joi, 4 septembrie 2014

Scleroterapia e nedureroasă și tratează cu succes venele varicoase

Roşii, violet sau verzi-albastre, vinişoarele sparte apar frecvent la persoanele sănătoase, fie din cauza expunerii la soare, fie din cauza înaintării în vârstă sau pe fondul moştenirii unei fragilităţi vasculare. Însă cei care se confruntă cu această problemă e bine să știe că atât telangiectaziile (dilataţii vasculare din structura tegumentului), cât și varicele reticulare (desene vasculare de culoare verde-albăstrui, cu linii de aproximativ trei milimetri grosime) pot fi tratate rapid și eficient cu ajutorul unei metode moderne, denumită scleroterapie. Doctor Taleb Wissam, medic primar dermatovenerolog la Centrul Medical Brâncuşi, din București, ne-a explicat mai multe despre acest subiect.

„Se injectează o substanță care irită și usucă vasul
- Domnule doctor, ne puteți spune în ce constă scleroterapia, pe înţelesul tuturor?
- Sleroterapia constă în injectarea a unei substanţe iritanate în interiorul venelor varicoase, ceea ce irită, inflamează şi usucă vasul. Distrugerea peretelui vascular duce la astuparea venei şi transformarea ei în cordon fibros invizibil. Prin această metodă problema se rezolvă definitiv pe zona respectivă, dar e bine de știut că ea se foloseşte numai la tratarea vaselor suficient de largi încât să se poată ajunge în interiorul lor cu un ac.
- Din câte am înţeles, nu este o procedură dureroasă. Există, totuşi, şi excepţii?
- Într-adevăr, procedura nu este dureroasă, senzaţia din momentul injectării este una de ușoară usturime. Însă condiţia pentru reuşită este ca diametrul acului să fie mai mic decât diametrul vasului, astfel încât injectarea să se facă perfect în lumen, adică în interiorul vasului şi nu în peretele acestuia. De aceea, medicul trebuie să opteze pentru o concentraţie optimă de substanţă. Însă, pentru a se obţine cele mai bune rezultate estetice, este bine ca prezentarea la consultaţie şi tratamentul să se facă în cel mai scurt timp posibil.

„E nevoie de minimum două ședințe
- De câte şedinţe este nevoie pentru a scăpa de problemă şi la ce interval de timp se pot realiza acestea?
- Este nevoie de minimum două şedinţe pentru fiecare zonă tratată, iar acestea se fac la interval de patru-șase săptămâni.
- Cât durează o ședință?
- O şedinţa de scleroterapie durează aproximativ 30 de minute.
- În cazul în care varicele sunt foarte pronunţate într-o anumită zonă a corpului, spre exemplu, e nevoie cumva de aplicarea mai multor proceduri în acelaşi loc?
- Apariţia venelor varicoase este favorizată de: factorii genetici, ortostatismul prelungit, de sex – e predominant la femei, vârstă, obezitate, sarcină, sedentarism sau fumat. Uneori, desenul vascular dispare pur şi simplu, de la prima şedinţă, dar dacă avem de-a face cu o formă avansată a bolii, căci din păcate mulți pacienți se adresează medicului destul de târziu, atunci scleroterapia poate veni în completarea intervenției chirurgicale...

„Efectele adverse sunt destul de rare
- Afecţiunea poate reapărea în zona care a fost tratată? Dar lângă aceasta?
- Teoretic, așa cum am spus deja scleroterapia tratează problema definitiv. Practic, însă, reapariţia afecţiunii în zona tratată depinde şi de factorii enumeraţi mai sus.
- Există efecte adverse ale scleroterapiei?
- Efectele adverse sunt destul de rare, dar dintre acestea putem enumera: tromboflebita, necroză cutanată, hiperpigmentarea, neoangiogeneza sau reacţiile alergice.

„Se recomandă purtarea unor ciorapi compresivi
- De ce indicaţii ar trebui să ţină cont pacienţii după efectuarea procedurilor?
- După efectuarea proceduri se recomandă purtarea unor ciorapi speciali, compresivi, şi exerciţii fizice, făcute regulat.
- Venele varicoase mici şi teleangiectaziile pot fi prevenite în vreun fel?
Afecţiunea poate fi prevenită sau ameliorată prin evitarea factorilor favorizanti şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu exerciţii fizice şi alimentaţie adecvată.

Intervenția chirurgicală, o alternativă pe măsură
- În cazul în care nu se apelează la scleroterapie, ce alte variante ar mai fi disponibile pentru rezolvarea acestor probleme? Ce ne puteți spune despre intervenția chirurgicală?
- Există mai multe modalităţi de tratament al varicelor, dar trebuie subliniat faptul că singurul remediu cu adevărat eficient şi cu efecte durabile este cel chirurgical. Pe lângă acesta și scleroterapie, care are, de asemenea, rezultate foarte bune, ar mai fi de amintit Laserterapia și tehnica IPL - lumină intens pulsată.
- Cât costă o şedinţă de scleroterapie?
- O şedinţă, în care se fac circa 15-30 de injecții, costă 250 lei.
- Câţi dintre pacienţii dumneavoastră vi se adresează pentru această procedură?
- Cam 10-15 pacienţi pe lună vin la noi pentru scleroterapie.


ATENȚIE la acneea rozacee şi la masajul anticelulitic!
Vinişoarele de la nivelul feţei (nas şi pomeţi) sunt provocate adesea de acneea rozacee. Persoanele care suferă de această boală au o hipersensibilitate a tenului la diverşi factori de mediu sau din produsele cosmetice. Şi masajele puternice anticelulitice favorizează spargerea vaselor, de data aceasta de la nivelul picioarelor. Așadar, ar fi bine să se trateze corespunzător acneea rozacee și să se evite acest tip de masaje. De asemenea, persoanele care ştiu că au fragilitate vasculară n-ar fi rău să ia preparate pe bază de diosmină şi de vitamina C, care protejează pereţii vaselor, şi să apeleze la masaje neagresive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu