vineri, 18 martie 2016

1 din 5 femei afla ca are cancer mamar cand boala e in stadiul II sau III

Cu ocazia lunii dedicate doamnelor, s-a organizat in cinstea lor conferinta tip dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”. Pe langa speech-urile pompoase ale medicilor cu multe titulaturi, participanti la eveniment, cel mai interesant mi s-a parut partea de statistici. Cifrele sunt ingrozitor de alarmante, dar acest lucru mi se pare cu atat mai frustrant cu cat, in ultima vreme, medicii se uita PRIN analize, ci nu PE analize, astfel ca boli ce ar putea fi depistate in stadiu incipient sunt lasate sa avanseze pana la metastaze. Nu doar ca am un caz de acest gen in familie, dar in ultima vreme am auzit din ce in ce mai des de situatii de acest gen.

Sa revenim insa la statisticile despre care va spuneam: 

In Romania, 1 din 5 femei afla ca are cancer mamar atunci cand boala este deja in stadiul II sau III. Si in ceea ce priveste cancerul ovarian, in majoritatea cazurilor diagnosticarea se face intr-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au sansa de a supravietui cinci ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu pana la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de san.

Descoperite la timp, atat in cancerele de san cat si in cele de ovar se poate interveni mai eficient, sansele de supravietuire sunt mai mari, iar impactul pe care il au asupra calitatii vietii femeilor afectate este mai redus. Rata de supravietuire poate ajunge la 80-90% in cazul cancerului de san, respectiv 93% in cancerul de ovar, daca boala este diagnosticata in stadiul I.

Aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populatia feminina din Romania sunt asociate cancerului mamar, dupa cum arata Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-un raport din care mai reiese si ca, in tara noastra, doar in anul 2014 au fost inregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de san, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian si 4343 de cancer cervical.

"Conform statisticilor, cancerul este in crestere si pentru tara noastra. Daca in 1990 erau 50 de mii de cazuri noi, inregistrate, in 2013 s-au inregistrat 67.300 cazuri, deci s-a inregistrat o crestere cu 14%, iar acest lucru a sporit si rata mortalitatii. Daca in 1990 numarul deceselor inregistrate din cauza cancerului era 34.000, in 2013 acesta a crescut la 41.000. Cresterea este cauzata atat de imbatranirea populatiei, cat si de supraponderalitate, fumat si stilul de viata nesanatos. Datele sunt alarmante, dar vestea buna este ca datorita preventiei pot fi imbunatatite", a declarat sef lucrari doctor Dana-Lucia Stanculeanu, sef sectie Oncologie Medicala I, IOB.

Evenimentele in care au fost prezentate statisticile, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „Reprimeste viata in dar”, care isi propune furnizarea de informatii de interes general referitoare la problematica afectiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesionistilor in domeniul sanatatii, atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg.

"Institutul Clinic Fundeni se adreseaza in special pacientilor urologici si celor cu afectiuni hepatice, care sunt in special barbati. Si, totusi, pot spune ca din totalul cazurilor oncologice din spital, 45% sunt femei, ceea ce inseamna foarte mult. Patologia oncologica este in explozie, iar noi toti ar trebui sa facem ceva. Dupa varsta de 40 de ani, spre exemplu, trebuie facut anual un control la sani. Si sa nu uitam de testele pentru cancerul ginecologic, sau cel mai bine de vizitele regulate la medicul de familie, care stie cel mai bine sa va ghideze pasii", a declarat si conferentiar doctor Carmen Orban, Manager IC Fundeni.
 

Top 3 tipuri des intalnite:

Ovarian - rata medie de supravietuire la 5 ani ajunge la 94%. Este a cincea cauza de deces a femeilor. Mai putin de 40% din cazuri sunt vindecabile. In Romania, 4.000 de cazuri diagnosticate si aflate sub tratament. In 20-25% dintre cazuri, cancerul ovarian este rezultatul mutatiei BRCA.

Mamar - cauza numarul 1 de mortalitate. Aproximativ 9.000 de cazuri descoperite anual. 1 din 18 femei va dezvolta aceasta forma de cancer pe parcursul vietii.

Pulmonar - rata de supravietuire la 5 ani este mai mica de 10%. Doar in 15% dintre cazuri e diagnosticat atunci cand este localizat inca in plamani.


De retinut:

Preventia, diagnosticul precis, abordarea personalizata sunt armele principale in optimizarea rezultatelor in afectiunile oncologice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu