joi, 14 ianuarie 2016

Profesor pistolar versus "Top 10 - metode prin care poti face elevul sa renunte la mobil in timpul orei"

De ieri tot imi zornaie pe la urechi stirea potrivit careia un profesor de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” din Braila este anchetat, dupa ce, revoltat din cauza degringoladei din scoli, a anunţat pe reteaua de socializare ca ar dori sa poarte la el o arma pentru a-i "calma" pe elevii care folosesc telefoanele mobile in timpul orei...
Nu vreau sa insist pe introducere, cred ca multi dintre voi ati auzit deja la stiri despre acest caz. Ceea ce ma indigna este faptul ca institutiile se lasa imediat manipulate de opinia publica si vor sa ia tot felul de masuri impotriva dascalului, care si-a cerut scuze in mod oficial, desi e dreptul lui sa-si exprime punctul de vedere - parca traiam intr-o tara democratica si aveam dreptul la libertatea de exprimare, nu?! Pe de alta parte, satul sa fie batjocorit la ore de cei care vin la scoala fara cei 7 ani de acasa, omul poate a spus totul la modul figurat, ca doar nu exista probe ca ar fi pus pistolul la tampla vreunui elev... Ce-ar fi sa fie acuzati tot cei care-i injura pe Iohannis, Basescu sau cine mai vreti voi din politica?! Sau poate si pe mine, fiindca imi spun punctul de vedere pe sleau..., cum de altfel o fac milioane de romani.

Nu-l cunosc personal pe acest domn si nu justific fapta sa. Mi-ar placea doar atat: inainte ca sistemul sa ia apararea elevilor, sa se uite putin si in gradina profesorilor, care de la o vreme se simt ca niste gandaci si se comporta ca atare. Dupa ce isi tocesc coatele pe bancile scolilor pentru a-i invata pe copiii nostri, isi iau apoi castane de la sistem (care nu-i plateste pe masura), de la parinti (care cred ca totul li se cuvine si copiii lor sunt extraordinari - desi nu-i asculta nici macar pe ei, acasa) si evident de la elevi, zi de zi. Elevi carora li se permit mult prea multe si pentru care exista prea putine sanctiuni atunci cand nu respecta regulile.

Si credeti-ma ca nu vorbesc in necunostinta de cauza. Avand si o scurta experienta in sistemul educational de stat, pot spune ca elevii (nu toti, dar mare parte) merg la maxim la intimidare. Folosesc telefoanele in timpul orei in ciuda avertismentelor verbale si scrise, in ciuda sedintelor disciplinare si scaderea punctelor la purtare pana la nota 7 (conform regulamentului scolii). Nu au rusine de parinti - care vin la scoli sa se milogeasca sa nu-i lasi repetenti, si nici de directori...

Si-atunci, n-ar fi mai bine ca ministerul sa vina cu niste sanctiuni clare pentru elevi, si abia apoi sa-i ancheteze pe profesori? Fiindca in invatamant, la fel ca la medic, lucrezi pe materialul clientului, iar daca genele sunt proaste, atunci recuperarea e de durata sau chiar maligna - evoluand catre decesul intregului sistem de organe.

Umila mea parere este ca un profesor cu arme (ma refer la sanctiuni clare ce pot fi aplicate elevilor, nu la banale avertismente si fise de disciplina - care in nepasarea lor nu-i afecteaza in niciun fel) ar avea mult mai mult success la clasa. Caci nu-i totuna sa predai la o clasa buna si la una slaba, la una cu tentatii (telefoane sau orice altceva) si la una fara tentatii, la una unde esti tratat cu respect sau la alta unde esti batjocorit (e adevarat ca respectul se castiga - asta-i scuza inspectoratelor, ca profesorul trebuie sa stie sa interactioneze cu orice elev. Dar sunt elevi care efectiv nu stiu ce-i acela respect, si trebuie sa ai la indemana instrumente cu care sa-i inveti). Dar asta poate intelege doar un cadru didactic sau o persoana cu capul pe umeri, care se gandeste la viitorul tarii, ci nu la starea de bine actuala a odraslei de acasa.

Sunt curioasa care sunt metodele pe care le-ar folosi inspectorii scolari la clasa intr-o astfel de situatie. Poate fac si ei o postare de genul: top 10 metode EFICIENTE prin care poti face elevul sa renunte la mobil in timpul orei. Si sunt convinsa ca profesorii din toata tara ar invata textul pe de rost, ca pe "Tatal nostru" (ca doar n-or fi sadici, sa le faca placere sa-si ingeuneze munca).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu