luni, 21 martie 2016

Daca respect nu mai e, nimic nu e

Se spune ca dragostea dureaza 3 ani. Si totusi sunt relatii care dureaza 30, sau chiar 50 de ani.

Cu trecerea timpului, dragostea devine din ce in ce mai puternica, cea care moare este pasiunea. Aceasta ramane ca o flacara de veghe, care din cand in cand se aprinde si-ti incalzeste sufletul, pentru ca apoi sa se cuibareasca din nou in coltisorul ei pana data urmatoare.

Secretul unei relatii de succes nu sta neaparat in frecventa reaprinderii acestei flacari, ci mai degraba in respect. Iar cand respect nu mai e, nimic nu e...

Oamenii sunt construiti in asa fel incat sa reziste multor incercari. Cand inseli pe cineva, poti spune ca ii ranesti orgoliul. Cand uiti de ziua de nastere sau de o intalnire importanta, poti da vina pe stres. Dar cand jignesti, il calci in picioare pe cel de langa tine si distrugi respectul de care vorbeam mai devreme.

In primul rand pierzi respectul fata de propria persoana, fiindca accepti alaturi un om pe care ai ajuns sa il depreciezi, si apoi ucizi si respectul partenerului fata de tine, si chiar fata de el. In momentul in care dispare respectul, in cuplu se creeaza o prapastie pe marginea careia e periculos sa pasesti. Si-atunci apare intrebarea: mai e loc pentru mine aici?!

Invatat sa traiasca dupa stereotipuri, individul se declara infrant inainte de inceperea luptei si se complace in diverse situatii. Potrivit terapeutilor, acest lucru este gresit. Omul trebuie sa invete sa traiasca in prezent, amintindu-si cu placere (sau nu) de trecut si fara sa se agate de un viitor deja proiectat, de el sau de cei din jur. Atat timp cat respiri, niciodata nu e prea tarziu sa te reorientezi.
Asa cum spunea Cristela Georgescu intr-o postare de acum cateva zile, mult timp se pierde din incercarea disperata de "a face" si nu de "a fi". Uitam ce suntem, ce idealuri avem si ceea ce ne face placere cu adevarat. Trecem cu vederea lucruri peste care ne-am propus candva sa nu trecem si adunam frustrari, acestea transformandu-se la un moment dat in esec.
Si-atunci, ce-i de facut cand simti ca ceva e in neregula? Inchide ochii si gandeste-te ce iti doresti cu adevarat. Ieri am participat la un curs la care se vorbea despre autonomie (am sa revin cu o postare despre asta), iar profesoara, psiholog de meserie, a spus ceva de genul: Nimeni nu poate trai viata ta, nici macar parintii, care iti doresc tot binele din lume. Nu alege pentru ei, indrazneste sa alegi pentru tine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu