vineri, 5 septembrie 2014

Cine v-a trantit usa in nas?

Cei crescuti in spiritul dreptatii se asteapta sa isi gaseasca modele nu doar in societatea de ieri, ci si in cea de azi. Numai ca acest lucru, din pacate, este destul de greu. Nu stiu daca mai exista roman care sa nu fi facut cel putin un lucru ilegal.
Poate cuvantul ilegal suna cam dur, dar cand scriu asta nu ma refer neaparat la fapte grave, cum ar fi crima sau furtul, ci la situatii deja comune, cum ar fi acceptarea muncii la negru, deci fara contract; nesolicitarea unui bon fiscal de la benzinarie - desi esti constient ca personalul de acolo nu le retine doar sa nu va faca gunoi in buzunar... si multe altele.
Dintre toate insa, personal, cel mai tare ma deranjeaza problemele legate de locul de munca. Si pe aceasta cale vreau sa fac un apel la toti cei care citesc articolul. Impreuna poate reusim sa schimbam ceva. Comentati cat mai multi, dati exemple de situatii prin care ati trecut sau de care ati auzit... Cu siguranta va e teama sa va lasati numele vostru sau sa amintiti societatea la care faceti referire, dar nu-i nicio problema. Dati cel putin domeniul de activitate.
Spre exemplu, unele firme din mass-media prefera sa plateasca femeia de serviciu pe drepturi de autor pentru a nu-i face contract de munca, firme din vanzari/benzinarii opresc aproape integral tot salariul angajatilor motivand lipsurile la inventar, desi niciunul dintre angajati nu are vreo legatura cu acestea; angajati din domeniul medical (privat) tin subalternii la serviciu aproape 12 ore zilnic, fara plata orelor suplimentare samd. Probabil pentru multi acestea sunt doar cateva randuri pe care le parcurgeti cu greu, obositi dupa o zi de lucru, cu ochii incetosati, dar amintiti-va de ultima oara cand v-ati simtit neindreptatit. Amintiti-va ce ati simtit atunci si din ce motive nu ati sesizat ITM-ul. Caci, da, exista aceasta institutie din subordinea Ministerului Muncii, dar din pacate multi angajatori se tem sa faca reclamatii pentru a nu suporta apoi furia sefilor.Si da, e adevarat, oricat de mult s-ar bate ITM-ul cu pumnul in piept ca sefii nu au ce-ti face, nu te va proteja atunci cand ti se va micsora salariul, cand ti se va vorbi urat si asa mai departe. Dar, cu toate astea, nu este o solutie nici sa va complaceti in diverse situatii. Analizata problema la rece, veti afla ca de fapt aceasta este si miza angajatorilor, si anume ca nu veti INDRAZNI sa ii reclamati. Ei bine, indrazniti, caci mai bine o viata traita cu mandrie, decat una cu regrete. Daca nu va mai simtiti bine in postura respectiva sau simtiti ca puteti mai mult, ca ar fi cazul sa fiti mai apreciat, sa va dezvoltati personal si profesional, indrazniti sa iesiti la lumina. Incuiati acest capitol si uitati de cei care v-au trantit usa in nas de fiecare data cand v-ati ceruti drepturile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu