vineri, 26 septembrie 2014

Spicul de grâu tăiat, simbolul siguranței pentru celiaci


Intoleranța la gluten poartă numele de boală celiacă (sau celiachie). Pentru a elimina simptomele bolii și pentru a împiedica afecțiunea să evolueze, persoanele cu această problemă e bine să țină o dietă specială. Teoretic, din alimentația lor trebuie scoase următoarele cereale care conțin gluten: grâul, orzul, secara și kamutul. Însă odată cu acestea nu eliminăm din meniul zilnic doar pâinea și cerealele de dimineață, ci multe alte alimente. O gamă largă de produse conțin cele patru cereale, de la patiserie, prăjituri, până la unele sosuri, mezeluri cu făină și multe altele. În plus, dincolo de sfera alimentară, glutenul se mai găsește, paradoxal, și în... ruj, plastilină sau chiar în unele medicamente. Așadar, celiacii trebuie să dea dovadă de foarte multă responsabilitate și să citească etichetele tuturor produselor pe care le folosesc.
Din dorința de a rezolva rapid problema, multe persoane se grăbesc să înlocuiască grâul cu mălaiul, spre exemplu, însă chiar dacă inițial nu conține gluten, în funcție de locul unde a fost cultivat, de modul în care a fost recoltat, ulterior depozitat și apoi folosit în fabrici, porumbul poate fi și el contaminat. Acesta este rezultatul avertismentului pe care cu toții l-ați întâlnit probabil pe etichetele multor alimente, respectiv: «Produsul poate conține urme de gluten». Așadar, citiți cu atenție etichetele, pentru a alege în cunoștință de cauză. Un sfat util oferit celiacilor de doctor Lucian Tudose, în cadrul unei conferințe de presă organizate de curând, a fost: «Alegerea produselor care au pe ambalaj spicul de grâu tăiat. Acesta este simbolul de siguranță al celiacilor».


Despre gluten
Are o valoare nutrițională foarte mică, iar principala funcție a acestei proteine este aceea de a acționa ca agent de legătură, oferind făinii capacitatea de a crește, ceea ce face posibilă producerea pâinii. Atunci când există predispoziție genetică, ingerarea unor cantități chiar și neînsemnate de alimente care conțin gluten declanșează o reacție imună în intestinul subțire, cauzând o inflamație cronică. Aceasta duce, în cele din urmă, la distrugerea vilozităților intestinale și la limitarea proceselor de absorbție de la nivelul intestinului subțire; fiind însoțită de o serie de simptome care diferă de la individ la individ.



Simptomele celiachiei sunt: 
- flatulență;
- balonare;
- disconfort abdominal;
- diaree;
- scaun anormal;
- astenie;
- pierderea poftei de mâncare;
- scăderea în greutate;
- slăbiciune musculară;
- bășicuțe pruriginoase pe coate și genunchi;
- la persoanele cu dermatită herpetiformă;
- vărsături etc.
„Pasul cel mai important în managementul bolii celiace este însuși diagnosticul. După diagnostic, boala poate fi ținută sub control fără terapii medicamentoase. Doar prin simpla adoptare a unei diete fără gluten, pacienții vor experimenta soluționarea treptată a simptomelor, chiar dacă acestea s-au menținut poate ani întregi până la depistarea bolii”, a mai spus doctor Stănescu Popp. Un diagnostic inițial de intoleranță la gluten se obține în baza testelor de sânge. Totuși, boala poate fi depistată și cu ajutorul unei biopsii intestinale. În cadrul acestei proceduri se recoltează o probă de țesut din intestinul subțire, care apoi este supusă unei examinări histologice ce poate confirma o posibilă atrofie a vilozităților intestinale.


Dieta fără gluten este în prezent singura terapie eficientă care garantează celiaclilor o stare perfectă a sănătății digestive, caracterizată prin dispariția simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor și refacerea structurii normale a membranei mucoasei intestinale. Așadar, mare atenție la dieta pe care o urmați! ... De asemenea, e important de menționat că persoanele care urmează dieta fără gluten sunt niște oameni sănătoși. Pot efectua orice fel de activitate fizică, pot face copii și nu au niciun fel de restricții



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu