miercuri, 9 martie 2016

1 din 2 persoane cu glaucom este încă nediagnosticată

Știam că glaucomul este o boală gravă, dar faptul că în lipsa diagnosticului și tratamentului este ireversibilă recunosc că mă sperie puțin. Practic, dacă ai ghinion și nu te prezinți la timp la medic riscul să rămâi orb este iminenet.

Conform datelor Societății Române de Glaucom, în România există aproximativ 140.000 de pacienți cu acest diagnostic, însă în realitate lucrurile stau chiar mai rău de atât, deoarece potrivit statisticilor mondiale sunt înregistrați doar jumătate dintre bolnavi. Din nefericire, 50% dintre ei încă nu știu că au această boală. Cu alte cuvinte, cam 1 din 2 persoane cu glaucom este încă nediagnosticată.

,,Glaucomul, spranumit si hoțul tăcut al vederii, este o afecțiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul îşi va desfăşura cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur. Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind deja într-un stadiu avansat. Este important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%", a declarat profesor doctor Dorin Chiseliță, Preşedintele Societății Române de Glaucom. Potrivit specialistului, vestea bună este că tratamentele disponibile în prezent sunt foarte eficiente în a opri evoluția afecțiunii. "Este esențial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic", a mai declarat Preşedintele Societății Române de Glaucom.

Factorii de risc pentru dezvoltarea afecțiunii sunt:
- vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul crește de șase ori);
- persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinţi, fraţi, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă un risc de a dezvolta boala cu 4-9 ori mai mare decât orice altă persoană;
- cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet;
- persoanele care au presiune intraoculară crescută;
- cele cu miopie severă;
- cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon),
- precum și persoanele care au suferit un traumatism ocular.

,,La nivel mondial, în perioada 6-12 martie se marchează Săptămână Mondială a Glaucomului, care urmăreşte să atragă atenția asupra acestei afecțiuni şi să convingă cât mai multe persoane să meargă la medic. Nu lăsați glaucomul să vă fure vederea, testați-vă!”, a adăugat profesor doctor Dorin Chiseliță.

Ce semne nu aveți voie să ignorați:
- creșterea presiunii intraoculare;
- îngustarea câmpului vizual;
- modificările nervului optic. Î
n cazul creșterii presiunii intraoculare pot fi remarcate următoarele simptome: încețoșarea vederii, apariția “plasei de păianjen” înaintea ochilor; prezența unor “cercuri roșii” la privirea unei surse de lumină; senzația de disconfort a ochiului: senzație de greutate și tensiune; crampe nesemnificative în ochi; diminuarea capacității de a vedea în amurg; dureri nesemnificative în jurul ochiului.
E posibil să fie o alarmă falsă - deci să vă prezentați degeaba la medic, dar e posibil și ca o simplă consultație să facă diferența între întuneric și lumină.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global 80 de milioane de pacienți suferă de glaucom, iar această afecțiune este responsabilă pentru 12% dintre cazurile de orbire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu