput de drum. Incerci sa raspunzi la intrebarea stupida pusa de multi angajatori la interviu "Unde te vezi peste 5-10 ani", iar ochii ti se umplu de lumina: "Am jobul ideal, casnicia perfecta si casa  plina de zambete de copii". Aiurea... De parca totul s-ar face batand din palme.

Toata viata m-am gandit ca vreau sa fiu o mamica tanara. Imi amintesc de remarcile frumoase pe care le faceau oamenii atunci cand ieseam cu mama la plimbare, in copilarie, multi crezand ca este sora mea ... In plus, tot studiind problema am ajuns la concluzia ca, pe masura ce trece timpul, oamenii isi pierd rabdarea si mintile lor au timp sa nascoceasca tot felul de frici cu privire la cresterea copilului:

marți, 28 februarie 2017

Consultatii GRATUITE pentru infertilitate la 11 Martie

Ştiați că:
- un cuplu din 6 (adică 15% din populaţia aflata la vârsta reproductivă) se confruntă cu infertilitatea? Raportul este unul îngrijorător, iar la noi “rezolvarea” problemei este condiţionată, deocamdată, de bani.
- tinerele cupluri care îşi doresc copii nu sunt sprijinite suficient de către statul roman pentru finanţarea tratamentelor de fertilitate?
- o singură fertilizare in vitro (FIV) efectuată la o clinică privată din România costă între 2.000 şi 3.000 de euro, preţuri în care nu sunt incluse medicamentele şi nici analizele premergătoare începerii procedurii? Suma este enormă şi puţini îşi permit să îndrăznească, mai ales că nimeni nu le poate garanta reuşita “din prima încercare”.
Pornind de la aceaste premize, Asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte” a fost înființată anul trecut din dorința de a veni în ajutorul cuplurilor care au dificultăți în conceperea unui copil. Pentru început, acestea sunt invitate la consultații gratuite sâmbătă, 11 Martie, de la ora 10.
 
În cadrul sesiunii de consultații gratuite organizate de Asociaţia ‘Şi eu am dreptul să fiu părinte” împreună cu Clinica Medicum, cuplurile vor putea primi răspunsuri şi îndrumări cu privire la infertilitate în cadrul unei discuţii cu medici specialişti în domeniu.

marți, 21 februarie 2017

Dieta fara gluten - greu sau usor?

 
Am hotarat sa incep dieta fara gluten nu pentru a slabi - asa cum ma intreaba toti cei din jur când le spun de ce refuz o felie apetisanta de tort sau de pizza - ci pentru a face un experiment. Decizia nu am luat-o de capul meu, ci am inceput sa fac asta dupa ce m-am documentat foarte mult pe subiect si am primit si recomandarea unui medic in acest sens.
Am mai scris si alta data de ginecologii, endocrinologii si alte categorii de medici care nu se pun de acord in privinta unui diagnostic. Iar acest lucru nu ii poate conferi pacientului decat neincredere, fiindca el singur nu poate sti cine are dreptate si daca sufera intr-adevar de ceva, sau nu... Ei bine, acesta fiind si cazul meu si ajungând sa urmez piste nu foarte batatorite, am dat peste articole care faceau trimitere la studii ce sustin ca dieta fara gluten poate fi utila atat in tiroidita cronica autoimuna, cat si in dificultati de conceptie. Si, aprofundand problema si mai mult, se pare ca exista o legatura nu doar intre alimentatie si fiecare dintre cele 2 probleme luate separat, ci intre toate 3.

joi, 16 februarie 2017

Top 10 sfaturi - Ce faci cand nu ai chef de nimic

Astazi nu am chef de nimic. M-am trezit si ridicat din pat ca un robotel, am trecut in graba pe la bucatarie - unde am ciugulit ceva, apoi mi-am facut agale ritualul de pregatire pentru pornit la drum. Am iesit pe usa fix la ora la care mi-am propus. Nu imi permiteam sa mai trag de timp, fiindca in drum spre serviciu am mai avut de facut o oprire, pentru a cumpara ceva. "Nu puteti plati cu cardul", mi-a replicat vanzatoarea, asa ca i-am multumit frumos si am raspuns ca voi reveni pe seara. Nu stiu daca si asta a contribuit la starea mea, dar sigur trebuie sa gasesc ceva util de facut, pentru a nu rataci fara obiectiv pe internet toata ziua, tinand cont de faptul ca la serviciu este o perioada foarte lejera - o pauza temporara binevenita, daca as sti sa o folosesc cu cap...

Top 10 sfaturi utile pentru zilele in care nu avem chef sa facem nimic (acasa, la serviciu etc.):

miercuri, 8 februarie 2017

Anca Bobirca, medic specialist Reumatologie

Doctor Anca Bobirca, medic specialist Reumatologie la Spitalul Clinic dr. Ioan Cantacuzino si asistent universitar la UMF Carol Davila mi-a povestit despre cum influenteaza bolile autoimune reumatice sarcina si fertilitatea.
- Doamna doctor, care e legatura dintre anumite boli autoimune (precum Poliartrita reumatoida si Lupusul eritematos sistemic) si fertilitate?
-  Bolile autoimune reumatice sunt suferinte cronice ce pot debuta la orice varsta, dar cel mai des in randul femeilor tinere, aflate in perioada fertila. Lupusul eritematos sistemic si poliartrita reumatoida sunt doua dintre cele mai frecvente suferinte tratate de medicul reumatolog. Acestea sunt compatibile cu sarcina daca se tine seama de anumite restrictii. Medicii iau in calcul activitatea bolii, manifestarile sistemice asociate, terapia de fond ce poate avea risc teratogen - adica risc de malformatii fetale.

Adriana mai poate avea o sansa la viata - Daca o ajutam!

Eleva in clasa a 9-a, Adriana Proca (15 ani) a primit o lovitura foarte grea de la viata. La inceputul anului, tanara a fost internata in spital pentru ceea ce parea o banala anemie, doar ca rezultatele analizelor aveau sa arate altceva: leucemie.
 
Tanara a fost mutata de la "Institutul de Cercetari Stiintifice in Domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului", din Chisinau, la "Spitalul Oncologic" – Sectia Hematologie, pentru investigatii suplimentare. Din pacate, insa, medicii de acolo nu o pot vindeca, iar copila a intrat in depresie, crezand ca viata ei a luat sfarsit... Doctorii au reusit sa o tempereze si i-au comunicat ca boala se poate trata, insa speranta ei vine tocmai din Turcia, de la Spitalul Medical Park. Costurile tratamentului sunt enorme,  aproximativ 127.000 de euro. Cu ajutorul Fundatiei "Sfantul Gheorghe" si dupa ce familia Proca si-a folosit toate economiile s-a strans o parte consistenta din banii necesari interventiei, in prezent fiind nevoie de circa 45.000 de euro. In aceste conditii, familia tinerei si reprezentantii Asociatiei "Salveaza o inima" fac un apel la toti cei care pot dona, cat de putin, pentru a-i salva viata Adrianei. Orice zi pierduta este un pas in plus catre sfarsit.

marți, 31 ianuarie 2017

Doctor Rares Simu, specialist in imunologie si alergologie:

Interviu despre Tiroidita cronica autoimuna, numita si Tiroidita Hashimoto
 

Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna, dar care nediagnosticata la timp si netratata corespunzator poate afecta in timp si glanda tiroida. Doctor Rares Simu, specialist in imunologie si alergologie la "Centrul de Sanatate Armonia", din Bucuresti, mi-a explicat mai multe despre aceasta afectiune.
 
- Domnule doctor, cum stau lucrurile cu Tiroidita Hashimoto, numita si cronica autoimuna?
- Tiroidita cronica autoimuna este o boala imunologica, nu hormonala. Din pacate multi fac aceasta confuzie. Ea poate sa evolueze cu functia tiroidiana pastrata, si atunci nu pot sa apreciez prezenta ei numai in functie de hormonii tiroidieni, care pot fi in limite normale si totusi boala sa fie prezenta. Si atunci, ca sa pot pune diagnosticul trebuie investigata si latura imunologica.

- De ce analize e nevoie pentru a pune diagnosticul?
- Practic, pentru inceput se recomanda analize de sange: TSH, FT4, ATPO, ATG si anticorpi anti-receptori TSH pentru boala Basedow, care e tot o forma de tiroidita cronica autoimuna. Exista situatii cand valorile sunt in limite normale, iar diagnosticul se pune pe baza testului ecografic. Diagnosticul cel mai sigur este cel histopatologic, dar sunt rare cazurile in care se recomanda o punctie doar pentru a depista tiroidita.

miercuri, 18 ianuarie 2017

Vladimir se roagă în fiecare zi să fie salvat

Vladimir Bivol (8 ani) a fost diagnosticat cu Tumora Wilms (Nefroblastom), un tip de cancer renal rar, care îi pune viaţa în pericol. Băiatul a fost transferat de urgenţă în Istanbul, la Spitalul Medical Park, unde a fost déjà operat, însă lupta pentru a învinge cumplita maladie este departe a se fi încheiat.
 
Are nevoie de bani pentru chimioterapie
Copilul este nevoit să urmeze un tratament chimioterapeutic foarte important, menit să elimine şi ultimele celule cancerigene rămase în corp, astfel încât riscul de recidivă să fie minim.

marți, 10 ianuarie 2017

Dispneea, asociata cu FIBROZA pulmonara idiopatica

Pacientii care nu pot sa respire bine (deci acuza lipsa de aer) chiar si in conditii de efort fizic normal, cei care se confrunta cu tuse uscata cu debut lent, oboseala sau/si depresie pot fi suspecti de fibroza pulmonara idiopatica (FPI). Aceasta este o boala cronica rar intalnita, iar simptomul principal (dispneea) se accentueaza progresiv.
Din pacate, cauzele nu sunt cunoscute, insa ceea ce se stie este faptul ca ea afecteaza plamanii si determina in timp cicatrizarea lor.
Potrivit unui raport al "The National Institute for Health and Care Excellence (Marea Britanie)", din 2013, intrucat e putin intalnita chiar si de medici multe cazuri raman inca nediagnosticate.
In aceste conditii, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA – in colaborare cu Societatea Romana de Pneumologie (SRP) a dorit sa traga un semnal de alarma prin intermediul campaniei #RespiraSperanta.

marți, 3 ianuarie 2017

Ministrii romani, schimbati mai des decat sosetele

Vi s-a intamplat vreodata sa justificati faptul ca nu v-a placut engleza/fizica/geografia sau ca nu ati fost bun la matematica fiindca nu v-a placut stilul profesorului sau ca in fiecare semestru ati avut un alt dascal, fiecare cu un mod diferit de predare? In acest caz, incercati sa va imaginati in ce directie se indreapta tara aceasta, ai carei ministri sunt schimabati mai des decat sosetele, cum spune o vorba din popor.
 
Cine si-a schimbat jobul cel putin o data in viata stie ca intelegerea stilului /modului de lucru al noilor colegi, regulile interne si noutatile pot deruta chiar si pe cel mai profesionist om, indiferent de experienta avuta. De altfel, acomodarea cu noua stare de fapt a lucrurilor poate dura de la cateva zile la cateva... luni. La fel se intampla si in cazul in care intr-o firma/institutie sunt schimbati sefii aproape lunar. Fiecare are viziunea proprie, iar orgoliul ii impiedica pe multi sa continue proiectele incepute de predecesori, asa se face ca lucrurile bat pasul pe loc, productia scade si angajatii sunt primii care au de suferit.
Ei bine, in cazul ministrilor nu au de suferit neaparat (sau doar) angajatii, ci intreaga tara. Faptul ca