joi, 4 septembrie 2014

90% dintre femeile cu cancer de sân utilizează terapii complementare


Medicina complementară, sau integrată, joacă un rol din ce în ce mai important în vieţile bolnavilor cu cancer metastazat. Fie că nu mai au nicio speranţă din parta specialiştilor, fie că doresc să încerce, concomitent, şi un tratament pe bază de plante, mulţi pacienţi apelează la remediile naturiste pentru a se vindeca sau cel puţin pentru a-şi ameliora starea de sănătate.

Medicina integrativă detoxifică organismul şi reglează imunitatea
În acest moment utilizarea terapiilor complementare este în ascensiune, în special în rândul pacienților cu boli grave. Se estimează că peste 90% din femeile cu cancer de sân utilizează terapii complementare și că cea mai răspândită utilizare o reprezintă administrarea de suplimente alimentare. Motivele pentru care aceste persoane aleg medicina integrativă sunt: detoxifierea organismului de substanțe cancerigene, creșterea nivelului de oxigen și a ratei de folosire a acestuia la nivel celular (celulele canceroase sunt anaerobe), stimularea drenării limfatice, reglarea imunității și datorită efectului adaptogen. „În următoarele decenii cancerul tinde să devină principala cauză de deces, el depăşind chiar bolile cardiovasculare. Medicina alopată, oncologia, a dezvoltat de-a lungul istoriei o serie de tratamente: locoregionale – care atacă tumorile chirurgical sau prin radioterapie – şi sistemice – adresate întregului organism, care împiedică metastazarea. Problema este că toate tratamentele neoplazice sunt asociate cu efecte secundare, destul de dificil de stăpânit. De aceea, la acest tip de medicină alopată, cu timpul au aderat produse din medicina alternativă şi convenţională”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, conferenţiar doctor Lucian Miron, medic primar oncologie medicală, şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon, din Iaşi.

Efectele secundare sunt practic absente
Spre deosebire de medicina clasică, cea integrativă priveşte pacientul în „toată persoana” sa, între 25 şi 83% din pacienţi folosind-o. „Majoritatea produselor naturiste au la bază plante, vitamine, ciuperci, toate acestea îmbunătăţind, pe lângă problemele de sănătate, şi starea psihică”, a mai spus medicul oncolog, care a dezvăluit şi câteva detalii din practică. „Deşi sunt oncolog, nu există zi în care cel puţin un pacient care intră pe uşa cabinetului meu să nu mă întrebe şi de remediile alternative. Mai mult, potrivit statisticilor 70% din  pacienţi vizitează medicul curant simultan cu furnizorul de produse naturiste. Pe de altă parte, dintr-un studiu reiese că 63-72% dintre pacienţi nu dezvăluie medicului că folosesc astfel de produse, fie de teamă să nu le interzică, fie că nu îi vor înţelege, iar 44% dintre pacienţi consideră că medicul curant cunoaşte foarte puţin despre aceste indicaţii, ceea ce este total greşit”, a mai adăugat medicul.
Cel mai mare avantaj al medicinei integrate este că efectele secundare sunt practic absente, însă în cazul în care se apelează la ea în acelaşi timp cu medicina clasică medicul curant trebuie informat, pentru a evita diminuarea eficienţei tratamentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu