Cancerul nu mai este de mult o boala rara. Din contra, cred ca sunt foarte putini romani care nu au in familie (cel putin in familia extinsa: bunici, verisori, unchi si matuse) un astfel de caz.
Oamenii au invatat sa traiasca deopotriva cu boala, sa-i supravietuiasca tot mai mult. Si chiar in acest sens a luat nastere si proiectul «Epidemiologia genetică a cancerului în România (RomCan)». Medici romani, deopotriva cu cei straini, vor sa faca cercetari in cateva centre cunoscute din Bucuresti (precum Spitalul Th. Burghele, Spitalul Universitar sau Sf. Maria). Dupa ce strainii au inceput cercetari privind cauzele genetice ale bolii, si romanii vor sa se alinieze acestui trend, in speranta ca in curand se vor descoperit numitori comuni pentru cele patru afectiuni studiate (cancer prostatic, de san, pulmonar si colo-rectal), astfel incat oamenii sa stie pe viitor ce masuri sa ia pentru a se proteja. Intre timp insa, nu ne ramane decat sa avem un stil de viata sanatos, sa facem cat mai multa miscare, sa ne odihnim atunci cand corpul ne da semne ca este obosit si sa gandim pozitiv. Cam astea-s sfaturile prof. dr. Jinga, care a fost prezent la conferinta.
In continuare comunicatul de presa:
Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti organizează, în colaborare cu, Universitatea din Reykjavik, Organizaţia de Cercetare deCODE Genetics din Islanda și Institutul Național de Sănătate Publică, vineri, 5 septembrie 2014, începând cu ora 13:00 la Hotelul Continental, conferința de presă privind lansarea proiectului « Epidemiologia genetică a cancerului în România (RomCan) », dezvoltat în cadrul Programului “Cercetare în Sectoare Prioritare”, finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 şi cofinanţat de la bugetul de stat.
Scopul principal al RomCan constă în evaluarea factorilor genetici asociați celor mai frecvente tipuri de cancer (pulmonar, colo-rectal, prostatic şi de sân) manifeste în rândul populației din România, în vederea delimitării grupurilor cu risc crescut de a dezvolta acest tip de afecțiuni pentru care vor fi elaborate și implementate strategii preventive specifice.
Ca o noutate pentru cercetarea medicală din România este faptul că echipa RomCan își propune studiul riscului genetic al cancerului în grupurile aparţinând etniei rome, urmărind orice posibila interacțiune între gene și mediul de viaţă caracteristic.
Prin colectarea de informaţii medicale şi date genetice de la peste 4.000 de pacienţi se vor pune bazele infrastructurii necesare pentru cercetarea viitoare a cancerului din România.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 1.216.300 euro din care 1.123.000 euro reprezintă finanţarea acordată prin grant (85% prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European şi 15% cofinanţare publică românească) şi 93.300 euro cofinanţare privată acordată de deCODE Genetics.
Coordonarea acestui proiect, ce se derulează pe o perioadă de 34 de luni, este realizată la nivelul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" care a propus, pentru implementarea acestui demers științific, o echipă multidisciplinară compusă atât din specialiști în domeniul medical - investigatori clinici, din România, specialisti în genetică şi biologia cancerului, biostatistică de la deCODE Genetics şi Universitatea Reykjavik din Islanda, cât şi specialişti în epidemiologie şi sănătate publică din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu