luni, 22 septembrie 2014

Oboseala cronica?! Atentie... acest simptom poate trada si limfomul



Limfomul este o formă de cancer ce afectează deopotrivă tinerii şi vârstnicii, însă boala apare în principal la adulţi, cel mai frecvent la persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 60 ani. La nivel global, există peste 1 milion de persoane care suferă de limfom. Aproximativ 360,000 de cazuri noi de limfoame sunt diagnosticate anual în întreaga lume.

În fiecare an sunt diagnosticate în ţara noastră 1566 de cazuri noi de limfom, prevalenţa bolii la 5 ani fiind de 3796 de cazuri. Din păcate, anual, 735 de persoane pierd lupta cu această boală.

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare provocare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienți. Simptomele ce pot anunţa prezenţa unui limfom sunt nespecifice acestei boli şi pot include:
·         stare de oboseală cronică
·         infecții repetate
·         scădere în greutate
·         inflamarea unuia sau mai multor ganglioni
Persoanele ce manifestă această simptomatologie trebuie să se prezinte la medic.
Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfomul Hodgkin, afecțiuni ce se diferențiează prin anumite particularități. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecţiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri).
“Pe scurt, limfomul este o formă de cancer ce afectează sistemul limfatic, parte a mecanismului natural de apărare al organismului. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.”, a declarat Prof. Dr. Anca Roxana Lupu, Spitalul Clinic Colţea, Clinica de Hematologie, Preşedinte al Societatii Române de Hematologie.
Pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu informaţii utile lor, Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame a reeditat “Dicţionarul de Limfom”, ce a fost distribuit la 20 septembrie impreuna cu un cunoscut cotidian national.
Dictionarul poate fi accesat şi online pe site-ul www.dictionarlimfom.ro. În plus, mai multe informaţii despre cea mai frecventă formă de limfom sunt disponibile şi pe portalul www.viataculimfom.ro. 

În cadrul campaniei InfoLimfom 2014 se organizeaza (la Spitalul Clinic Coltea - la 17 septembrie şi la Institutul Clinic Fundeni - 25 septembrie) ateliere creative destinate bolnavilor cu limfom. Pe parcursul evenimentelor, pacienţii cu limfom vor realiza, sub îndrumarea lectorilor de la Fundaţia Calea Victoriei, obiecte pictate care vor fi putea fi donate ulterior.


„Prin toate acţiunile pe care Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame le derulează, dorim să venim în sprijinul celor afectaţi de această boală, dar şi familiilor lor. În acest an, în cadrul campaniei InfoLimfom 2013, reedităm, împreună cu dna. prof. dr. Anca Lupu, acest "Dicţionar de limfom", care dorim să devină un mijloc de informare important pentru pacienţii cu limfom, rudele şi pentru prietenii acestora.” a declarat dr. Radu Niculescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfoame.

Conform unui raport publicat în anul 2009, în perioada 1990-2008 și-au pierdut viața datorită inundațiilor, furtunilor, alunecărilor de teren, temperaturilor extreme și incendiilor de pădure aproximativ 34,000 de persoane. Ca o comparație, din păcate numai limfomul non – Hodgkin, cea mai frecventă formă de limfom, a ucis la nivel global, în anul 2012, peste 85.000 de persoane, arata reprezentanții Campaniei “Info Limfom”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu