duminică, 24 ianuarie 2016

Laptopul, dusmanul cefei - Cum preveniti OSTEOCONDROZA

Cine poate spune ca foloseste laptopul de-acasa la un birou/masa, stand pe scaun, cu spatele perfect drept? Pentru mine, laptop la domiciliu egal lapop in pat, iar de-aici si pana la dureri de ceafa si de umeri nu mai este niciun pas, fiindca odata cocotat in pat, instrumentul acesta atat de folositor devine inamicul meu numarul unu. Daca e vorba de vizionat un film sau de citit presa... nu-i niciun fel de problema. Dar daca e nevoie sa scriu, sa folosesc tastatura incontinuu, chiar si pentru a sta pe chat, atunci e imposibil sa nu adopt pozitii vicioase. Desigur ca am si masa suport, speciala pentru laptop, dar de multe ori nici ea nu mai este de ajutor.

Conform medicilor, durerile cervicale sunt strans legate de durerile de cap. Chiar la ultima sedinta de mobilizare, terapeutul meu imi povestea ca a vindecat multe dureri de cap tratand spatele pacientilor. Insa nu doar durerile de cap pot avea legatura cu spatele, ci si ametelile, vederea incetosata, inrautatirea auzului sau pierderea echilibrului. Ce e de facut in oricare dintre aceste situatii? Adresati-va medicului de familie in primul rand! Dar, cum suntem in Romania si majoritatea medicilor trateaza simtomele, ci nu cauzele, ar fi bine sa luati si singuri niste masuri, sa nu va treziti in situatia in care veti primi medicamente a la long pentru una dintre simptomele mentionate, cand de fapt cauza se afla la spate/o pozitie vicioasa.
Iata cateva exercitii care pot preveni OSTEOCONDROZA si pot tine la distanta durerile cervicale, pastrand intacta sanatataea, imbunatatind concentrarea, capacitatea de lucru si relaxand muschii.

Exercițiul 1.
Coborâți bărbia spre gât și rotiți ușor capul de 5 ori spre stânga și apoi de 5 ori spre dreapta.

Exercițiul 2.
Ridicați puțin bărbia și rotiți iarăși ușor capul de 5 ori spre stânga și apoi de 5 ori spre dreapta.

Exercițiul 3.
Aplecați capul spre dreapta încercând să atingeți umărul cu urechea. Executați mișcarea de 5 ori. Repetați și pentru partea stângă.

Exercițiul 4.
Ținând bărbia drept, lipiți mâinile de ceafă. Apăsați cu ceafa spre mâini de 3 ori câte 7 secunde.

Exercițiul 5.
Apăsați cu fruntea în palme, încordând mușchii gâtului. Repetați mișcarea de 3 ori câte 7 secunde.

Exercițiul 6.
Încordând mușchii gâtului, apăsați cu tâmpla dreptă în palma dreaptă (de 3 ori câte 7 secunde). Repetați mișcarea și pentru partea stângă.

Exercițiul 7.
Țineți capul drept. Încordând mușchii gâtului, încercați să apropiați cât mai mult bărbia de piept. Apoi, dați capul spre înapoi și ridicați bărbia cât mai sus posibil.

Exercițiul 8.
Apropiați de bărbie palmele unite având degetele încrucișate. Apăsați cu bărbia în palme de 3 ori câte 7 secunde.

În timpul exercițiilor respirați lin și calm, fără să vă suprasolicitați corpul. Dacă simțiți durere – amânați exercițiile sau reduceți încordarea.

Daca nu ati inteles foarte bine cum trebuie executate, scrieti-mi sau intrebati un kinetoterapeut. Eu am executat aceste miscari in sala, sub supravegherea medicului, iar acum le fac zilnic acasa, si pot spune ca sunt de mare ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu