vineri, 11 martie 2016

Constelatii familiale sau Cum sa intelegi mai bine reactiile celor din jur

Impacarea de sine vine odata cu linistea data de iertare, a ta si a celorlalti. Insa de multe ori e greu sa iertam, sa uitam, sa trecem peste fapte, vorbe spuse in graba care ne ranesc si asa mai departe. Pentru a reusi totusi sa uiti si sa fii impacat (macar cu tine, daca nu poti si cu ceilalti) e necesar sa te pui in pielea persoanei din fata ta si sa incerci cel putin sa o intelegi.
Oricat de greu ti-ar fi sa faci asta, incearca!

Daca ai probleme cu sotul, cu mama, cu vecina, cu sefii sau oricine altcineva, inchide ochii si gandeste-te pentru cateva minute cum este sa fii in locul lor.
Imagineaza-ti ca ai jobul lor, parintii si fratii lor, relatia lor si mai ales problemele lor.
E important, atunci cand ne punem in locul celor din jur, sa nu ne gandim doar la partile bune, la cat de norocosi sunt fiindca au un salariu bun sau ca au talent la X domeniu, ci si la problemele lor de sanatate, la faptul ca au o mama/un partener bolnav, cu dependente sau orice alte probleme pe care voi le-ati identificat la cazurile respective.
Ganditi-va ce decizii ati lua voi in locul lor tinand cont de toate elementele din ecuatie, nu doar pentru ceea ce va face voua bine.
Pentru a reusi sa imbunatatiti relatiile cu cei din jur puteti participa la tehnica numita Constelatii Familiale. Menita sa scoata la suprafata temerile, sa va ajute sa va exteriorizati si sa va impacati cu voi si cei dragi. In timpul sedintelor de grup, datorita celor participanti la conversatii (care de obicei sunt personae necunoscute) puteti intelege rationamentele persoanelor din viata voastra, va puteti schimba atitudinea daca veti constata ca aveti o abordare gresita si astfel veti fi din nou fericiti.
Nu uitati ca:
1. seful este si el om - are sotie, copii, parinti, mananca, bea si din cand in cand merge la medic ca si voi.
2. soacra a fost si ea nora, copil, e mama, sotie, prietena.
3. vecinul de bloc poate se uita la acelasi serial cu voi, are aceeasi slabiciune pentru desertul vostru preferat, ii place sa se joace cu copiii si ar face orice pentru ai lui.
4. copiii fac nazbatii si nu va asculta pentru ca acest lucru sta in legea firii. Si voi ati fost copii si ati iesit din cuvantul parintilor, iar acestia, la randul lor, poate mergeau si ei la vecini sau bunici sa se planga.
Toti suntem facuti dupa acelasi model, avem calitati si defecte. Nimeni nu este si nu face rau gratuit. Cel mult exista persoane care au suferit mai mult sau care au primit o educatie mai stricta si din acest motiv vi se par mai dure. Dar, pentru inceput, toata lumea merita un vot de incredere, nu?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu