miercuri, 10 septembrie 2014

De la artrita idiopatica juvenila la... poliartrita reumatoida

Indiferent de natura lor, durerile nu fac placere nimanui si ideal ar fi sa nu ocolim cabinetul medicului de familie. Sau, daca suntem foarte ocupati si nu putem ajunge in timp util la cabinet, cel putin sa ii telefonam, pentru a sti ce avem de facut. Stiati ca durerile la glezna/sold/picior/orice alta articulatie care persista de peste sase saptamani se pot incadra in categoria afectiunilor autoimune?

La evenimentul intitulat «How to web about» (organizat de Agentia de PR «Deci se poate» si Asociatia pacientilor cu afectiuni autoimune - APAA, cu participarea lui Alexandru Negrea, la 8 septembrie,) s-a discutat despre afectiunile autoimune, si se pare ca problemele articulare fac parte din aceasta categorie. Doctor Catalin Codreanu ne-a vorbit despre (poli)artrita reumatoida (AR), iar doctor Denisa Predetescu despre artrita idiopatica juvenila (AIJ).

Inainte de toate, trebuie facuta distinctia intre poliarticulara si oligoarticulara. Primul diagnostic inseamna ca sunt afectate de la cinci articulatii in sus, in timp ce in al doilea caz pacientii au pana la patru articulatii afectate.

Daca acum multi ani problemele articulare erau specifice varstnicilor, acum nu se mai poate trage o bariera clara intre tineri si batrani. Ba, din contra, in multe cazuri copiii sufera de probleme mult mai grave si greu de tratat decat in cazul adultilor.  

AIJ reprezinta diagnosticul pus copiilor pana la 16 ani, de la aceasta varsta in sus numele bolii fiind poli(artrita) reumatoida. Si, cum puteti presupune, formele intalnite la copii sunt mult mai grave decat cele din randul adultilor.

Daca in cazul AR cauza nu se cunoaste exact, in randul copiilor au fost multi copii diagnosticati cu AIJ in urma unor raceli tratate tarziu sau incorect, ori a administrarii de penicilina/cortizon in doze mari.

«Cauza aparitiei poliartritei reumatoide nu se cunoaste exact, dar se stie ca este o boala autoimuna, adica sistemul imunitar (care de obicei actioneaza pentru apararea organismului), ajunge sa lucreze impotriva propriului organism. Astfel, el ataca tesuturile articulare moi si pe cele conjunctive din componenta altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine si plamanii, pentru ca intr-un final sa se produca eroziuni ale cartilajelor, oaselor si ligamentelor articulare, cu aparitia unor deformari, a instabilitatii si a fibrozei in articulatiile afectate», a declarat doctor Catalin Codreanu

«Artrita idiopatica juvenila  reprezinta un grup heterogen de artrite de etiologie necunoscuta. Ea afecteaza intre 16 și 150 de copii din 100.000.  Artrita idiopatica juvenila  este cea mai comuna boala reumatica la copil si o cauza importanta de dizabilitate pe termen scurt si lung.  Are un impact functional major, cu afectarea cresterii osoase ce duce la nevoia de protezare la varsta tanara. De foarte multe ori, copiii diagnosticati cu artrita idiopatica juvenila  nu pot merge la scoala si nu pot participa la activitati normale pentru varsta lor», a declarat si doctor Denisa Predeteanu.

Indiferent ca e vorba de un adult sau de un minor situatia este destul de grava, astfel incat e bine ca persoana in cauza, familia sau cei din jur sa identifice simptomele in timp util, pentru a putea lua masuri.

Cele mai frecvente simptome sunt:
- durere articulara;
- edeme ce apar si dispar, dar adesea sunt persistente;
- redoarea articulara (rigiditatea, limitarea miscarilor articulare) ce dureaza mai mult de o ora in timpul diminetii;
- iritabilitate;
- refuzul de a umbla sau protejarea articulatiei, evitarea utilizarii acesteia.

Atentie insa! Specialistii avertizeaza ca trebuie luate masuri din timp. In cazul in care aceste afectiuni nu sunt diagnosticate in stadiu incipient si nu primesc tratament corespunzator pacientii pot ajunge sa renunte la activitatile zilnice (scoala, serviciu, etc.), intrucat isi pierd mobilitatea si nu isi recapata conditia fizica decat daca se iau masuri foarte din timp.

In prezent, circa 1% din populatia generala sufera de poliartrita reumatoida, ceea ce inseamna pana in 200 de mii de romani. Dintre acestia, desi tratamentele facute in tara se ridica la standarde internationale, doar circa 5 mii de romani indeplinesc conditiile pentru a primi terapie biologica.
In ceea ce priveste copiii, din dosare reiese ca sunt circa 300 de copii care beneficiaza de aceasta metoda moderna de tratament.

Printre sfaturile generale date pacientilor de catre specialisti se numara: dormitul pe pat tare, exercitii fizice efectuate regulat, excursii anuale sau chiar mai des la mare, bai cu apa sarata in lacul Techirghiol. «Boala e heterogena, cu cat apare la varsta mai tanara, cu atat impactul functional e mai mare. Dar recuperarea se face nu doar cu ajutorul unui medic, ci a unei intregi echipe», a mai spus doctor Predetescu.

Stiati ca celebrul pictor Pierre Auguste Renoir a suferit de poliartrita reumatoida in ultimii ani din viata, dar cu toate acestea nu a renuntat la pasiunea sa?! Legendele spun ca isi ruga apropiatii sa ii lege pensulele de mana si lucra in acest fel. Acesta este un motiv in plus a faptului ca oricine poate fi mai presus decat boala, ca totul tine de vointa si dorinta. Asadar, mergeti la medic si luptati pentru visele voastre!
Iar daca tot simtiti ca pamantul va fuge de sub picioare luati legatura cu Rozalina Lepadatu, de la APAA, prin e-mail: office@apaa.ro sau la telefon: 0747.081.731.Va va ajuta cu sfaturi, terapii si multe altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu