joi, 3 martie 2016

De ce nu se deconteaza majoritatea analizelor pentru sterilitate

Infertilitatea este o boala. Am stabilit asta, impreuna, cu multa vreme in urma. Afirmatii si intrebari de genul: "Ar cam fi vremea sa faceti si voi un copil" sau "La voi cand aduce barza unu' mic?" mi se par total deplasate. E adevarat ca multi tineri hotarasc (de multe ori la indemnul parintilor, care-i streseaza cu chestii precum: tu sa nu faci ca mine, traieste-ti viata si dupa aceea te insori!) sa-si intemeieze o familie mai tarziu, dar sunt si multe cupluri care isi doresc copii si, cu toate acestea, minunea nu se intampla. Veti zice: da, dar sunt cazuri izolate. NICIDECUM.

Daca sunteti curiosi, faceti intr-o zi o miniexcursie pe la cabinetele medicilor renumiti pentru tratarea sterilitatii si veti fi uimiti sa vedeti ce cozi sunt, cu tot cu programare. Sau, ca tot a venit vorba despre asta, stiati ca o programare la medicii buni trebuie facuta chiar si cu 2 luni inainte?! Daca nu stiati, cu siguranta nu v-ati confruntat cu situatia aceasta.
Revenind insa la titlu "De ce nu se deconteaza majoritatea analizelor pentru sterilitate", intrebarea aceasta imi tot rasuna in minte de ceva vreme, si din pacate nu am un raspuns concret.
Da, e adevarat ca, odata ramasa insarcinata, ai dreptul sa faci, gratuit, unele investigatii, cum ar fi spre exemplu testul pentru HIV, grupul sangvin si RH, etc.
Dar, daca nu ramai, ce se intampla?
Mi-am amintit:
Statul a binevoit sa isi faca pomana cu programul FIV, care este foarte binevenit pentru multi romani. Poate chiar sunt oameni ce, fara el, nu si-ar fi putut strange copiii in brate. Dar, din punctul meu de vedere, statul nu ne arunca decat putin praf in ochi.
In primul rand ca acst FIV nu este in totalitate gratuit.
In al doilea rand ca, pana a ajunge sa faci FIV-ul mai sunt alte o multime de analize pentru umplut dosarul, si nu stiu daca 10% sunt decontate de stat. Iar daca sunt, mult success pe traseul: medic de familie, 15 trimiteri la laboratoare diferite si tot atatea zile in care veti intarsia sau va veti invoi de la serviciu. Ca doar banii nu cresc in pom, iar pentru a plati asigurarile de sanatate si analizele acestea decontate sau nedecontate e nevoie de o finantare serioasa. Analizele pot ajunge de la cateva mii de lei chiar la zeci de mii, daca e nevoie si de teste genetice?.

Si, totusi, daca sunteti interesati sa beneficiate de o reducere la FIV, iata cateva informatii utile, preluate de pe siteul: doctorbors.ro:

Criterii de eligibilitate:
1. cupluri infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET;
 2. membrii cuplului au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare;
 3. cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat);
 4. vârsta femeii cuprinsă între 24 şi 40 de ani;
 5. indexul de masă corporală al femeii cu valori cuprinse între 20 şi 25;
 6. rezerva ovariană în limite normale probată prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml.

Procedura de includere în subprogram a beneficiarilor eligibili:
Cuplul solicitant depune la sediul uneia dintre unităţile sanitare care implementează subprogramul un dosar care cuprinde următoarele documente:
1.1. cerere pentru includerea în subprogramul FIV/ET semnată de membrii cuplului care va cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele date:
1.1.1. datele de identificare a membrilor cuplului: numele şi prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, seria şi numărul actului de identitate, data emiterii acestuia și unitatea emitentă;
1.1.2. adresa de domiciliu;
1.1.3. numărul de telefon mobil;
1.1.4. adresa de corespondență;
1.2. copii după actele de identitate ale membrilor cuplului;
1.3. adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a membrilor cuplului, documente originale, emise cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;
1.4. adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte înălţimea, greutatea şi indexul de masă corporală al femeii – document emis cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
1.5. documente medicale din care să rezulte setul minim de investigații efectuate pentru stabilirea diagnosticului, indicației terapeutice și riscurilor medicale al cuplului solicitant;
1.6. un document medical din care să rezulte indicația medicală pentru realizarea procedurii de FIV/ET, eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată medical, emis cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului;
1.7. declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitanții au depus un singur dosar la sediul unei singure unităţi sanitare care derulează subprogramul FIV/ET și că nu au mai beneficiat în trecut de o altă procedură finanțată din bugetul Ministerului Sănătății; în declarație se consemnează în mod obligatoriu aserțiunea “Sub sancţiunile aplicate faptei de fals și uz de fals în acte publice, conform prevederilor Codului penal, declar că datele din declaraţie sunt corecte şi complete. ”

SUCCES!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu